Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Μανώλης Γλέζος: Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς

πηγη: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
του  Κώστα Ντρη
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ο άνθρωπος "σύμβολο" του αντιστασιακού αγώνα, ο Μανώλης Γλέζος, μίλησε στο Δημοτικό Θέατρο της Αίγινας για την "Άμεση Δημοκρατία" προσκεκλημμένος από τους "Αγανακτισμένους της Αίγινας".
Ο κ. Γλέζος συγκινημένος θύμισε τη σχέση του με το νησί αφού φυλακίστηκε δύο φορές στις φυλακές της Αίγινας τις περιόδους από το 51 έως το 54 αι από το 60 έως το 63, ενώ δήλωσε ότι "υπερηφανεύεται" επειδή είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που το καλούν στις πλατείες για να μιλήσει. Μάλιστα, η Αίγινα ήταν η "ενδέκατη πλατεία" παρότι, η εκδήλωση έγινε στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου.
Ο κ. Γλέζος έδωσε τον ορισμό της Άμεσης Δημοκρατίας με πολύ απλά λόγια: "Δεν μπορεί να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς" και μίλησε για την "κοινωνικοποίηση των μέσων πληροφόρησης και της πολιτικής εξουσίας". Όπως ανέφερε ο ομιλητής, την άμεση δημοκρατία τη συναντά κανείς στην Ομηρική εποχή αλλά και στην εποχή των κλασσικών χρόνων της αρχαιότητας ενώ η καλύτερη περίοδος που δούλεψε αυτό το σύστημα κατά τον κ. Γλέζο ήταν οι "Ελληνικές Κοινότητες" της περιόδου της τουρκοκρατίας.
Ο κ. Γλέζος αναφερόμενος στις προσπάθεις που κάνουν οι "αγανακτισμένοι" ανέφερε: "Δεν είστε η Λαϊκή Συνέλευση της Αίγινας. Δεν είναι αυτό η Άμεση Δημοκρατία. Με τον τρόπο όμως που λειτουργείτε, πλάθετε την Άμεση Δημοκρατία".
Ο ομιλητής τόνισε ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος μπορεί να γίνει μέσα σε μικρούς πυρήνες, στα χωριά, στους χώρους εργασίας ακόμα και στις πολυκατοικίες, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται τα περισσότερα υπουργεία και ότι κάθε περιοχή μπορεί να αποφασίσει μόνη της για το αν θέλει να φτιάξει σχολείο ή πανεπιστήμιο.
Ο κ. Γλέζος μίλησε και για το πείραμα της δωδεκαετούς εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας στην Απείρανθο της Νάξου όπου διατέλεσε Κοινοτάρχης, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν το πείραμα αυτό ήταν επιτυχές, καθώς εξέφρασε αρκετή πικρία για τις αποφάσεις που ελάμβαναν οι συγχωριανοί του.
Στο τέλος της ομιλίας υπήρξε συζήτηση και ερωτήματα προς τον κ. Γλέζο από τον κόσμο που συμμετείχε στην εκδήλωση.
Δείτε το video του Ανέστη Κορνέζου με τα αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Γλέζου. Φωτογραφίες: Ειρήνη Κουνάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: