Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Πίσω απ' τις φωτιές

Την τελευταία εβδομάδα οι φωτιές κατακαίνε τη χώρα σε πολλές περιοχές. Μόνο στον Έβρο από την Τετάρτη κάηκαν πάνω από 30.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Παρά τον ηρωισμό των ανθρώπων της Πυροσβεστικής, που φέτος είχαν την τραγική απώλεια του συναδέλφου τους στο Γύθειο, οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης είναι εμφανείς στην οργάνωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών.
Λιγότερο και χειρότερα αμειβόμενο προσωπικό στον δύσκολο τομέα της δασοπυρόσβεσης, καθώς και λιγότερα κονδύλια για έργα πρόληψης, εφεξής θα αποτελούν μόνιμες παραμέτρους, με προφανή τα αρνητικά αποτελέσματα. Η υποβάθμιση των δημόσιων λειτουργιών σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα θα προξενήσει ανεπανόρθωτες ζημίες.
Δεν είναι, όμως, μόνον οι, έστω αναγκαστικές, παραλείψεις που συγκροτούν το πρόβλημα. Είναι και οι επιλογές, όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, δηλαδή η επιβράβευση των οικοπεδοφάγων και των παρανόμων, οι οποίοι συχνά ευθύνονται, είτε λόγω βαρείας αμέλειας είτε λόγω εγκληματικής σκοπιμότητας, για την καταστροφή των δασών και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος. Άλλωστε, μόλις προ μηνών απειλήθηκε ανταρσία κυβερνητικών βουλευτών, με αφορμή τη διάταξη που αύξανε τον αναγκαίο αριθμό στρεμμάτων προκειμένου να είναι άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα σε περιοχές Natura.
Το περιβάλλον δοκιμάζεται με πολλούς τρόπους μέσα στην οικονομική κρίση, καθώς οι κυβερνώντες επιχειρούν να αναπληρώσουν την ψηφοθηρία επί χρήμασι με ανταλλάγματα σε είδος.
Και όμως η οικονομική κρίση θα μπορούσε, κάτω από άλλη λογική, να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανασυγκρότησης της υπαίθρου και επαναφοράς των γεωργικών εκτάσεων στην αρχική τους χρησιμότητα, μακριά από το ρουμάνιασμα ή τη μετατροπή τους σε real estate. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξανόμενη ροή επιστροφής κυρίως νέων στην περιφέρεια, με στόχο να αναζωογονήσουν τη γεωργία και να δημιουργήσουν παραγωγικές δραστηριότητες.
Και πάλι το κράτος παραμένει απόμακρο, όταν δεν παρεμβαίνει αρνητικά. Οι τράπεζες δεν ενισχύουν τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ τα αγροτοβιοτεχνικά πάρκα (με συσκευαστήρια και δίκτυα διακίνησης των προϊόντων) παραμένουν άπιαστο όνειρο...
Η πυρόπληκτη Ηλεία ακόμη περιμένει τις ενισχύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της γεωργίας που συγκεντρώθηκαν με χορηγίες από το ειδικό ταμείο.

ΠΗΓΗ: AΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: