Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

ΕΛΣΤΑΤ: «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕ 22,6% ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2012!


ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»! 


ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Συνεχίζει ακάθεκτη η καταστροφή θέσεων εργασίας και ο μαζικός εκτοπισμός των εργατικών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στα όρια της εξαθλίωσης! Στο 22,6% εκτοξεύθηκε η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2012, από 20,7% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται όχι μόνο δεν μείωσαν το ποσοστό της ανεργίας (όπως άλλωστε ευαγγελίζονταν), αντίθετα στόχο έχουν να οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, το οποίο πλέον μπορεί να συγκριθεί μόνο με περιόδους  πολέμου. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 9,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (δ' τρίμηνο του 2011) και κατά 57,3% (!) σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2011 και ανήλθε σε μια στρατιά 1.120.097 ατόμων.

Συνοπτικά τα στοιχεία της ανακοίνωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν ως εξής:

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011, με τον αριθμό των απασχολούμενων να ανέρχεται σε 3.837.950 άτομα.


Από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (26,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (19,7%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,7%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 60,4%.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι αναζητούν εργασία από 12 μήνες και πάνω, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 56,5%.

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 46,8% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 45,6% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Το 7,5% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 28,5% και στη Κεντρική Μακεδονία με 24,7%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό είναι σε Νότιο Αιγαίο με 13,9% και Ιόνιους Νήσους με 15,9%.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η απαξίωση της εργατικής δύναμης με την περαιτέρω συμπίεση των μισθών, η συστηματική λεηλασία του μόχθου των εργαζομένων (ασφαλιστικά ταμεία, εργατική εστία και κατοικία κα) και η βίαιη εξώθηση στην ανεργία μεγάλων κομματιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακάμψει η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

Είναι πλέον ζωτικής σημασίας ανάγκη, η ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών και των εκφραστών τους που οδηγούν στην εξαθλίωση και τη μιζέρια και η ριζική ανασυγκρότηση της παραγωγής προς όφελος των συμφερόντων εργαζομένων, με στόχο την κατάργηση αυτού του σάπιου συστήματος καταλήστευσης και εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: