Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Πιο φτωχή η ακτοπλοΐα του Αργοσαρωνικού


Γράφει η  Λένα Μαρίνη
πηγή: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Προβλήματα διαφαίνονται στον ορίζοντα των θαλασσίων συγκοινωνιών του Αργοσαρωνικού, καθώς την «τιμητική» τους είχαν οι συγκοινωνίες των νησιών μας στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, στον Πειραιά στις 8 Ιουνίου.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η ανάκληση της δρομολόγησης του καταμαράν «Flying Cat 2» και του «Νεφέλη», καθώς τα δύο αυτά πλοία αποχαιρέτησαν την γραμμή του Σαρωνικού μετά την πώλησή τους σε άλλη εταιρεία, η τροποποίηση των δρομολογίων της Hellenic Seaways για το διάστημα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και τέλος η τροποποίηση των δρομολογίων των πλοίων της γραμμής Πόρου – Γαλατά για την περίοδο 2012-2013.

Μετά την απομάκρυνση του Flying Cat 2, δεν προβλέπεται αντικατάστασή του από άλλο ισοδύναμο σκάφος με αποτέλεσμα ιδιαίτερα τα νησιά Σπέτσες, Ύδρα και Πόρος να πληγούν άμεσα. Πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργείται και στην Αίγινα καθώς η Νεφέλη αποχαιρέτησε τη γραμμή, αφήνοντας πίσω της τον Ποσειδώνα και τον Απόλλωνα (πλοία της ίδιας εταιρείας) και τον Φοίβο και Άγιο Νεκτάριο, να πρέπει να καλύψουν το κενό της. Ένα κενό που κατά την καλοκαιρινή περίοδο μάλλον θα γίνει αισθητό.

Το θέμα ανησύχησε ιδιαίτερα τα νησιά Πόρος και Σπέτσες, τα οποία μαζί με το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. κατά την διαδικασία της ανοικτής ακρόασης.

Το δίκτυο Μικρών Νησιών εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ελευθέριος Σ. Κεχαγιόγλου, τις Σπέτσες ο Αντιδήμαρχος κ. Σπ. Φαρδέλλος και τον Πόρο ο Δήμαρχος κ. Δημ. Στρατηγός, η Αντιδήμαρχος κα Σταμ. Μητσιοπούλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Νάγια Κοράλλη ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, και η κα Μαργαρίτα Θανασούρα-Μάνδηλα και ο κ. Δημ. Συξέρης που εκπροσώπησε την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Πόρου.

Η παρουσία όλων των παραπάνω ήταν ιδιαίτερα δυναμική καθώς αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργούν οι απομακρύνσεις των συγκεκριμένων πλοίων και ιδιαίτερα του ταχύπλοου, που είναι και ο μόνος τρόπος να φτάσει κανείς γρήγορα από τον Πειραιά στα νησιά μας.

Να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που περάσουν τα συγκεκριμένα αιτήματα για τις ανακλήσεις  των δρομολογίων, πηγαίνουν προς υπογραφή στον Αρμόδιο Υπουργό κο. Ι. Στρουρνάρα προς εφαρμογή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών «Σκόπιμο είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού -ως οι μόνοι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς-  και σε περίπτωση όπου το ΣΑΣ αποφανθεί θετικά στο αίτημα ανάκλησης του Κατ 2, να απευθυνθούν άμεσα στον Αρμόδιο Υπουργό ζητώντας του να μην υπογράψει αυτή την απόφαση, έως ότου βρεθεί άλλο σκάφος να δρομολογηθεί «ισοδύναμης δυναμικότητας»,  (ταχύτητας  και ασφάλειας) για την γραμμή Πειραιά Πόρο Ύδρα Σπέτσες.  Οι ευθύνες του Υπηρεσιακού αρμόδιου Υπουργού κου Στουρνάρα είναι μεγάλες αυτή τη περίοδο απέναντι στα συγκεκριμένα νησιά και ελπίζουμε η τρέχουσα πολιτική συγκυρία να μην εξελιχθεί σε οικονομική και κοινωνική λαιμητόμο για τα νησιά μας».

Ο Δήμαρχος Πόρου κατά την συνεδρίαση του Σ.Α.Σ. κατέθεσε τις αποφάσεις του Δ.Σ. που έχουν ομόφωνα ληφθεί και εξέθεσε το πρόβλημα που δημιουργείται με τη μείωση των δρομολογίων για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί χάριν της επιχειρηματικότητας να θυσιάζεται το κοινό καλό και να μην εισακούγεται η βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και το αίτημα της ένταξης του πλοίου «Πρωτεύς» στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιά – Πόρος, ώστε να εκτελέσει τα δρομολόγια του πλοίου «Νεφέλη».  Ο Δήμαρχος υποστήριξε σθεναρά την πρόταση αυτή ερχόμενος σε αντίθεση με εκπρόσωπο της Hellenic Seaways.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε απασχολήσει την προηγούμενη ημέρα και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, στα προ ημερησίας συζήτησης θέματα,  όπου κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να κληθεί το Σ.Α.Σ. να μην εγκρίνει καμία μείωση, να διατηρήσει την συχνότητα των δρομολογίων ανά μισή ώρα και να διευρύνει το ωράριό τους με νυχτερινή βάρδια και ωριαία δρομολόγια μεταξύ 01.00 και 07.00 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και Παρασκευοσαββατοκύριακα τους χειμερινούς.

Για το θέμα μετά την εισήγηση του Δημάρχου κατατέθηκαν δύο προτάσεις –η πρώτη από τον Επικεφαλής της Παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Δημητριάδη Γιάννη, η οποία και υπερψηφίστηκε, και η δεύτερη από τον Εμπορικό – Επαγγελματικό Σύλλογο.

Το σκεπτικό όλων σχεδόν των προτάσεων ήταν η θέση του Δήμου να είναι πλήρως αντίθετη με το αίτημα τροποποίησης και μείωσης των δρομολογίων της Πορθμειακής γραμμής καθώς αυτή αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των επισκεπτών και κατοίκων στο νησί, ειδικά μετά την δραματική μείωση των δρομολογίων της γραμμής Πειραιά – Πόρου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος κ. Στρατηγός η μείωση των δρομολογίων της πορθμειακής γραμμής θα οδηγήσει σε σοβαρή οικονομική υποβάθμιση το σύνολο των επιχειρήσεων του νησιού και θα επηρεάσει την καθημερινότητα των κατοίκων, αφού θα δημιουργήσει κωλύματα στην επικοινωνία με την απέναντι ακτή του Γαλατά. Πέραν αυτού η μεγάλη αναμονή ανάμεσα σε δύο δρομολόγια θα οδηγήσει σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρεσης καθώς θα δημιουργούνται ουρές από Ι.Χ., φορτηγά και άλλα οχήματα.

Ο κ. Δημητριάδης Γιάννης τόνισε ότι τα Ferry - Boats αποτελούν ένα ζωτικό παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής του Πόρου και του Γαλατά, αλλά και παράγοντα για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση επισκεπτών. Η λειτουργία τους αποτελεί μεν μια επιχειρηματική δραστηριότητα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα και μία υπηρεσία κοινωφελούς χαρακτήρα προς την τοπική κοινωνία. Ωστόσο ο κ. Δημητριάδης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές ότι η συνεννόηση του Δήμου με τους ιδιοκτήτες των Ferry - Boats και η ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία τους είναι εφικτή και αποτελεί ευθύνη της δημοτικής αρχής, η οποία εξαρτάται από την πολιτική της βούληση.  Γεγονός που όπως χαρακτηριστικά είπε «όλα τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η δημοτική αρχή Στρατηγού έχει συνηγορήσει, εν κρυπτώ από τον λαό του Πόρου, στην σταδιακή παγιοποίηση των ωριαίων δρομολογίων, αφού οι ενέργειες της ιστορικά διευκολύνουν την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού των πλοιοκτητών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: