Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κυβέρνηση - επαίτης

«Το χειρότερο σενάριο της Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση», γιατί «και η χειρότερη λύση είναι λύση» δήλωσε χθες απερίφραστα ο Ευ. Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη σημασία και την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν συνδυάσουμε τις δύο τοποθετήσεις, εύκολα συμπεραίνουμε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καμία διαπραγμάτευση, αλλά, αντιθέτως, έχει αποδεχθεί προκαταβολικά όποια λύση έρθει στο τραπέζι. Και μάλιστα διαβεβαιώνει "κάθε ενδιαφερόμενο" ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει επακριβώς τις δεσμεύσεις της (δηλαδή το Μεσοπρόθεσμο και -κυρίως- την άμεση εκποίηση της δημόσιας περιουσίας), με τον πρωθυπουργό μάλιστα να ζητάει επιτάχυνση.
Χθες κιόλας μπήκε επειγόντως μπροστά η διαδικασία για την επιλογή συμβούλων ιδιωτικοποίησης για τα καζίνα, τα τρένα, τη Λάρκο, τα λιμάνια, τις μαρίνες και τα αεροδρόμια. Η θέση ότι "η Ελλάδα έκανε το καθήκον της και τώρα περιμένει" διαψεύδεται από τις δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Οικονομικών ότι η 6η δόση δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη, επαναφέροντας κατ' ουσίαν τον ίδιο εκβιασμό για 6η φορά.
Η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να κρατήσει σταθερή θέση ούτε στις πολύ βασικές κατευθύνσεις. Δεν γνωρίζουμε π.χ. αν είναι υπέρ ή κατά της συμμετοχής ιδιωτών. Άλλα έλεγε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν μας ζύμωνε ότι η επιλεκτική χρεωκοπία είναι μια παρεξηγημένη έννοια, άλλα έλεγε προχθές ο κ. Βενιζέλος και άλλα χθες ο κ. Μόσιαλος. Είναι χαρακτηριστική του σθένους με το οποίο η κυβέρνηση υπερασπίζεται τις θέσεις της η κριτική προς τον Σαμαρά να μην λέει πράγματα με τα οποία διαφωνεί η Γερμανία και με τα οποία, όπως διευκρινίζεται, δεν συμφωνεί κατ' ανάγκην η ίδια η κυβέρνηση!
Από μια πλευρά πάντως η κυβέρνηση είναι ειλικρινής. Η "οποιαδήποτε λύση" που περιμένει από την αυριανή Σύνοδο τής είναι αναγκαία για να προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί διαλύει τη χώρα, να την πουλήσει ως αντάλλαγμα. Βεβαίως, είναι τέτοια η κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, που δεν μαζεύεται με τίποτα.

πηγη: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: