Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Συνήγορος του Πολίτη: Καταρρέει το κοινωνικό κράτος


πηγή: TVXS

Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία σε συνδυασμό με «τα σοβαρά πλήγματα που έχει υποστεί η διοίκηση και τα στελέχη της, καθώς τελούν σε διαρκή αβεβαιότητα, την ώρα που καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας», έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους και κατ' επέκταση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού, την οποία παρουσίασε σήμερα, αφού προηγουμένως την παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος.
 Η κ. Σπανού με αφορμή «την πρωτοφανή κρίση, που εξαλείφει τις βεβαιότητες που μας συνόδευσαν για χρόνια, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, και την έντονη αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για το κατά πόσον το κράτος και η διοίκηση μπορούν να τους στηρίξουν», θεωρεί αναγκαίο ένα «νέο συμβόλαιο σχέσης κράτους- πολίτη», που να οριοθετεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις και των δύο πλευρών.
 Σύμφωνα με τη Συνήγορο του Πολίτη, «η πρωτοφανής κρίση και οι δραματικές συνέπειές της, δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως άλλοθι για οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο επισήμανε ότι σήμερα ο πολίτης, με τα συνεχή μέτρα και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, νιώθει ότι «ζει σε ένα τοπίο κινούμενης άμμου», καθώς δεν βλέπει διέξοδο ούτε το τέλος των επώδυνων μέτρων.
 «Χρειάζεται επειγόντως να βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας, ώστε η διοίκηση να εκπληρώνει αποτελεσματικά τον ρόλο της προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών της», ανέφερε η Καλλιόπη Σπανού, ενώ μέσα από την ετήσια έκθεση καταδεικνύει πως «η βίαιη προσαρμογή στην οποία οδηγείται η ελληνική οικονομία και η κοινωνία, έχει δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών και τη σχέση τους με τη διοίκηση».

«Την ώρα που τα κοινωνικά δικαιώματα περιορίζονται και οι οικονομικές υποχρεώσεις γίνονται συχνά δυσβάστακτες, οι πολίτες αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το κράτος και η πληττόμενη διοίκηση μπορούν να τους στηρίξουν», προσθέτει με νόημα η κ. Σπανού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες αναφορές, σε ποσοστό 24,28%, έχουν γίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ακολουθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες, λόγω και της εφαρμογής του «Καλλικράτη», και τα υπουργεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: