Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πολιτική χρεωκοπία

Πολιτική χρεωκοπία. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η άτσαλη κωλοτούμπα της κυβέρνησης; Αίφνης στην ημερήσια διάταξη και στο καθημερινό λεξιλόγιο μπήκε από την ίδια την κυβέρνηση "η λέξη από Χ" που μέχρι προ εβδομάδος δεν έπρεπε καν να ξεφεύγει από το έρκος των οδόντων.
Όποιος τολμούσε εδώ και ενάμιση χρόνο να μιλήσει για χρεωκοπία, αναδιάρθρωση, κούρεμα, καταγγελλόταν από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, αν όχι ως υπονομευτής της χώρας, της οικονομίας, των μισθών, των συντάξεων και των καταθέσεων του λαού, στην καλύτερη περίπτωση ως ανεύθυνος και άσχετος. Κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα να παρουσιάζουν το άσπρο ως μαύρο, να επινοούν κοντοπόδαρα ψέματα, να εκτοξεύουν απειλές αρμαγεδδωνικές.
Τώρα έχουμε πλέον περάσει στη σφαίρα της επιλεκτικής χρεωκοπίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα δήλωσε χθες στους γερμανικούς “Financial Times” ότι "πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών", περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη συζήτηση. Η διαπραγμάτευση μάλιστα δεν εξαρτάται από το τι θα πει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά από το αν θα καταλήξουν σε συμφωνία οι εταίροι και πιστωτές, τέτοια που όχι να ωφελεί τη χώρα, αλλά να εξασφαλίζει ότι δεν θα συμπαρασυρθούν και άλλες χώρες. Κάτι σαν υγειονομικός κλοιός δηλαδή.
Η συζήτηση στην οποία συμμετέχει (ή απλώς παρακολουθεί) η κυβέρνηση δεν αφορά την ελληνική οικονομία. Τα επιχειρήματα που ακούγονται έχουν να κάνουν με γενικότερες συστημικές διευθετήσεις. Με την επιλεκτική χρεωκοπία, λέει, δεν θα ενεργοποιηθούν τα CDS και δεν θα κινδυνεύσουν ιδιαίτερα οι τράπεζες. Σοβαρά; Δηλαδή μπορούμε να αποσυρθούμε σε μια γωνία και να πεθάνουμε με την ησυχία μας, χωρίς να ενοχλούμε κανέναν; Ή μήπως, τώρα που ομολογείται η πολιτική χρεωκοπία του συστήματος, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας;

πηγη: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: