Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

«Πουλάτε την ΕΥΔΑΠ των 2 δισ. για 150 εκατ.»

ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ * 650 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΧΡΩΣΤΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

«Με βάση τα τελευταία στοιχεία του χρηματιστηρίου, όποιος ιδιώτης θα δώσει 150 εκατ. ευρώ αποκτά μια εταιρεία που η πραγματική αξία ανέρχεται στα δύο δισ. ευρώ». Την αποκάλυψη έκανε ο Βαγγέλης Δημούδης, πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, μιλώντας χθες στην εναρκτήρια συνεδρίαση του 30ού συνεδρίου της Ομοσπονδίας.
Παρουσία της διοίκησης της εταιρείας, ο «πράσινος» συνδικαλιστής τάχθηκε κατά της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και δεν δίστασε να τονίσει ότι «ξεπουλάνε τα πάντα-όλα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σε δύσκολες εποχές «δεν τρως την κότα που σου κάνει τα χρυσά αβγά».
Μάλιστα σε ερώτηση της «Ε» επισήμανε πως το νερό είναι φυσικό και κοινωνικό αγαθό, που ακόμη σε εποχές οικονομικής κρίσης είναι τόσο απαραίτητο ώστε η μείωση της κατανάλωσης είναι ελάχιστη, της τάξης του 1,5%. «Η κυβέρνηση προφασίζεται ότι χρειάζονται κεφάλαια για να γίνουν επενδύσεις», σημείωσε και ανέφερε ότι αν ήταν πραγματικότητα αυτός ο στόχος τότε θα φρόντιζε να αποδώσει στην εταιρεία τα 650 εκατ. ευρώ που της οφείλει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.
Το κονδύλι αυτό συγκροτείται από τα 250 εκατ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο στην ΕΥΔΑΠ για συμμετοχή σε έργα, άλλα 190 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν ανεξόφλητους λογαριασμούς υδροληψίας από δημόσιες υπηρεσίες, ενώ τα χρέη των δήμων ξεπερνούν τα 185 εκατ. ευρώ.
Αποκαλυπτικές ήταν οι αναφορές του προέδρου της ομοσπονδίας στην προσπάθεια της διοίκησης να αναθέσει τον τομέα της καταμέτρησης σε ιδιώτες. «Το είχαν κάνει και το 1990 και απέτυχε, με αποτέλεσμα επί μια τετραετία να ασχολούνται οι υπηρεσίες με τη διόρθωση λαθών», μας είπε ο Β. Δημούδης.
Λάθη ιδιωτών στις καταμετρήσεις
Τον Απρίλιο διαπιστώθηκε υστέρηση εσόδων της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, τα οποία η διοίκηση θέλησε να φορτώσει σε καθυστερήσεις στην καταμέτρηση. Ετοιμάζεται μάλιστα να απομακρύνει από τις θέσεις τους δύο διευθυντικά στελέχη.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας παραδέχθηκε ότι 5 από τις συνολικά 23 διαδρομές που καλύπτουν το δίκτυο του Λεκανοπεδίου καθυστέρησαν, λόγω των αδειών που πήραν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι. Σημείωσε ωστόσο ότι στον τομέα αυτό χρειάζονται 180 άτομα και σήμερα διατίθενται μόνον 150.
Με δεδομένο ότι σήμερα η ΕΥΔΑΠ διαθέτει 2.800 εργαζόμενους -τους λιγότερους από την ίδρυσή της, λόγω της συνταξιοδότησης 1.500 ατόμων την τελευταία οκταετία- η ομοσπονδία έχει προτείνει να γίνεται η καταμέτρηση ανά εξάμηνο και στο ενδιάμεσο οι πελάτες να χρεώνονται με βάση ενδεικτικούς υπολογισμούς, όπως γίνεται σήμερα στη ΔΕΗ.
Εθεσε όμως και ένα άλλο θέμα. Η ΕΥΔΑΠ έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει στη συγκρότηση θυγατρικής που θα αναλάβει την υδροδότηση των νησιών, έχοντας ήδη διαπιστώσει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους δήμους. Επιπλέον πριν από λίγες ημέρες έγιναν ανάλογες συνεννοήσεις και με την περιφέρεια Πελοποννήσου. «Οι δήμοι εμπιστεύονται την κρατική ΕΥΔΑΠ και είναι ορατό να δοθούν σε ιδιώτες», τόνισε ο Β. Δημούδης. *

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: