Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Τα προϊόντα που ακριβαίνουν από 1η Σεπτεμβρίου

Αλλαγές σε ταμειακές μηχανές και τιμοκαταλόγους θα πρέπει να κάνουν εν μια νυκτί χιλιάδες εστιατόρια και καφέ.

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στους συντελεστές.

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που έρχονται από 1η Σεπτέμβρη εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Δείτε παρακάτω ποια προϊόντα και υπηρεσίες ακριβαίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου, πώς θα γίνει ο διαχωρισμός στα ξενοδοχεία που προσφέρουν και διατροφή και ποια αγαθά παραμένουν στο χαμηλό συντελεστή του 13%.
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα παρακάτω αγαθά σημαίνει αύξηση της λιανικής τιμής τουλάχιστον κατά 10%. Σε κάθε περίπτωση και επειδή η 1η Σεπτεμβρίου είναι ημερομηνία που βρίσκεται εντός της τουριστικής περιόδου, σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολλά εστιατόρια, ψησταριές και καφέ, που θα πρέπει να αλλάξουν ταμειακές μηχανές και τιμοκαταλόγους κυριολεκτικά εν μια νυκτί και σε μια περίοδο με υψηλό φόρτο εργασίας.
Για παράδειγμα εστιατόριο το βράδυ της Τετάρτης 31 Αυγούστου, θα πουλάει τα προϊόντα του με 13% ΦΠΑ και μερικά λεπτά αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, θα πρέπει να χρεώνει ΦΠΑ 23%.
Πλέον στον κανονικό συντελεστή του 23%, μετατάσσονται:
• οι χυμοί φρούτων και λαχανικών
• έτοιμα ροφήματα, π.χ. καφές, τσάι, σοκολάτα
• αεριούχο νερό
• αναψυκτικά
• όλα τα προϊόντα που παρέχονται μέσω της εκμετάλλευσης καφενείων, ζαχαροπλαστείων, καφετερίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων κλπ
Υπηρεσίες εστίασης ξενοδοχείων
Όσον αφορά στα ξενοδοχεία που προσφέρουν φαγητό, σε περιπτώσεις διαμονής με πρωϊνό το 8% της τιμής θα τιμολογείται με 23% (αφορά στο πρωϊνό). Αντίστοιχα στη διαμονή με ημιδιατροφή το 20% της τιμής θα κοστολογείται με ΦΠΑ 23%. Με λίγα λόγια η διαμονή με πρωινό ακριβαίνει 0,8% και η διαμονή με ημιδιατροφή 2%.
Προϊόντα και υπηρεσίες που παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή
Παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία (δεν καταναλώνονται επί τόπου)
Παραδόσεις φαγητού από κυλικεία εντός σχολείων, νοσοκομείων και ιδρυμάτων πρόνοιας (επίσης θα πρέπει να μην καταναλώνονται επί τόπου)
Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα
Τυποποιημένα είδη διατροφής (κονσέρβες, έτοιμες σαλάτες, γιαούρτια κλπ)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: