Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σπάνιοι χάρτες στην Υδρα

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ kiousis@enet.gr

Ανταγωνισμοί, αντιθέσεις και τάσεις επέκτασης και επικυριαρχίας των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής 1877-1914 και ιδιαίτερα της τσαρικής Ρωσίας. Σε αυτά παραπέμπει με το σαρκαστικό και δεικτικό ύφος του ο F.W. Rose· σε μία Ευρώπης που φέρει το προσωπείο της ζωώδους βίας και τη μάσκα της φρίκης του πολέμου, παραγνωρίζοντας τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών.
Η Ιστορική-Σατιρική Χαρτογραφία, μία από τις τρεις ενότητες -μαζί με την Εκκλησιαστική και την Ιστορική-, δείγματα των οποίων θα παρουσιαστούν από 2 έως 30 Απριλίου στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Υδρας από τη συλλογή παλαιών χαρτών του Παναγιώτη Ν. Σουκάκου, καθηγητή Ορθοπαιδικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στην επίσημη έναρξη, το Σάββατο, ώρα 7.30 μ.μ., θα μιλήσουν: η Αρτεμις Σκούταρη, διευθύντρια του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου Foundation και ο ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος. Η έκθεση περιλαμβάνει χάρτες -όλοι πρωτότυποι- οι οποίοι χρονολογούνται από το 1579 μέχρι το 1920 και έχουν χαρτογραφηθεί από διάσημους, για την εποχή τους, Ιταλούς, Γερμανούς, Ολλανδούς, Γάλλους και Αγγλους γεωγράφους και χαρτογράφους.
Εδώ, μεταξύ των άλλων, μπορείτε να θαυμάσετε το χάρτη της Αργοναυτικής Εκστρατείας, του Abraham Ortelius, με τίτλο «Argonautica», 1598 - περιγράφει λεπτομερώς τα της Αργοναυτικής Εκστρατείας του Ιάσονα, ενώ στο οπισθόφυλλο αναφέρονται τα ονόματα 80 αργοναυτών και οι πηγές απ' όπου άντλησε τα στοιχεία του.
Οι χάρτες ήταν εμπειρικά πρακτικά βοηθήματα, που φτιάχτηκαν από ανθρώπους του ταξιδιού, οπτικά μέσα οργάνωσης των γνώσεων. Η έντυπη χαρτογραφία (1477) αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Αναγέννησης και έχει τις ρίζες της στην τέχνη του Αλεξανδρινού γεωγράφου Κλαύδιου Πτολεμαίου (150 μ.Χ.) - έργο του η «Γεωγραφική Υφήγησις». *

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: