Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων


πηγή: TVXS

Υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η τροπολογία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων με 30 εκατ. ευρω, ως κρατική επιχορήγηση. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία συμμετείχαν 215 βουλευτές από τους 300, «ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» 56, ενώ 3 δήλωσαν «παρών».
Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του KKE, ενώ την τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ, ΔΗΣΥ, ΛΑΟΣ αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ.Χαραλαμπόπουλος, Άννα Νταλάρα και Όλγα Ρενταρή. Από την ψηφοφορία απείχαν βουλευτές τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν οι βουλευτές Θ. Πάγκαλος, Μ. Χρυσοχοίδης, Αν. Μακρυπίδης, Δ. Κρεμαστινός, Γ. Ντόλιος, Έλενα Παναρίτη, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Χαρά Κεφαλίδου, Αθ. Παπαδόπουλος, Ελένη Τσιαούση, Σ. Κεδίκογλου, Ηλ. Καρανίκας, Μαρία Κλαυδιανού, Εμ. Στρατάκης, Χρύσα Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Αθ. Οικονόμου, Άντζελα Γκερέκου, Σ. Ξυνίδης, Ι. Διαμαντίδης, Β. Γιουματζίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μαρία Σκραφνάκη, Στ. Κουτμερίδης, Εμ. Όθωνας, Μ. Τζελέπης, Σούλα Μερεντίτη, Σ. Βαλυράκης, Ευτ. Δαμιανάκης κ.ά.

Από τη ΝΔ απουσίαζαν οι Αντ. Σαμαράς, Κ. Καραμανλής, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος, Αργ. Ντινόπουλος, Έλενα Ράπτη, Μ. Παπαδόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Ευγενία Τσουμάνη Σπέντζα, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης κ.ά.

Η τροπολογία για την αποδέσμευση της κρατικής τακτικής επιχορήγησης των κομμάτων προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ο Γιάννης Ραγκούσης αρνήθηκε να ψηφίσει την τροπολογία, απείχε από τη διαδικασία  και έθεσε την παραίτηση του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης δήλωσε πως «δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων. Σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της». «Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ, ανεξάρτητα αν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο», τόνισε.

Η τροπολογία αφορά την αποδέσμευση της κρατικής τακτικής επιχορήγησης των κομμάτων, αλλά και διατάξεις όπως αυτές για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μετατροπής των ΦοΔΣΑ σε Ανώνυμες Εταιρείες. Προβλέπει, επίσης, και τη δυνατότητα να παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, τα χρήματα που θα οφείλουν οι δήμοι σε ΦοΔΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: