Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Πάνω από 3 εκατ. οι φτωχοί στην Ελλάδα

πηγή: AΥΓΗ
Εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής που αποδεδειγμένα αυξάνει την φτώχεια επεχείρησε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στη Βουλή. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι "στην Ελλάδα η φτώχειας καλπάζει" και επικαλέστηκε τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το 2008 2 εκατ. Έλληνες ήταν κάτω από το όριο της φτώχεια και το 2010 έφθασαν τα 3 εκατ., ενώ το 2012 θα έχουμε περαιτέρω αύξηση.
"Την ίδια στιγμή η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών, δηλαδή η μείωση της φτώχειας λόγω κοινωνικής πολιτικής του κράτους, στην Ελλάδα είναι -πάλι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT- τέσσερις φορές μικρότερη από ό,τι στον μέσο όρο της Ευρωζώνης", πρόσθεσε.
Ο Μ. Τιμοσίδης αποδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά εκτίμησε ότι "υπάρχει υπερβολή", επικαλούμενος στοιχεία της Eurosilk, σύμφωνα με τα οποία "τον Ιανουάριο του 2010 το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας στη χώρα μας, μετά από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ανέρχεται στο 20,1% του πληθυσμού". Συμπλήρωσε όμως ότι στην Ελλάδα μόλις το 15,5% των ατόμων που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, καταφέρνει να διαφύγει τον κίνδυνο της φτώχειας, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι 36,7%.
Τονίζοντας ότι μειώνοντας μισθούς και συντάξεις αυξάνεται η φτώχεια, ο Δ. Παπαδημούλης έθεσε το ζήτημα της διαφθοράς, που εξηγεί την αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. "χρησιμοποιούσατε τα λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού για να μαζεύετε ψηφαλάκια" και τώρα κόβετε τα επιδόματα αυτών που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, υπογράμμισε.
Ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαφθοράς: α) αμερικάνικη εταιρεία ορθοπεδικών ειδών καταδικάσθηκε στις ΗΠΑ επειδή έδινε μίζες σε Έλληνες γιατρούς για να αγοράζουν πανάκριβα ορθοπεδικά είδη και να τα δίνουν σε ανάπηρους και πλήρωσε πρόστιμο 22 εκατ. ευρώ. β) η βρετανική DePuy, με τον ίδιο Έλληνα αντιπρόσωπο, καταδικάσθηκε πριν δύο χρόνια στο δικαστήριο του Λονδίνου,ότι έδινε μίζες σε Έλληνες γιατρούς. Ζητήθηκαν τα στοιχεία, έγιναν έλεγχοι από τον ΣΔΟΕ;, ρώτησε ο Δ. Παπαδημούλης. Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε ότι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο για πρώτη φορά απαίτησε από εταιρεία αναλωσίμων υλικών και γιατρούς να πάρει πίσω χρήματα και υπενθύμισε τις αναπηρικές συντάξεις που κόπηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: