Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Είναι καιρός να μας αδειάσουν τη γωνιά...

                      ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΚΑΙ ΚΩΜΩΔΙΑ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
πηγή: ΑΥΓΗ
Αποφάσισε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός να μαζέψει τους πολιτικούς αρχηγούς αυτό το Σάββατο σε σύσκεψη. Για να τους επιδώσει, λέει, ένα σαφές μήνυμα: Στηρίξτε την κυβέρνηση, αλλιώς θα έχετε την ευθύνη για ότι συμβεί στη χώρα! Να τους νουθετήσει δηλαδή, να τους τρομάξει με το πολιτικό κόστος, μήπως και βάλει τους κακορίζικους εταίρους της κακορίζικης κυβέρνησης-εταιρείας σε κάποιο λογαριασμό και καταφέρουν να περάσουν όλοι μαζί τα μαύρα κι άραχλα που προετοίμασε τη τρόικα. Και τα οποία απαιτεί πάλι η δημοκρατική Ευρώπη να τα προσυπογράψουν οι πολιτικοί αρχηγοί –την υπογραφή σας παρακαλώ, γιατί ο λόγος σας είναι για πέταμα.


Τόσο καλά.
Τι οδήγησε στην πρωτοβουλία αυτή του Παπαδήμου το ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Από τη μια τα δύσκολα που είναι μπροστά τους και μπροστά μας. Από την άλλη η εικόνα μιας κυβέρνησης και μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θυμίζουν θηριοτροφείο εν ώρα γεύματος ή παιδική χαρά εν ώρα αναψυχής –διαλέγετε και παίρνετε. Τα συνεργαζόμενα κόμματα μαλλιοτραβιούνται για να σώσουν την εκλογική τους πίττα, οι στηρίζοντες βουλευτές δυσανασχετούν και κάνουν του κεφαλιού τους, οι ίδιο οι αρχηγοί, είτε ταξιδεύουν στην Κόστα Ρίκα, ή στη Μόσχα, ή ακόμα και στα φαιά τους όνειρα, δίνουν την εντύπωση ότι αμύνονται μάλλον περί πάρτης παρά περί πάτρης.
Τούτων δοθέντων θα μπορούσαν να έχουν και πλάκα οι πένθιμες πατριωτικές δηλώσεις Καρατζαφέρη, οι όψιμες μαχητικές διαφωνίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και οι καθωσπρέπει λεονταρισμοίτου Σαμαρά, αν όλος αυτός ο κωμικός θίασος δεν κρατούσε στα χέρια του τις τύχες της χώρας στην πιο κρίσιμη περίοδο. Τα πράγματα είναι εν ολίγοις πολύ σοβαρά, γιατί σε μια συγκυρία τραγωδίας αξιωθήκαμε μια κυβέρνηση κωμωδίας με μια πολιτική τρόμου. Κι αυτό το σύμπλεγμα, απειλητικό και μόνο να το βλέπεις, είναι ικανό όχι απλώς να καταστρέψει εκατομμύρια ανθρώπους, όπως έκανε με επιτυχία μέχρι τώρα, αλλά να καταστρέψει και τη δημοκρατία και τη χώρα.
Η Ελλάδα σφαδάζει κι αυτοί ακκίζονται μπροστά σε πολιτικούς καθρέφτες προορισμένους να τους δείχνουν ωραίους. Συνυπογράφουν μια πολιτική μαρτυρίου και ύστερα καταμαρτυρούν ο ένας στον άλλο τα μύρια όσα γι' αυτή. Στερούνται νομιμοποίησης, σοβαρότητας, ακόμα και κοινού νου. Είναι καιρός να μας αδειάσουν τη γωνιά, πριν είναι αργά...


* Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: