Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Eurostat: Στα όρια της φτώχειας 3 εκατ. Έλληνες

πηγή: ΑΥΓΗ

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνουν τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το 2010 που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Tο 27,7% των Ελλήνων πολιτών ζουν στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη και το έκτο υψηλότερο μεταξύ των 27 χωρών της Ένωσης, αφού τα άλλα 5 πιο φτωχά κράτη βρίσκονται στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Ήδη από την προηγούμενη έρευνα της Υπηρεσίας οι άνθρωποι που ζουν στα όρια της φτώχειας στη χώρα μας αυξήθηκαν περίπου κατά ένα εκατομμύριο από το 2008, την περίοδο δηλαδή προ Μνημονίου.

Εύκολα αντιληπτό είναι πως, με τα εφιαλτικά μέτρα που ακολούθησαν κατά το 2011, αλλά και με τα νέα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση Παπαδήμου, το κοινωνικό τοπίο που πρόκειται να διαμορφωθεί στην Ελλάδα θα θυμίζει σύντομα βομβαρδισμένο πεδίο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, το 2010, η Ελλάδα είχε μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και αναλογικά με τον πληθυσμό της το υψηλότερο ποσοστό των νοικοκυριών της που ζούσαν μέσα σε σημαντικές στερήσεις των στοιχειωδών μέσων διαβίωσης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 23,4% του πληθυσμού της Ε.Ε. (περίπου 115 εκατ. πολίτες) ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας. Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία (41%), στη Λετονία (38%), στη Λιθουανία (33%), στην Ουγγαρία (30%), στην Πολωνία (27,8%) και στην Ελλάδα (27,7%, περίπου 3 εκατ. πολίτες δηλαδή). Αντίστοιχα στην ανάλογη έρευνα της Eurostat το 2008, πρώτη ήταν η Λετονία (25,6%), ακολουθούσε η Ρουμανία (23,4%), μετά η Βουλγαρία (21,4%) και έπειτα η Ελλάδα (20,1% ή 2,2 εκατ. άτομα).
Η Eurostat προσδιορίζει τον χαρακτηρισμό του βαθμού της φτώχειας με βάση τρία κριτήρια: το εισόδημα, τη στέρηση βασικών (υλικών) μέσων διαβίωσης και την απασχόληση.
Ως προς την πρώτη κατηγορία, το 20,1% των Ελλήνων ζούσαν το 2010 με εισόδημα χαμηλότερο του 60% του μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία (20,7%, με μέσο όρο στην Ένωση το 16,4%).
Στη δεύτερη κατηγορία, το 11,6% των Ελλήνων ζούσαν στερούμενοι βασικών υλικών μέσων διαβίωσης. Ένα και πλέον εκατομμύριο συμπολίτες μας δεν μπορούν να φάνε κάθε δεύτερη ημέρα κρέας, δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή το στεγαστικό δάνειό τους και τα κοινόχρηστα τους, δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν πλυντήριο ρούχων, τηλέφωνο (σταθερό η καρτοκινητό), δεν έχουν τηλεόραση ούτε αυτοκίνητο και δεν είναι οικονομικά σε θέση να φύγουν για μια εβδομάδα τον χρόνο μακριά από το σπίτι τους για διακοπές. Στην κατηγορία αυτή η Ελλάδα έρχεται πρώτη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Στην τρίτη κατηγορία, το 7,5% του ελληνικού πληθυσμού ηλικίας από μηδέν έως 59 ετών ζουν σε νοικοκυριά που τα ενήλικα μέλη τους εργάζονται λιγότερο από το 20% από το συνολικό δυνητικό εργατικό δυναμικό τους. Και σ' αυτή την κατηγορία υπολογίζεται ότι το ποσοστό της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αν ληφθεί, τουλάχιστον, υπόψη η αλματώδης αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας τα δυο τελευταία χρόνια.

Θύματα οι νέοι
Σε ό,τι αφορά επίσης την Ελλάδα, η φτώχεια πλήττει κατά κύριο λόγο τους νέους ανθρώπους. Κοντά στο όριο της φτώχειας ζουν το 28,7% των παιδιών ώς 17 ετών, το 27,7% του πληθυσμού ηλικίας από 18 ώς 64 ετών και το 26,7% των Ελλήνων άνω των 65 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 27%, 23,3% και 19,8%.
Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στα παιδιά κάτω των 18 ετών καταγράφονται στη Ρουμανία (48,7%), τη Βουλγαρία (44,6%), τη Λετονία (42%), την Ουγγαρία (38,7%), τη Λιθουανία (34,3%), την Πολωνία (30,8%), την Ισπανία (29,8%), τη Βρετανία (29,7%), την Ιταλία (28,9%) και ακολουθούν η Ελλάδα και η Πορτογαλία (28,7%). Χαρακτηριστικό των ευρημάτων είναι πως η χώρα μας βρίσκεται σε ό,τι αφορά τα γενικά ποσοστά φτώχειας, σε καλύτερη θέση από τις χώρες του πρώην "Ανατολικού μπλοκ", αλλά όχι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ποσοστά φτώχειας των νέων, στα οποία η Ισπανία, η Βρετανία και η Ιταλία έχουν μεγαλύτερα ποσοστά.

ΣΥΝ: "Φτώχεια και εξαθλίωση δεν έπεσαν από τον ουρανό"
"Η εκτεταμένη φτώχεια και εξαθλίωση δεν έπεσαν στη χώρα και στον λαό από τον ουρανό, αλλά οφείλονται στις εφαρμοζόμενες βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου", υπογράμμισε σε δηλώσεις του για το θέμα ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ. Παράλληλα τόνισε ότι "η νέα αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση και το ακόμα σκληρότερο Μνημόνιο που τη συνοδεύει, θα οδηγήσουν σε γενίκευση της φτώχειας και της εξαθλίωσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: