Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ανακύκλωση 55.000 ανέργων


του: Πετρόπουλου Α.

Την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας παραδέχεται ουσιαστικά ότι η ανεργία, που ήδη καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, θα εκτοξευτεί το επόμενο διάστημα, τα μέτρα και οι ανακοινώσεις μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής που συνεδρίασε χθές "για την ανάσχεση της ανεργίας" έχουν ως μόνο πρακτικό αποτελέσμα τη διεύρυνση της προσωρινής, υποαμειβόμενης απασχόλησης για 55.000 νέους ανέργους έως 30 χρόνων που θα απασχοληθούν κυρίως στους ΟΤΑ αντικαθιστώντας συμβασιούχους που απολύονται ή όσους περάσουν σε καθεστώς "εργασιακής εφεδρείας".
Η "κοινωφελής εργασία" αντικαθιστά ουσιαστικά τα stage, θα είναι πεντάμηνης διάρκειας, με μισθό στο 80% της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή 625 ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εικονική μείωση της ανεργίας στους νέους ανέργους έως 30 ετών, που υπολογίζονται σε 180.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, αλλά και η γενίκευση της υποαπασχόλησης (Τοπικά Σύμφωνα) και η κατάρτιση με τη συμμετοχή και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας μέχρι τον επόμενο Αύγουστο θα διατεθούν από 2,7 έως 3,9 δισ. ευρώ στην περίπτωση που αναμορφωθούν όλα τα προγράμματα διατήρησης, επιδότησης και κατάρτισης που θα αφορούν αρχικά 600.000 και ίσως φθάσουν τους 900.000 ανέργους. Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% απασχόληση ανέργων, ενώ οι πόροι θα προέλθουν κατά 55% από το ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.
* Οι ηλικιωμένοι άνεργοι (55 - 64 ετών) θα έχουν επιδότηση απασχόλησης (πρόγραμμα ΟΑΕΔ) λαμβάνοντας "επιταγή επανένταξης" και θα απασχολούνται σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, πιθανότατα μέσω ΜΚΟ, ενώ προβλέπεται ότι θα προσληφθούν 5.000 άνεργοι πτυχιούχοι ηλικίας μέχρι 35 ετών.
* Οι άνεργοι μέσω voucher (επιταγή - αποδεικτικό πληρωμής) θα επιλέγουν τους φορείς κατάρτισης που είναι πιστοποιημένοι - ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ κ.λπ.
* Ταυτόχρονα στις αρχές Σεπτεμβρίου που θα ψηφιστεί ο νόμος για την κοινωνική οικονομία θα ενεργοποιηθούν τα ξεχασμένα Τοπικά Προγράμματα Απασχόλησης, που επίσης θα αφορούν προσωρινές θέσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς από τη Σύμβαση.

Δ. Στρατούλης: Δώρα στις επιχειρήσεις
"Από τα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης που αποφάσισε σήμερα η κυβερνητική επιτροπή δεν ωφελούνται ουσιαστικά οι άνεργοι, αλλά οι μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες δίνονται νέα δώρα από χρήματα του ΟΑΕΔ ή από κοινοτικούς πόρους και άλλες χαριστικές χρηματοδοτήσεις για να διασώσουν ή να δημιουργήσουν επισφαλείς θέσεις εργασίας που θα εξαερωθούν μετά τη λήξη του χρόνου της επιδότησής τους" σημείωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης. Αναφερόμενος ειδικότερα στα προγράμματα που θα υλοποιηθούν κυρίως στους ΟΤΑ ο Ν. Βούτσης, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής του Συνδυασμού «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο» και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, σημείωσε ότι "το όλο σχέδιο είναι ανοιχτός εκβιασμός προς τις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανέργων αλλά και προς τους ΟΤΑ, οι οποίοι θα πρέπει να αντισταθούν και να διεκδικήσουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κάλυψη των πάγιων αναγκών με μόνιμη εργασία στη βάση των ισχυουσών συμβάσεων".
* Ο υπουργός Εργασίας προχώρησε σε αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ειδικού επιδόματος μακροχρονίων ανέργων, καθώς ο τελευταίος φορολογικός νόμος όριζε το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ζευγαριού στα 5.000 και ατομικά στα 3.000, μη επιτρέποντας σε πολλούς δικαιούχους να το εισπράξουν.
Ετσι το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ τον χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ παράλληλα επεκτείνει από 12 μήνες σε δύο χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα.

πηγη: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: