Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

"Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε"


του Μορφονιόυ Ν.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, ανεξάρτητα απο τη θετική ή αρνητική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, δηλώνουν τα μέλη του "Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα".
Αυτό ανέφερε ξεκάθαρα, άλλωστε, ο αειθαλής Μανώλης Γλέζος, πρόεδρος του Συμβουλίου, στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησαν στο Θέατρο ΑΛΦΑ τα μέλη του με τον ενδεικτικό τίτλο "Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε". Μιλώντας για τις οφειλές της Γερμανίας από τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, οι οποίες ανέρχονται με τα σημερινά δεδομένα στα 162 δισ. ευρώ, ο Μ. Γλέζος αναρωτήθηκε "για ποιο λόγο το γερμανικό κράτος επιμένει να εξαιρεί την Ελλάδα και αρνείται να καταβάλει όσα χρωστά", συμπληρώνοντας πως η στάση αυτή είναι "εκδικητική". Άσκησε κριτική για άλλη μια φορά στις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν διεκδικούν τα οφειλόμενα από τη Γερμανία και κάλεσε όλους τους πολίτες να συμπαραταχθούν στον αγώνα για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Για τη σημαντική δίκη που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μίλησε το μέλος του Δ.Σ. του Συμβουλίου Αριστομένης Συγγελάκης. Πρόκειται φυσικά για τη δίκη με αντίδικους τη Γερμανία και την Ιταλία και παρεμβαίνουσα την Ελλάδα, με επίδικο το δικαίωμα της Γερμανίας στην ετεροδικία, το δικαίωμά της δηλαδή να μην δικάζεται ως κράτος από δικαστήρια άλλων χωρών και επομένως να μην αναγνωρίζει τις αποφάσεις ξένων δικαστηρίων (όπως αυτές των ιταλικών), όταν αυτά κρίνουν ότι η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες.
Ο κ. Συγγελάκης χαρακτήρισε τουλάχιστον προκλητική τη στάση της γερμανικής πλευράς, που "απείλησε το δικαστήριο πως αν αμφισβητήσουν την αρχή της ετεροδικίας, τότε θα επέλθει χάος στις παγκόσμιες ισορροπίες, καθώς μεμονωμένοι πολίτες θα καταθέτουν ατομικές αγωγές κατά κρατών ζητώντας αποζημιώσεις". Αντιθέτως, εξήρε τη στάση της Ιταλίας, που "υπερασπίστηκε την άρση της ετεροδικίας, όταν παραβιάζονται τα πιο θεμελιώδη από τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Η νομικός Χριστίνα Σταμούλη δήλωσε αισιόδοξη για την έκβαση της δίκης, ενώ για την ελληνική νομική αντιπροσωπεία, την οποία αποτελούσαν οι καθηγητές Στέλιος Περράκης και Αντώνης Μπρεδήμας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "στάθηκε στο ύψος της", σε αντιδιαστολή βέβαια με τη διαχρονικά απρόθυμη και απούσα ελληνική πολιτεία.
Ο Θοδ. Δρίτσας, που παρακολούθησε τη δίκη ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επαναδιατύπωσε τη στήριξη στον αγώνα για την επιστροφή των οφειλών, ενώ ο Μάκης Μπαλαούρας, μέλος επίσης του Συμβουλίου, τόνισε ότι πρέπει πρωτίστως να μας απασχολεί "τι έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις για να πάρουμε τις αποζημιώσεις".
Κόλαφος ήταν η τοποθέτηση του γεν. γραμματέα του Συμβουλίου Ευ. Μαχαίρα κατά του ελληνικού Ανωτάτου Ειδ. Δικαστηρίου, το οποίο είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα της ετεροδικίας στη Γερμανία, ενώ ο συντονιστής Στ. Ληναίος κάλεσε όλους τους πολίτες "να πιέσουμε και να απαιτήσουμε από το ελληνικό κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του" και να δηλώσει πως εφόσον "δεν πληρώνετε αυτά που μας οφείλετε, δεν πληρώνουμε αυτά που μας δανείσατε".

ΠΗΓΗ: AΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: