Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Κινητοποιήσεις για τις αυξήσεις των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες

Εκατοντάδες επιβάτες κινητοποιήθηκαν σήμερα ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για αυξήσεις εισιτηρίων κατά 40% στις αστικές συγκοινωνίες, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος, στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά και σε δεκάδες σημεία της Αθήνας.

«Καμία αύξηση των εισιτηρίων, δωρεάν μετακινήσεις για όλους το πρωί και για ανέργους, φοιτητές και μαθητές όλες τις ώρες, αποκλειστικά δημόσιες σύγχρονες αναβαθμισμένες συγκοινωνίες», είναι, μεταξύ άλλων, τα αιτήματα των επιτροπών ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε κάλεσμα προς τους πολίτες «να συγκροτήσουν παντού επιτροπές κοινωνικής ανυπακοής κατά της ακρίβειας». «Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους», ήταν το κεντρικό σύνθημα των συγκεντρωμένων.

Στην κινητοποίηση επιβατών στην πλ. Συντάγματος συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της Ανοιχτής Πόλης, των Επιτροπών «Ακρίβεια STOP», του Δικτύου Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της GreenAttack.

«Μετά το κίνημα "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" στα διόδια, αναπτύσσεται ένα νέο κίνημα ενάντια στις εξοντωτικές αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών. Είναι πολύ πιθανόν ότι σε λίγο οι πολίτες θα αμφισβητήσουν με τους ενωτικούς αγώνες τους το ίδιο το δημόσιο χρέος, ως χρέος του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ολόθερμα το κίνημα για να μην αυξηθούν τα εισιτήρια στις συγκοινωνίες», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Εργαζόμενοι και επιβάτες αλληλέγγυοι ενωμένοι στην υποβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και την αύξηση του εισιτηρίου. Κόντρα στο μνημόνιο και την τρόικα. Μια τιμή υπάρχει για το εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αυτή είναι δωρεάν», δήλωσε ο Απόστολος Κασιμέρης, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

«Καλούμε όλους τους πολίτες σε ανυπακοή από 1η Φεβρουαρίου. Κανείς να μην πληρώνει εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες μέχρι να πάρει η κυβέρνηση πίσω το χαράτσι της αύξησης 40% που επιβάλλει στην τιμή του εισιτηρίου. Καλούμε όλες τις Επιτροπές Πολιτών, τις κινήσεις γειτονιάς και τους ενεργούς πολίτες να προχωρήσουν σε παναττικό συντονισμό των αυτόνομων δράσεών τους. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό μαζικό κίνημα που θα νικήσει την κυβέρνηση», δήλωσε η Μαρίνα Μπρέστα μέλος των Επιτροπών Ακρίβεια STOP.

«Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει πλατύ κάλεσμα σύσκεψης κινημάτων κατά της ακρίβειας, συνδικάτων, δημοτικών κινήσεων και δημάρχων τη Δευτέρα 24/1 και ώρα 5μμ στα γραφεία της ΟΤΟΕ για συντονισμό δράσης ώστε να διοργανωθεί βδομάδα δράσης από 1-8 Φλεβάρη με στόχο οι επιβάτες να μην πληρώνουν εισιτήρια μέχρι η κυβέρνηση να ανακαλέσει τις υπέρογκες αυξήσεις τους», πρόσθεσε η Μαρίνα Μπρέστα.

«Με αφετηρία την έντονη οικολογική δραστηριότητά μας, στηρίζουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκειμένου να μειωθεί η χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται το εισιτήριο να είναι προσιτό σε όλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι κοινωνικά ασθενείς», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα του ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), σχετικά με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και στην κατάργηση του δικαιώματος της μετεπιβίβασης.

Εν τω μεταξύ, με το σύνθημα «Οργανωνόμαστε και συντονιζόμαστε για να μην περάσει το νέο χαράτσι στα εισιτήρια των λεωφορείων», φοιτητικοί σύλλογοι του Ηρακλείου καλούν αύριο τους φοιτητές όλων των σχολών, τους φορείς της πόλης, τα επιμελητήρια, τα σωματεία και τους συλλόγους, τις δημοτικές παρατάξεις αλλά και τους απλούς πολίτες, σε μια κοινή σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στην περιφέρεια για το θέμα της αύξησης των εισιτηρίων.

ΠΗΓΗ: TVXS

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άκουσα πως και στη Νέα Σμύρνη θα γίνει μια συνάντηση πολιτών την επόμενη Τρίτη στις 8,00 μμ στην Πλατεία Ν. Σμύρνης στο Παλαιό Δημαρχείο.

Όμως θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ξεχωρίσουμε τα δύο πράγματα:

1. Άλλο πράγμα τα εργασιακά θέματα στις συγκοινωνίες (απολύσεις προσωπικού, πολλοί από τους απολυόμενους είχαν προσληφθεί σωρηδόν προεκλογικά, αποσύνδεση των ελλειμάτων των συγκοινωνιών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με συνέπεια να πληρώνουμε εμείς πολύ περισσότερα από αυτά που θα πληρώσουμε με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων).

2. Άλλο πράγμα οι αυξήσεις στα εισιτήρια, στις οποίες πρέπει να αντιδράσουμε.

Τώρα πως θα αντιδράσουμε;

Διατυπώθηκε παραπάνω μία άποψη ότι δηλαδή "θα πρέπει να αρνηθούμε να πληρώσουμε και να μπαίνουμε χωρίς εισιτήριο αφού θα είμαστε πολλοί και δεν μπορούνε να μας κάνουνε τίποτα".

Δηλαδή να κάνουμε όπως στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα (1942)που οι Έλληνες αντέδρασαν δυναμικά στην προσπάθεια στρατολόγησής τους για να μεταφερθούν και να εργαστούν σε εργοστάσια κατασκευής όπλων στη Γερμανία.

Είναι το ίδιο;

Και τι θα πει ως προς τις συγκοινωνίες και ενδεχόμενη άρνησή μας να ακυρώσουμε το εισιτήριο το "είμαστε πολλοί και δεν μπορούνε να μας κάνουν τίποτα";

Θα μας δούν οι ελεγκτές, θα φοβηθούν και θα φύγουν;

Ή μήπως δεν θα γίνει αυτό, δεν θα δούν κανένα οργισμένο πλήθος για να φοβηθούν, αλλά απλά θα σημειώσουν στο μπλοκάκι τους πρόστιμα για 2-3 άτομα στο τραμ και μετά θα φύγουν για να μπουν σε άλλο τράμ;

Και τι θα γίνει τότε;