ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΘΕΝΩΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ
Απο:www.iskra.gr
Το φορολογικό σκάνδαλο της περαίωσης ταλαιπωρεί από χτες –ημερομηνία τυπικής έναρξης της ρύθμισης- εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται προ του εκβιαστικού διλήμματος: «πληρώνω το ποσό της περαίωσης ή διακινδυνεύω να υποστώ δυσμενή και εκβιαστικό φορολογικό έλεγχο, πληρώνοντας, κατά τεκμήριο αδίκως, πολλαπλάσια ποσά;»
Όμως, εκτός του προφανούς αυτού εκβιασμού οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι και με τις υπό διάλυση υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού, αδυνατούν να εκπληρώσουν στοιχειωδώς το έργο που τους έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι ξεκίνησαν από χτες να συρρέουν μαζικά στις εφορίες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να διορθώσουν λάθη στα εκκαθαριστικά τους (λάθος υπολογισμοί, αποστολή εκκαθαριστικών σε νεκρούς και συνταξιούχους κτλ).
Οι εφορίες όμως, αν και κρατούν στα αρχεία τους τα στοιχεία των φορολογουμένων, δήλωναν αδυναμία διόρθωσης των λαθών µέχρι νεωτέρας. Και αυτό, γιατί ναι µεν το υπουργείο Οικονοµικών από χθες παρέπεµπε τους φορολογουµένους για διορθώσεις στις εφορίες, όµως δεν είχε φροντίσει νωρίτερα να στείλει το απαραίτητο λογισµικό διορθώσεων!
«Θα σταλεί έως το τέλος της εβδοµάδας», απαντούσαν αρµοδίως από το υπουργείο.
Παράλληλα, σε πολλές εφορίες δεν έχουν ακόµα συγκροτηθεί τα ειδικά συνεργεία διόρθωσης λαθών και τηλεφωνικών κλήσεων σε φορολογουµένους εις βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις, καθώς δεν έχουν πραγµατοποιηθεί οι προβλεπόµενες µετατάξεις 220 υπαλλήλων από τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα.
Τα προβλήµατα αναµένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόµενες ηµέρες, όσο θα προχωρεί η αποστολή των , περίπου, 1,4 εκατ. εκκαθαριστικών σηµειωµάτων.
Και όλ’ αυτά βέβαια συμβαίνουν υπό το βάρος και την τρομακτική πίεση της παρούσας οικονομικής κρίσης και των καταστροφικών μνημονιακών μέτρων, που έχουν μετατρέψει την ελληνική οικονομία σε οικονομική έρημο. «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» λοιπόν για τους εκατοντάδες χιλιάδες επιτηδευματίες και μικροεπιχειρηματίες, πολλοί εκ των οποίων παρά του ότι έχουν ήδη πληρώσει φόρους καλούνται τώρα να καταβάλλουν και το επιπλέον, ιδιαίτερα τσουχτερό, ποσό της εν λόγω ρύθμισης.
Γι’ αυτό και η απαράδεκτη περαίωση, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για τους μεγαλοφοροφυγάδες και εκβιαστικά και εξουθενωτικά για μεγάλη μερίδα των πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, δεν θα έχει τα οικονομικά αποτελέσματα που προσδοκά η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τα 700 εκατομμύρια ευρώ που έχει προϋπολογίσει το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισπράξει μέσα στο 2010, αυτά αποτελούν, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, «όνειρο θερινής νυκτός».
Η ίσκρα για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει τον ορισμό και τις βασικές ρυθμίσεις της περαίωσης:
Με 2 λόγια περαίωση είναι η διαδικασία «κλεισίματος» ανέλεγκτων οικονομικών ετών με την καταβολή ενός συγκεκριμένου ποσού, ο τρόπος υπολογισμού του οποίου βασίζεται στα ακαθάριστα έσοδα και στην κατηγορία των βιβλίων του επιτηδευματία ή της εταιρείας. Η συμμετοχή στη διαδικασία αυτή είναι προαιρετική αλλά η μη συμμετοχή συνεπάγεται, ενδεχομένως, τον φορολογικό έλεγχο της επιχείρησης ή του επαγγελματία.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της εν ενεργεία περαίωσης το ελάχιστο ποσό για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία πρώτης κατηγορίας ανέρχεται στα 300 ευρώ ανά χρήση. Για όσες τηρούν βιβλία β΄ κατηγορίας το ποσό φθάνει τα 500 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση ανέρχεται στα 700 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ελάχιστο ποσό είναι 700 ευρώ όταν τηρούν βιβλία β' κατηγορίας και 1.000 ευρώ όταν τηρούν γ' κατηγορίας βιβλία. Δηλαδή ευνοούνται ξεκάθαρα οι επιχειρήσεις έναντι των επαγγελματιών: π.χ το ελάχιστο που θα κληθεί να πληρώσει μια ΑΕ θα είναι 700 ευρώ, ενώ ένας ελεύθερος επαγγελματίας 1000 ευρώ, ακόμα και αν είναι νέος με μπλοκάκι! Όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στην περαίωση θα πρέπει να προκαταβάλλουν μέχρι τις το 20% του φόρου που προκύπτει. Εάν για παράδειγμα ο φόρος ανέρχεται 500.000 ευρώ ο υπόχρεος επιχειρηματίας θα πρέπει να πληρώσει 100.000 ευρώ και τα υπόλοιπα έως και σε 24 ίσες μηνιαίες δόσεις.
Πώς προκύπτει ο φόρος
Το ποσό του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής: τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα, με εξαίρεση τα πρατήρια βενζίνης, χονδρικής πώλησης προϊόντων καπνοβιομηχανίας και τους εμπόρους προϊόντων καπνοβιομηχανίας που θα ισχύει συντελεστής 7‰ και 12‰ για τους εμπόρους πετρελαίου θέρμανσης.
Τα ποσά που προκύπτουν πολλαπλασιάζονται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα. Για παράδειγμα ο συντελεστής ανέρχεται στο 1 για ακαθάριστα έσοδα έως 150.000 ευρώ και για τζίρο άνω των 6 εκατ. ευρώ στο 1,30.
Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% εκτός από τις Α.Ε. και ΕΠΕ όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.
Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση
Στη ρύθμιση της περαίωσης υπάγονται οι υποθέσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31.12.2009 και για τις οποίες:
1) Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος. 2) Έχει αρχίσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει περαιωθεί.
3) Έχει εκδοθεί Φύλλο Ελέγχου ή Πράξη αποτελεσμάτων αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί.
4) Εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και δεν έχουν συζητηθεί σε α΄ συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
5) Περαιωμένες υποθέσεις για τις οποίες μέχρι 31.8.2010: α) Έχουν μετά τον έλεγχο, εκδοθεί συμπληρωματικά φύλλα ελέγχου ή πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων ή ΦΠΑ τα οποία είτε δεν έχουν οριστικοποιηθεί, είτε εκκρεμούν ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων και δεν έχουν συζητηθεί σε α΄ συζήτηση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ή β) Εχουν εκδοθεί αποφάσεις επιβολής προστίμου ΚΒΣ για συμπληρωματικά στοιχεία με βάση τα οποία δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος στις λοιπές φορολογίες.
Η περαίωση αυτή αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της δεκαετίας 2000-2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου