Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Πύρινος κλοιός και κρατική γύμνια


πηγή: left.gr


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος μόνο χθες Τετάρτη, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 60 πυρκαγιές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, από τις οποίες οι 28 ήταν στη Δυτική Αττική.

Πέρα από τον τραγικό απολογισμό των καμένων εκτάσεων, στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Σαλαμίνα και την Ελευσίνα τραυματίσθηκαν ελαφρά τρεις πυροσβέστες, ενώ ένας άτυχος 28χρονος πυροσβέστης, ο οδηγός του περιφερειάρχη Πυροσβεστικής, ο οποίος και συντόνιζε τις δυνάμεις πυρόσβεσης στο Θριάσιο Πεδίο, ένιωσε αδιαθεσία, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του από παθολογικά αίτια.

Από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις γίνεται ολοφάνερη η έλλειψη σωστής προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η γύμνια του κρατικού μηχανισμού εμφανίστηκε και πάλι.


Η κρατική γύμνια

Οι περικοπές -λόγω μνημονιακής πολιτικής- οδηγούν σε ελλείψεις στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, στη συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και του εξοπλισμού γενικότερα. Επίσης, η διαχρονική υποστελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος επιτείνει τις αδυναμίες. Και την ίδια στιγμή δεν αξιοποιείται το εθελοντικό δυναμικό και υποβαθμίζεται ο καθοριστικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προστασία των αστικών δασών.
Αν και πολλοί πολίτες συγκροτούν εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας και πυρασφάλειας, εντούτοις χωρίς το συντονισμό και την παροχή μέσων οι προσπάθειες αποδυναμώνονται.

Δυστυχώς οι πυροσβέστες καλούνται να δώσουν έναν άνισο αγώνα στα πύρινα μέτωπα και αυτό το καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι για τον κρατικό μηχανισμό το πρόταγμα στην πολιτική της ασφάλειας είναι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των ΜΑΤ. Θεωρείται πιο αναγκαία η καταστολή των κοινωνικών αγώνων ενάντια στις σκληρές και αντικοινωνικές πολιτικές της τρόικας και των μνημονιών. Θεωρείται πιο αναγκαία η καταστολή στην υπηρεσία των συμφερόντων των δανειστών και των τραπεζιτών. Σε δεύτερη μοίρα, από την άλλη μεριά, η προστασία των ανθρώπων, του περιβάλλοντος και των περιουσιών που κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές, αφού... λεφτά δεν υπάρχουν για αυτά τα ζητήματα. Τα λεφτά πηγαίνουν στα ειδικά ταμεία αποπληρωμής των δανείων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: