Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Τα σύκα τους και τα καρύδια μας

πηγή: ΑΥΓΗ
του Θανάση Καρτερού

Θα δούμε τι θα γίνει με το PSI και τον κύριο Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος χώθηκε στη ζωή μας και πλούτισε τον κύκλο των γνωριμιών μας. Μετά από την τρόικα, τους επιτελείς του ΔΝΤ, πλήθος από τραπεζίτες, τόσους και τόσους Γερμανούς κομισάριους, είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε κι αυτόν. Και να καταλάβουμε τι ρόλο παίζουν στη ζωή μας άνθρωποι που ούτε ακουστά τους είχαμε πριν και ξαφνικά αντιληφθήκαμε ότι καθορίζουν τον μισθό, το μεροκάματο, το αν θα έχουμε δουλειά ή όχι, το σήμερα και το αύριο εν γένει - δικό μας και των παιδιών μας.
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις λεπτομέρεια ωστόσο στη φερόμενη ως σκληρή διαπραγμάτευση για το “κούρεμα” -τρέχα γύρευε αν ψάχνεις την αλήθεια-, η οποία έχει ενδιαφέρον. Ορισμένα μεγάλα hedge funds συσκέπτονται μεταξύ τους και με δικηγόρους για να προσφύγουν, σε περίπτωση “κουρέματος”, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με ποιο επιχείρημα; Μα με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αλλάζει τους όρους στα ομόλογά τους, τους δίνει λιγότερα χρήματα, άρα «παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματά τους».
Ωραίο και διδακτικό ε; Γιατί, ενώ οι δανειστές και οι τοκογλύφοι αισθάνονται ριγμένοι και κάνουν λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, την ίδια στιγμή απαιτούν και επιβάλλουν διά των εκπροσώπων τους την πιο μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έγινε ποτέ στη νεότερη ελληνική Ιστορία. Εκτός πια αν τα δικά τους είναι σύκα και των αλλωνών καρύδια. Και είναι μεν παραβίαση των πολύτιμων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κόβεις κάτι τις από τα ομόλογα, αλλά δεν είναι να κόβεις τη σύνταξη, τον μισθό, το δικαίωμα στη δουλειά εκατομμυρίων ανθρώπων.
Μπορείς να το δεις το πράγμα έτσι: Εδώ έχουμε μια σύγκρουση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τη μια τα ανθρώπινα δικαιώματα των δανειστών, από την άλλη τα δικά μας. Από τη μια το ανθρώπινο δικαίωμα στην ιδιοκτησία ομολόγων, από την άλλη το ανθρώπινο δικαίωμα στη δουλειά, στην αξιοπρεπή αμοιβή, στη ζωή. Αν όμως είναι έτσι, γεννιέται ένα ερώτημα: Τα δικά τους δικαιώματα εκπροσωπεί ο δικός τους Νταλάρα. Τα δικά μας ποιος τα εκπροσωπεί; Ποιος όρισε τον Παπαδήμο ως δικό μας; Ποιος τον ψήφισε; Και ποιος τον εμπιστεύεται περισσότερο; Εμείς ή αυτοί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: