Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ, ΝΤΑΚΑΡ (ΣΕΝΕΓΑΛΗ) 6-11/2/2011

«Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»
 
Μετά τη Βραζιλία (2009), το  ΠΚΦ επιστρέφει στην Αφρική  (Σενεγάλη) ως έμπρακτη αλληλεγγύη του παγκόσμιου κοινωνικού κινήματος στους λαούς της Αφρικής. Αλληλεγγύη που είναι πολύ σημαντική και επειδή «…η Αφρική διατρέχει τον κίνδυνο να επωμιστεί τα βάρη της σημερινής κρίσης του καπιταλισμού, ενώ είναι ήδη εξασθενισμένη από τα προγράμματα διαρθρωτικών προσαρμογών που επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και 1990».
Επικεντρώνοντας στην ιστορία των αντιστάσεων και των αγώνων των λαών της Αφρικής, το ΠΚΦ στο Ντακάρ φιλοδοξεί  να δημιουργήσει τις απαραίτητες μορφές  σύνδεσης  των αγώνων στην Αφρική, στο Νότο και στον υπόλοιπο κόσμο με τις  κοινές στρατηγικές για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό,  τη νεοαποικιοκρατία  και  όλες τις μορφές καταπίεσης και διακρίσεων. Θα επιδιώξει, επίσης,  να διαμορφωθούν  εναλλακτικές  προτάσεις για έξοδο από την κρίση που θα θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των λαών και το σεβασμό της φύσης.
Οι θεματικοί άξονες
Οι συζητήσεις - συνελεύσεις έχουν διαμορφωθεί με βάση  12 θεματικούς άξονες:
Περιβαλλοντική δικαιοσύνη και πρόσβαση της ανθρωπότητας στα κοινά αγαθά (γη, νερό, σπόροι, δάση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) 2) μετανάστευση - ξενοφοβία 3) Μορφές ρατσισμού – διακρίσεων (δικαιώματα σεξουαλικού προσανατολισμού,  πατριαρχία) 4) ανθρώπινα δικαιώματα (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά 5) ανάδειξη της (νέο) αποικιοκρατικής βίας 6) εκδημοκρατισμό της γνώσης, της επικοινωνίας και της τεχνολογίας 7) εναλλακτικά παραδείγματα στην κρίση του ηγεμονικού ευρωκεντρικού πολιτισμού 8) Οικοδόμηση δημοκρατικών πολιτικών και οικονομικών θεσμών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο που θα σέβονται τη διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια των λαών 9) αλληλέγγυα και χειραφετική οικονομία 10) νέα παγκόσμια τάξη 11) εξουσία των χρηματοπιστωτικών αγορών και δημόσιο χρέος 12) δίκαιο σύστημα διεθνούς εμπορίου.
Χάρτα για τη μετανάστευση
Το διήμερο, πριν την έναρξη του Φόρουμ, (2-4/2/2011) θα πραγματοποιηθεί στο, εμβληματικό για την Αφρική, νησάκι Γκορέ* συνέλευση αποκλειστικά μεταναστών/τριών (ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία ή οργανωτική ένταξη), όπου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μια χάρτα αρχών για τη μετανάστευση  με άξονα τη  διεκδίκηση της ελευθερίας μετακίνησης και εγκατάστασης όλων των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Η συνέλευση αυτή είχε ως αφετηρία πρόταση ενός μετανάστη «χωρίς χαρτιά» που συμμετείχε το 2006  στον αγώνα  120 οικογενειών στη Μασσαλία για να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη Γαλλία. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μια συλλογικότητα  που επιχείρησε να διαμορφώσει  μια χάρτα  για τη μετανάστευση. http://www.cmmigrants.org/goree/spi

Γεωργία Ντούσια
* Πολύ κοντά στο Ντακάρ, ένα από τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής τον 15ο και 16ο αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: