Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σ.ΣΑΚΟΡΑΦΑ: ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΟΧΙΚΗ Η ΒΟΥΛΗ!

ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! Στην διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προχώρησε ο Γ. Παπανδρέου, του Βουλευτή Πρεβέζης Βαγγέλη Παπαχρήστου, μετά την καταψήφιση από αυτόν, του πολυνομοσχεδίου εκτρώματος που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή.
Καταιγιστική ήταν η τοποθέτηση της Σοφίας Σακοράφα απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εκτρώματος της κυβέρνησης, που καταβαραθρώνει εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
Η ανεξάρτητη Βουλευτής, διαμαρτυρόμενη για τη διαδικασία "σκούπα" που ακολουθείται για την συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η οποία, επιπλέον,  προβλέπει, εκ των ανεξάρτητων Βουλευτών, να τοποθετηθούν μόνο 2, ως εκπρόσωποι του συνόλου αυτών, δήλωσε ότι θα απέχει της διαδικασίας την οποία χαρακτήρισε «παρωδία» και ότι αρνείται να σφραγίσει τα φιρμάνια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να συμπράξει στο να γίνει αυτή η συγκεκριμένη Βουλή, κατοχική Βουλή!
Εκ των ανεξάρτητων Βουλευτών, ύστερα από μεταξύ τους ψηφοφορία, προκρίθηκαν κατά πλειοψηφία η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Φώτης Κουβέλης.
 
Η πλήρης τοποθέτηση της Σ. Σακοράφα, έχει ως εξής:
«Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι αυτό που μας λέτε, κύριε Πρόεδρε , και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί αντιλαμβάνεστε κι εσείς – και θέλω να ελπίζω ότι το αντιλαμβάνεστε- ότι οι ανεξάρτητοι Βουλευτές δεν μπορούν να εκφράσουν ο ένας τον άλλο γιατί είμαστε από τελείως διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με τελείως διαφορετικές πολιτικές ιδέες. Άρα, δεν μπορεί να μας εκφράσει κανένας.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πω, μια και δεν θα έχω τη δυνατότητα να μιλήσω πάνω στο Νομοσχέδιο, ότι αρνούμαι να σφραγίσω τα φιρμάνια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!
Αρνούμαι να συμμετάσχω και να συμπράξω στο να γίνει αυτή η συγκεκριμένη Βουλή, κατοχική Βουλή!
Αρνούμαι να δεχθώ ότι σαν Ελληνίδα Βουλευτής δεν μπορώ να μιλήσω εδώ μέσα κι είχε τη δυνατότητα να μιλήσει ο κ. Στρος Καν και ο κ. Όλι Ρεν!
Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή την παρωδία!
Η κοινωνία, κύριε Πρόεδρε, είναι στο δρόμο απελπισμένη. Ελπίζω, όμως και αποφασισμένη!
Φεύγω από τη διαδικασία και θα ήθελα να ξέρετε ότι δεν υπήρχε περίπτωση, εάν ήμουν παρούσα, να ψηφίσω αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο!»

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
 
Η τοποθέτηση του ανεξάρτητου Βουλευτή Β. Οικονόμου:
 
«Ζήτησα κι εγώ να είμαι ομιλητής ανάμεσα στους ανεξάρτητους. Δεν ψηφίστηκα. Έχω τις δικές μου απόψεις, δεν εκφράζομαι από τον κ. Κουβέλη και την κα Μπακογιάννη. Αυτό που εγώ θέλω να πω είναι ότι η σημερινή διαδικασία δεν μου δίνει τη δυνατότητα να έχω το λόγο, δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως, θα παραμείνω εδώ στην αίθουσα να δηλώσω με την ψήφο μου και τη δική μου άρνηση».

ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
 ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Την απόφασή του να απέχει από τη διαδικασία συζήτησης του επίμαχου πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές σε ΔΕΚΟ και εργασιακά στην Ολομέλεια της Βουλής ανακοίνωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, «εφόσον», όπως αναφέρει, «οι βουλευτές καλούνται να είναι απλοί ακροατές».
Ο βουλευτής εκφράζει τη διαφωνία του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη το νομοσχέδιο, πρόταση την οποία και δεν ψήφισε στη χθεσινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, κρίνοντας ως μη πειστικές τις εξηγήσεις, που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Παρόλα αυτά, δεν φαίνεται να διαφωνεί σημαντικά ως προς αυτό καθεαυτό το περιεχόμενου του νομοσχεδίου.
«Ο καθένας κατανοεί ότι το πραγματικό κίνητρο δεν είναι να κερδηθούν οι λίγες μέρες που απαιτεί ένας πραγματικός κοινοβουλευτικός διάλογος, αλλά να αποφευχθούν οι πιθανές αναταραχές ακόμα και στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει.
Προσθέτει πως η ανησυχία αυτή είναι κατανοητή και πηγάζει πιθανώς από πραγματικές αιτίες, όμως - όπως τονίζει - «μια κοντόφθαλμη επιλογή διότι ευνουχίζει το διάλογο για θέματα που αφορούν σε ουσιαστικές δομικές αλλαγές, που ανατρέπουν παγιωμένες πολιτικές χρόνων».
Ο βουλευτής αναφέρει ακόμη πως η ουσία του νομοσχεδίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά με τον τρόπο αυτό δίνεται η εντύπωση ότι το ίδιο το υπουργείο αδυνατεί να στηρίξει την πολιτική που προτείνει. Επίσης η κατ' επανάληψη χρήση της διάταξης περί "κατεπείγοντος" απαξιώνει την κοινοβουλευτική λειτουργία, προσθέτει.
Καταλήγοντας τονίζει πως οι μεταρρυθμίσεις που έχει οραματιστεί το πρωθυπουργός και αποσκοπούν σε ανατροπές της χρόνιας παθογένειας, απαιτείται να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς, παράλληλα όμως δηλώνει την πεποίθησή του ότι η αποτελεσματική εφαρμογή τους απαιτεί ουσιαστικό διάλογο, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: