Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Στο χάος της Πολεοδομίας


ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ, εκσυγχρονισμός, επανίδρυση, αλλαγή του κράτους και του μηχανισμού του. Οι χαρακτηρισμοί περιλαμβάνονται στις κατά καιρούς εξαγγελίες πολλών, διαδοχικών, κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Και είχαν έναν κοινό στόχο: να φτιάξουν, επιτέλους, ένα κράτος που θα σέβεται τον πολίτη.
«ΣΕΒΟΜΑΙ» σημαίνει ορισμένα απλά πράγματα. Από την απλή απάντηση σε κάθε αίτημά του, μέχρι τη γρήγορη διεκπεραίωση μιας υπόθεσής του, φυσικά χωρίς να υφίσταται τις γνωστές απαιτήσεις των πάσης φύσεως εκπροσώπων του κράτους: γρηγορόσημο, φακελάκι κ.λπ. Σεβασμός στον πολίτη σημαίνει να κάνει το κράτος τα «αυτονόητα», για να θυμηθούμε μια προσφιλή λέξη του σημερινού πρωθυπουργού.
ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ μεν, σπάνια και δυσεύρετα δε. Το γνωρίζουν όσοι πολίτες υποχρεώνονται να έχουν κάποια συναλλαγή με ορισμένες από τις κρατικές υπηρεσίες (διότι υπάρχουν και άλλες που, πράγματι, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους -η γενίκευση είναι άδικη). Ομως όσοι γνωρίζουν και διαβάσουν το σημερινό ρεπορτάζ της «Ε» για την κατάσταση που επικρατεί στα πολεοδομικά γραφεία της χώρας, απλώς θα επιβεβαιώσουν τις εμπειρίες τους. Οι άλλοι απλώς θα φρίξουν.

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ τους είναι γεμάτα από στοίβες χαρτιών και άδεια από υπαλλήλους. Πολίτες που έχουν υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά καλούνται να τα υποβάλουν από την αρχή, επειδή οι υπάρχοντες υπάλληλοι είναι αδύνατο να αναζητήσουν το φάκελό τους μέσα στο χάος του χαρτοβασιλείου. Για μια απλή αυτοψία μπορεί να χρειαστούν τέσσερα χρόνια! Για να αφαιρεθεί μια παράνομη περίφραξη, οκτώ!
ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ αυτά είναι απλώς ενδεικτικά. Μια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη περιγράφει με αδρό τρόπο τα συμβαίνοντα σε μία από τις πιο νευραλγικές υπηρεσίες της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης. Οι υπάλληλοι λίγοι, η μηχανοργάνωση -εν έτει 2010- από ανύπαρκτη έως ελλιπής. Πλήθος νόμων, δύσκολων και πολύπλοκων, με τους οποίους ο απλός πολίτης αδυνατεί συχνά να βγάλει άκρη.
ΚΙ ΑΝ λάβουμε υπόψη μας ότι οι ίδιες αυτές υπηρεσίες καλούνται να ελέγξουν την αυθαίρετη δόμηση, να την αποτρέψουν, να επιβάλουν πρόστιμα και αυτά να επιβεβαιωθούν και να εισπραχθούν, το συμπέρασμα είναι εύκολο. Δεν ταλαιπωρείται μόνο ο πολίτης. Τα αυθαίρετα συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, το κράτος χάνει έσοδα.
ΤΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ ο νέος υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος είπε ότι, αν μέσα σε έξι μήνες δεν μηχανογραφηθούν τα νοσοκομεία, ώστε να ελέγχονται οι δαπάνες τους, δεν θα έχει νόημα η παρουσία του στο υπουργείο. Μετά τα νοσοκομεία, οι Πολεοδομίες είναι η άλλη μεγάλη πληγή της ελληνικής κρατικής μηχανής. Οσο μένει ανοιχτή, παράγει γραφειοκρατία, ταλαιπωρία, διαφθορά.
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ποιος υπουργός θα βάλει κάποιον στόχο ανάλογο με εκείνον του υπουργού Υγείας για τα νοσοκομεία. Ούτε αν αρκεί. Μέρος των αρμοδιοτήτων της Πολεοδομίας έχουν και οι νομάρχες (αύριο οι περιφερειάρχες;), αλλά και οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων. Μπορεί έτσι να υπάρχει ελπίδα ότι θα μπει τάξη στο χάος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: