Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Επιβαρυμένα σε βαρέα μέταλλα τα προϊόντα της Θήβας

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η νέα μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι οι πατάτες, τα καρότα και τα κρεμμύδια από τη Θήβα και τα Οινόφυτα είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα, όπως νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδο και κάδμιο, σε ποσοστό που συχνά αγγίζει το 1000%.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ως εξής. Η ερευνητική ομάδα αγόρασε και συνέκρινε τα 3 τρόφιμα-βολβούς από τη Θήβα και τα Οινόφυτα, με αντίστοιχα προϊόντα από περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα. Αγοράζοντας 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα 3 τρόφιμα από τη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας, ανέλυσαν το καθένα από αυτά 3 φορές και το σύγκριναν με 2 δείγματα από τις «καθαρές» περιοχές, τα οποία αναλύθηκαν, επίσης, 3 φορές το καθένα.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν συγκλονιστικά: στα καρότα, το ποσοστό νικελίου ήταν 700% παραπάνω από το κανονικό, το χρώμιο ήταν 76μg/kg και ο μόλυβδος 43μg/kg (τη στιγμή που στα καρότα των «καθαρών» περιοχών ήταν 20μg/kg και 35μg/kg αντίστοιχα), ενώ το κάδμιο ήταν διπλάσιο από τα καρότα άλλων περιοχών. Στα κρεμμύδια της Θήβας, το ποσοστό νικελίου ήταν 640% πάνω, το χρώμιο ήταν 26μg/kg, τη στιγμή που στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης, ο μόλυβδος ήταν 72μg/kg (αντί για 24μg/kg, όπως αλλού), ενώ το κάδμιο ήταν λίγο αυξημένο. Τέλος, στις πατάτες το νικέλιο ήταν 926% αυξημένο και το χρώμιο κατά 350% (170μg/kg), ο μόλυβδος 36μg/kg (αντί για 18μg/kg, που υπολογίστηκε στις πατάτες άλλων περιοχών, ωστόσο το κάδμιο ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα).
Τα υψηλά αυτά ποσοστά βαρέων μετάλλων θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών. Η πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα προτείνει την άμεση διενέργεια τοξικολογικής μελέτης και την οριοθέτηση νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα, κάτι που σήμερα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Ζητούν ακόμη την επαναξιολόγηση της χρήσης της αγροτικής γης, καθώς οι επιστήμονες αποδίδουν τα αυξημένα ποσοστά μετάλλων στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Λόγω της χρόνιας ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών αυτών, οι ερευνητές τονίζουν ότι τα βαρέα μέταλλα έχουν ήδη περάσει  από το νερό στα τρόφιμα. Όταν μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό των γεωργικών προϊόντων (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) καλλιεργείται αποκλειστικά στα Οινόφυτα και τη Θήβα και πωλούνται στην ελληνική αγορά, το πρόβλημα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.
Η πολιτεία παραμένει άπραγη, παρόλο που γνωρίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε κάποια μέτρα για τη συμμόρφωση των βιομηχανιών στον Ασωπό, ενώ το υπουργείο Υγείας έκανε έρευνα για το πόσοι άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο στην περιοχή, αλλά όχι πόσοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν προβλήματα υγείας λόγω της επιβαρυμένης περιβαλλοντολογικής μόλυνσης. Η ελεγκτική διαδικασία είναι επίσης χαλαρή, καθώς ο έλεγχος του ΕΦΕΤ άλλοτε γίνεται και άλλοτε όχι, ενώ πολλά προϊόντα πωλούνται απευθείας στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ χωρίς να έχουν ελεγχθεί πρώτα. Όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών θα εμφανιστούν πολύ σύντομα.

Μαίρη Φωτεινού
ΠΗΓΗ: EΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: