Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ξεκινά σήμερα στις 19.00 η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

πηγη: TVXS


Ξεκινά σήμερα στις 19.00 η τριήμερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στην ολομέλεια της Βουλής. Θα ακολουθήσει συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την Τετάρτη. Στο επίκεντρο γι’ ακόμη μια φορά αναμένεται να βρεθεί η έκτη δόση με δεδομένο ότι αυτή την εβδομάδα επιστρέφει στην Ελλάδα η τρόικα.
Εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα έχει το μεσημέρι σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό. Κεντρικό σημείο των δηλώσεων αναμένεται να είναι η προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα έχει επίσης σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους αρμόδιους υφυπουργούς και τα υπηρεσιακά στελέχη για τον προϋπολογισμό του 2012 αλλά και για το νέο φορολογικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος προϋπολογισμός να κατατεθεί το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή και το νέο φορολογικό να έχει ψηφισθεί έως το Μάρτιο.
Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με την Τρόικα η οποία αναμένεται να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση από τα μέσα της εβδομάδος αμέσως μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Βουλή.
Όσον αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, σ' αυτό, όπως είναι ήδη γνωστό, θα προβλέπονται μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπως τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, διατάξεις που θα οδηγούν στην εφαρμογή καθολικού Πόθεν Έσχες για όλους τους φορολογούμενους, περικοπές στις φοροαπαλλαγές, μέτρα για την απλοποίηση του καθεστώτος φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείονται και μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό πακέτο δεν θα οδηγεί σε μείωση εσόδων.
Έρχονται τρόικα και Ράιχενμπαχ


Εντός της εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόικα και κατόπιν η ομάδα εργασίας της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ.


Εκτός από την εκταμίευση της έκτης δόσης, οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν θα αφορούν την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, κάτι που πρέπει να «ξεκινήσει άμεσα», όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Πηγές του Reuters στο ΔΝΤ ανέφεραν πως αναφορικά με το ζήτημα της δόσης, το Ταμείο επιμένει στην προϋπόθεση να δοθούν δεσμεύσεις από την Αθήνα πριν αποφασιστεί η αποδέσμευσή της.


Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε υπογραμμίσει την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: