Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Πληθαίνουν τα «πακέτα» στις πρεσβείες, ελεγχόμενη έκρηξη στη Βουλή


Aπο: www.tvxs.gr
Έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας πίσω από το ΝΙΜΙΤΣ προ ολίγου, ενώ ύποπτο δέμα εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στο Π. Ψυχικό όπως και άλλο δέμα με προορισμό την Πρεσβεία της Χιλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη ένα ύποπτο δέμα εντοπίστηκε στην οδό Ριζάρη αλλά και στην πρεσβεία του Παναμά στον Πειραιά. Έχουν ειδοποιηθεί όλες οι εταιρίες ταχυμεταφορών και τα ΕΛΤΑ ενώ σε επιφυλακή είναι οι ξένες πρεσβείες. Περιστατικό με πυροβολισμούς έλαβε χώρα στο Φάληρο την ίδια ώρα.
Μικρής ισχύος έκρηξη σημειώθηκε στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου, στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη σημειώθηκε στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου. Το ύποπτο δέμα εντόπισαν υπάλληλοι της πρεσβείας οι οποίοι το πέταξαν στον ακάλυπτο χώρο όπου και εξερράγη. Στο σημείο έχουν σπεύσει αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί που ερευνούν το χώρο.
Στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, επί της οδού Στρατηγού Καλάρη στο Παλαιό Ψυχικό, έσπευσαν πυροτεχνουργοί και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους διακόπηκε προκειμένου να πραγματοποιηθεί ελεγχόμενη έκρηξη στο ύποπτο πακέτο.
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ελεγχόμενη έκρηξη έγινε στο προαύλιο της Βουλής σε δέμα που είχε προορισμό την πρεσβεία της Χιλής, με αποστολέα την εταιρία Λάρκο. Ο μεταφορέας το θεώρησε ύποπτο και το παρέδωσε σε αστυνομικούς προκειμένου να διαπιστωθεί στα ειδικά μηχανήματα της Βουλής αν είχε επικίνδυνο περιεχόμενο. Το πακέτο φέρεται να περιείχε πυρίτιδα. Η Αστυνομία απαγορεύει την είσοδο του κοινού στο κτίριο της Βουλής. Επιπλέον, και δεύτερο πακέτο έφτασε με συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Βουλή γύρω στις 11.30 προκειμένου να ελεγχθεί, το οποίο τελικά δεν περιείχε εκρηκτικά.
"Η δημοκρατία και το ελληνικό κοινοβούλιο δεν τρομοκρατούνται", ανέφερε κατά την παρέμβασή του στην αίθουσα της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Ύποπτο πακέτο εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη και στην οδό Ριζάρη, πολύ κοντά στο σημείο όπου τη Δευτέρα συνελήφθησαν τα δύο νεαρά άτομα, ενώ ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε και στην πρεσβεία του Παναμά στον Πειραιά, στην συμβολή των οδών Μιαούλη και Πραξιτέλους.
Έκρηξη παγιδευμένου πακέτου σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι και στην πρεσβεία της Ρωσίας. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη πακέτου που είχε αποσταλεί από άγνωστους μετά την πρώτη που σημειώθηκε νωρίτερα στην πρεσβεία της Ελβετίας. Ελεγχόμενες εκρήξεις σε παρόμοια δέματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην πρεσβεία της Βουλγαρίας, στη Βουλή και στην εταιρεία ταχυμεταφορών "Γενική Ταχυδρομική" στη διασταύρωση των οδών Ριζάρη και Γεωργίου. Το τελευταίο πακέτο είχε προορισμό τη γερμανική πρεσβεία, αλλά όταν οι υπάλληλοι της εταιρείας το μετέφεραν εκεί, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της πρεσβείας δεν το δέχθηκαν και ειδοποίησαν την αστυνομία. Λίγο αργότερα συνεργείο του ΤΕΕΜ έκανε ελεγχόμενη έκρηξη στο πακέτο, στα γραφεία της εταιρείας όπου είχε επιστρέψει.
Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν και οι υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου Ελευσίνας, εξαιτίας «υπόπτου» δέματος. Βρέθηκε στα γραφεία της διοίκησης αεροπορικής υποστήριξης και θεωρήθηκε ύποπτο εξαιτίας των στοιχείων του αποστολέα. Το δέμα ελέγχθηκε από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, χωρίς να προκύψουν ενδείξεις ότι περιείχε εκρηκτικά. Παρόλα αυτά, ειδοποιήθηκε η αστυνομία και στην μονάδα απεστάλη κλιμάκιο πυροτεχνουργών.
Έρευνα διενεργήθηκε και στην πρεσβεία του Παναμά η οποία βρίσκεται στον Πειραιά. Αιτία, και πάλι, ο εντοπισμός ύποπτου δέματος. Τελικώς, αποδείχτηκε ότι περιείχε μόνο χαρτιά.
Η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο να έχουν σταλεί παγιδευμένα δέματα σε διάφορες πρεσβείες της Αθήνας είτε από τους δύο συλληφθέντες του Παγκρατίου είτε από συνεργούς τους.
Παράλληλα, επεισόδιο με πυροβολισμούς κατά αστυνομικών σημειώθηκε στο Φάληρο, στην οδό Αφροδίτης, ενώ γίνονται αναφορές για τραυματία αστυνομικό και μία σύλληψη. Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα όταν αστυνομικοί επιχείρησαν να σταματήσουν ληστές ενός σουπερ-μάρκετ. Ο ένας από τους δράστες έχει συλληφθεί ενώ ο δεύτερος αναζητείται.
Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται ένα μόλις 24ωρο μετά τη σύλληψη των δύο υπόπτων οι οποίοι παρέδωσαν δέματα με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εταιρείες ταχυμεταφορών στο Παγκράτι.
«Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί το σκηνικό τρομοκρατίας που στήνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πριν από τις εκλογές και λίγες μέρες μετά την ύποπτη επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν με απειλές σε βάρος της Γαλλίας και του Σαρκοζί», σχολιάζει το ΚΚΕ με αφορμή τις εκρήξεις παγιδευμένων δεμάτων. Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί το λαό «να είναι επιφυλακτικός και δύσπιστος σε όσα μεταδίδονται από τα ΜΜΕ, να επαγρυπνεί και να κρίνει τις εξελίξεις με βάση το ποιος επωφελείται, ποιον εξυπηρετούν οι προβοκατόρικες ενέργειες και το κλίμα τρομοφοβίας που κάποιοι δημιουργούν».
Επικριτικός για όσους επιχειρούν να συνδέσουν την υπόθεση με τα παγιδευμένα δέματα, με σχέδια δημιουργίας συνθηκών πολιτικής αστάθειας, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. "Κάποιοι καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας, για να αποδείξουν κάποιες απόψεις τους. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταδικάσουμε αυτές τις ενέργειες και να αφήσουμε την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της" δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εκτιμά πως είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτά γίνονται μία εβδομάδα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: