Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Δεν φεύγουν τα σκουπίδια από την Ύδρα

του  Κώστα Ιωάννου
Με άμεση επιβολή προστίμων από 16 Ιουνίου, για την λειτουργία παράνομων και μη αποδεκτών τρόπων διαχείρισης απορριμμάτων απειλεί η ΕΕ τη χώρα, εξαιτίας της αδράνειας και της ανικανότητας των κυβερνήσεων μας να προχωρήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σύγχρονων και μη ρυπογόνων τρόπων διαχείρισης απορριμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιβολή των προστίμων θα είναι σε ημερήσια βάση και μπορούν να φτάσουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ / ημέρα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρόστιμα θα δεσμεύονται απ’ ευθείας από τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους, το μόνο εισόδημα των δήμων.Σε μια προσπάθεια να «γλιτώσει ό,τι μπορεί», η Περιφέρεια κάλεσε τους νησιωτικούς δήμους του Σαρωνικού να συνεργαστούν για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους στη χωματερή της Φυλής.

Έτσι, το ζήτημα των σκουπιδιών στην Ύδρα αποκτάει νέο …ενδιαφέρον, πέρα από την κάλυψη των αναγκών της αποκομιδής τους από τους δρόμους του νησιού και απειλεί την οικονομική επιβίωση του δήμου, αν πραγματοποιηθούν οι απειλές της ΕΕ.
Η λύση της Περιφέρειας
Ανεπαρκής, ευκαιριακή και προβληματική χαρακτηρίζεται η προτεινόμενη λύση από την Περιφέρεια. Η διαδικασία της μεταφοράς των απορριμμάτων απαιτεί δραματική αύξηση των λειτουργικών εξόδων του δήμου. Μπορεί τα αυτοκίνητα να παραχωρούνται από την Περιφέρεια ωστόσο, τα έξοδα κίνησης (πετρέλαια, καράβια όπου χρειάζεται κλπ) των υπαλλήλων, οι νέες δομές που πρέπει να δημιουργηθούν, υπολογίζεται να αυξήσουν τα τέλη τουλάχιστον κατά 50%. Δεν χρειάζεται να μαντέψει κανείς ποιος θα κληθεί να πληρώσει αυτή την αύξηση!
Τα σκουπίδια τηςΎδρας
Ειδικά για την περίπτωση της Ύδρας ο δήμαρχος κ. Α. Κοτρώνης χαρακτήρισε τη μεταφορά «ανέφικτη», καθώς δεν υπάρχει Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Και προφανώς δεν  υπάρχει λόγος να γίνουν προσπάθειες για τη δημιουργία τέτοιου χώρου, ο οποίος μέχρι να αδειοδοτηθεί και να λειτουργήσει θα πάψει να υφίσταται η ανάγκη ύπαρξης του, αφού η λύση της μεταφοράς έχει ορίζοντα δύο χρόνων.
Σύμφωνα με το δήμαρχο, οι προσπάθειες της διοίκησης εστιάζονται στο «…να δώσουμε μια μόνιμη, σύγχρονη και περιβαλλοντικά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είχα επισημάνει, όταν ξεκίνησε η εκπόνηση ενός περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων για τα νησιά, ότι η μεταφορά ήταν λάθος. Η διαχείριση και η επεξεργασία των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται πάνω στο νησί. Ήδη ετοιμάζονται αλλαγές στον περιφερειακό σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση που είναι και σωστή».
Ο δήμαρχος ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μας πληροφόρησε και έχει μια πρωταρχική επαφή με Αμερικάνικη εταιρία, η οποία εγκαθιστά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων σε αεροπλανοφόρα (στα οποία διαβιούν παραπάνω από 6.000 άνθρωποι). Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία η οποία δεν έχει αέρια κατάλοιπα και τα στερεά παραγόμενα κατάλοιπα είναι ένα μαύρο κοκκώδες υλικό το οποίο βρίσκει διάφορες χρήσεις, όπως στην παρασκευή ασφάλτου.
Ο κ. Κοτρώνης δεν ήταν σε θέση να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες καθώς οι επαφές είναι σε αρχικό στάδιο, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του.
Η δαμόκλειος σπάθη των πρόστιμων
Σχετικά με την άμεση επιβολή προστίμων από την ΕΕ, ο κ. Κοτρώνης δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς το πρόβλημα αφορά ουσιαστικά ολόκληρη τη χώρα. Όπως δήλωσε ότι «δεν πιστεύω ότι θα ενεργοποιηθεί η διάταξη για τα πρόστιμα τόσο σύντομα γιατί κανείς δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Γνωρίζω επίσης ότι η απειλή πρόστιμων ευαισθητοποίησε τα υπουργεία εσωτερικών και περιβάλλοντος και ετοιμάζουν ειδική πρόσκληση για χρηματοδότηση έργων διαχείρισης των απορριμμάτων και με προτεραιότητα τα νησιά».
Επίσης τόνισε την ανάγκη για άμεση διευθέτηση του πρόβλήματος διαχείρισης απορριμμάτων λέγοντας ότι «…είναι σαφές ότι όλα αυτά πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, να αξιολογηθούν οι προτάσεις και να χρηματοδοτηθούν τα έργα. Επισημαίνω όμως ότι τα δυο συναρμόδια υπουργεία πρέπει να κινηθούν γρήγορα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: