Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

Η πανδημία επελαύνει, η δημοκρατία υποχωρεί

του Αργύρη Παναγόπουλου

Ανοσία της αγέλης για τους πολλούς, αμύθητα κέρδη για τους πολύ λίγους, που βλέπουν τον κορωνοϊό ως ευκαιρία για να επιβάλουν τις νεοφιλελεύθερες συνταγές τους - Οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου αποχαιρέτησαν το 2021 έχοντας αυξήσει τις περιουσίες τους κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια, για την ακρίβεια περίπου 880 δισ. ευρώ

Η Ευρώπη από τον Ατλαντικό έως τα βάθη της Ρωσίας κατέγραψε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια κρούσματα σε μία ημέρα, ενώ στη βόρεια Αμερική καταγράφηκαν άλλα περίπου 1,2 εκατομμύρια κρούσματα. Στη Βρετανία 1 στους 20 πολίτες, ή 3,7 εκατομμύρια, προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό μέσα σε μία εβδομάδα, στην Ιταλία έφθασαν στις 200.000 άτομα την ημέρα, ενώ στη Γαλλία πλησίασαν τις 300.000 άτομα.

Η πανδημία έχει διαρκώς και περισσότερο τα χαρακτηριστικά μιας θανατηφόρας και δύσκολα αντιμετωπίσιμης ασθένειας του πλούσιου δυτικού κόσμου και θα πρέπει να τρέμουμε στην ιδέα της διασποράς της  Όμικρον στον υπόλοιπο φτωχό κόσμο, τον οποίο οι πλούσιες χώρες, και πρωτίστως οι Ευρωπαίοι, καταδίκασαν επιμελώς να μείνει ανεμβολίαστος ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στην τύχη του, αναβιώνοντας τις απάνθρωπες αποικιακές πολιτικές του παρελθόντος.

Γιατί αυτό είναι το μήνυμα της Ευρώπης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που μπλόκαρε την άρση των πατεντών στα εμβόλια για να διασφαλίσει την κερδοφορία των Big Pharma, τροφοδοτώντας για άλλη μια φορά τη μυθοπλασία των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν ως χώρα της ελευθερίας για όλους.

Αυτές τις ημέρες οι ακροδεξιές και δεξιές κυβερνήσεις, από αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έως της Βρετανίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και των άλλων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, και αυτές με περισσότερο προοδευτικά και κεντροαριστερά χαρακτηριστικά, όπως της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, κατέστησαν σαφές ότι τα εργοστάσια, τα γραφεία, τα σχολεία και τα πάντα θα πρέπει να συνεχίζουν να λειτουργούν ανεξάρτητα εάν νοσούν εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια άτομα σε κάθε χώρα, εάν τα συστήματα Υγείας καταρρέουν στη μία μετά την άλλη πλούσια και πολύ πλούσια χώρα.

Η ανοσία της αγέλης αργεί, παραδέχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον, φιλοδοξώντας να δει το τέλος της πανδημίας διαμέσου της φυσικής διαλογής των ανθρώπων, κρύβοντας ενδόμυχα μια ναζιστική ιδεολογία και φιλοσοφία, ενώ είναι πλέον σε όλους σαφές ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί για να νικηθεί το θηρίο. Σε αυτό το θέμα η Κίνα θα μπορούσε να μας δώσει πολλά μαθήματα, αλλά εμείς είμαστε απασχολημένοι μόνο για το πώς θα επιβάλουμε δευτερεύουσες κυρώσεις, αφού κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τα ουσιαστικά συμφέροντα των δυτικών εταιρειών που έχτισαν το νέο «κομμουνιστικό» καταναλωτικό μοντέλο.

Η πανδημία έδειξε όμως και το τέλος του πολιτιστικού, κοινωνικού και όποιου δημοκρατικού μοντέλου της Δύσης, που φαίνεται να έδωσε ουσιαστικά τη χαριστική βολή στα συνδικάτα, στην εκπροσώπηση των πολιτών και στις συλλογικές εκφράσεις των κοινωνιών, γιατί οι μόνοι που βγαίνουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν είναι κυρίως οι εγωιστές, οι οπαδοί της προσωπικής ελευθερίας στην κατανάλωση, των αγορών, της ψυχαγωγίας και τα φασιστόμουτρα κάθε λογής και είδους. Η προοδευτική ανθρωπότητα διαγράφηκε μονοκονδυλιάς και δεν υπάρχει σχεδόν κανείς να υπερασπιστεί στον δυτικό κόσμο το δικαίωμα στη δημόσια Υγεία, την ασφαλή Παιδεία, την αξιοπρεπή εργασία, τη διάσωση του πλανήτη μας.


Είναι σαφές ότι η πανδημία δεν μας αφορά όλους ή και ότι δεν αντιμετωπίζουν όλοι τις ίδιες συνέπειες. Την ίδια στιγμή που ο νεοφιλελεύθερος δυτικός κόσμος γονατίζει από την  Όμικρον, το αφεντικό της Tesla, ο  Ίλον Μασκ, είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνεται κατά 75%, στα 273 δισ. δολάρια, με τη μετοχή της Tesla να τρέχει με άνοδο 45%, αφήνοντας πίσω του τον αφέντη της Amazon Τζεφ Μπέζος, που κατάφερε να κερδίσει μόλις 4 δισ. το 2021, για να φθάσει τα 194 δισ. δολάρια, για να μην αναφερθούμε στους διάφορους Μπερνάρντ Αρνό, Μπιλ Γκέιτς, Λάρι Πέιτζ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ή τους Γουόρεν Μπάφετ και τον Λάρι  Έλισον.


Πρέπει επίσης να τονίζουμε ότι η επιτυχία τους δεν οφείλεται στο επιχειρηματικό δαιμόνιο κανενός και ότι ο καθένας τους μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο Μίδα χάρη στη στήριξη που είχαν από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που, μεσούσης της πανδημίας και της εκατόμβης που καταγράφεται, φρόντισαν να στηρίξουν τα χρηματιστήρια διευκολύνοντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις για να κάνουν ακόμη πιο πλούσιους τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη μας.

Μόνο στις ΗΠΑ οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν κατά 40% το 2021, καταγράφοντας άνοδο με διψήφιο ποσοστό για τρίτη διαδοχική χρονιά, όσο διαρκεί σχεδόν η πανδημία, με το 91% των κολοσσιαίων αυτών κερδών να καταλήγουν στο 10% των πιο πλούσιων ανθρώπων της χώρας. Τη στιγμή που στις μεγαλουπόλεις του δυτικού κόσμου και όχι μόνο συνεχίζουν να σκάβουν τάφους για τα θύματα της πανδημίας, κάποιοι δεν έχουν πού να βάλουν τα βουνά των χρημάτων που συσσωρεύουν από την κερδοσκοπία.

Ετσι, οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου αποχαιρέτησαν το 2021 έχοντας αυξήσει τις περιουσίες τους κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια, για την ακρίβεια περίπου 880 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια χρονιά άλλα 150 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν στην απόλυτη ένδεια και ακόμη περισσότεροι στη σχετική φτώχεια, γιατί δεν υπήρξε κανένας καλός κεντρικός τραπεζίτης για να ενδιαφερθεί για το μέλλον τους.

Τη στιγμή που οι θνητοί του κόσμου πιέζονται από τις ανατιμήσεις και τη φορολογία, ο Μασκ άλλαξε τη φορολογική του έδρα από την Καλιφόρνια στο Τέξας, ενώ ο φιλεύσπλαχνος κερδοσκόπος επενδυτής Μπάφετ, ο αποκαλούμενος «Μάντης της Ομάχα», που τόσο διαμαρτύρεται για τις φορολογικές ανισότητες στις ΗΠΑ, κατάφερε να πληρώσει φόρο μόλις 0,1% για τα 22 δισ. που κέρδισε το 2021, που αποτέλεσε ίσως το καλύτερο δώρο που του έφερε ο  Άι-Βασίλης μαζί με τα 109 δισ. δολάρια της συνολικής περιουσίας του. Εάν υπήρξε ένα αναλογικό φορολογικό σύστημα, ο μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ θα έπρεπε να πληρώνει φόρο μεταξύ 20 και 30 ευρώ τον χρόνο με βάση τη φορολόγηση του Μπάφετ, τον οποίο ο Μπέζος, ο Μπλούμπεργκ και ο Μασκ θεωρούν προνομιούχο, γιατί αυτοί κατέβαλαν πολλαπλάσιους φόρους, που έφθασαν στο 0,98%, 1,3% και 3,7% αντιστοίχως. Η πανδημία μετατράπηκε στη μεγαλύτερη ταξική πρόσκληση όχι μόνο του νέου αιώνα, αλλά ίσως και της νέας χιλιετίας, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα μας περιμένει μια νέα αναγέννηση στη γωνία του δρόμου μεταξύ Pfizer και Wall Street.

ΠΗΓΗ:  Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: