Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης η Ελλάδα λόγω διαφθοράς


πηγή: TVXS
Σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης μέχρι το τέλος του 2012 τίθεται η Ελλάδα από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO ) για «την πλήρη ανεπάρκεια που παρουσιάζει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων». 

Η ανακοίνωση για την έναρξη της επιτήρησης έρχεται μέσω της έκθεσης της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO ) σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς, στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία.
Στην εν λόγω έκθεση, που παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές στις 22 Ιουνίου του 2012, ανακοινώνεται ότι η Ελλάδα «τίθεται (με βάση το άρθρο 32 του Κανονισμού της Επιτροπής) σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης» μέχρι το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει υποβάλλουν έκθεση, σχετικά με την ενδεχόμενη πρόοδο που θα έχουν παρουσιάσει στον τομέα πάταξης της διαφθοράς.
Στην έκθεση γίνεται λόγος για «πολυπλόκαμο τέρας της διαφθοράς στην Ελλάδα» και επισημαίνονται «κενά και ελλείψεις που την υποθάλπουν»
Παράλληλα επισημαίνεται το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές εφάρμοσαν μόνον μία από τις 27 συστάσεις που είχε απευθύνει, προ διετίας, η GRECO, τόσο στον τομέα πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσον και στον τομέα της διασφάλισης διαφάνειας στην χρηματοδότηση πολιτικών και πολιτικών κομμάτων.
«Ακόμα και αν αυτή, η σχεδόν παντελής έλλειψη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, μπορεί να είναι κατανοητή δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην Ελλάδα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι καμία πρόοδος δεν έχει καταγραφεί ούτε για τις λίγες προτάσεις που δεν θα απαιτούσαν, κατ ανάγκη, την αλλαγή του νόμου», συμπεραίνει, χαρακτηριστικά η Επιτροπή.

Η Επιτροπή μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι παρά τις συστάσεις που υποβλήθηκαν προ διετίας οι ελληνικές αρχές:
Δεν κατήργησαν την προθεσμία παραγραφής που υπάρχει, για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων, που κατηγορούνται για διαφθορά και δεν κατήργησαν τη νομική φόρμουλα που επιτρέπει την παύση της δίωξης πολιτικών για αδικήματα, με την αιτιολογία ότι η δίωξη αυτή ενδέχεται να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Δεν θεσμοθέτησαν ευρύτερα το αδίκημα της διαφθοράς για δικαστές, κατηγόρους και μέλη των εθνικών επιτροπών, ξένων και διεθνών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και για τις οποία δεν υπάρχει ποινικοποίηση του αδικήματος της διαφθοράς.
Δεν διασφάλισαν, μέσω της νομοθεσίας, την διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων, όχι μόνον κατά τις προεκλογικές περιόδους αλλά γενικότερα.
Στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής επισημαίνεται ότι, «η αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου, σε περιπτώσεις δίωξης και εκδίκασης εγκλημάτων διαφθοράς, οδηγεί σε μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για ατιμωρησία και αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας στην Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: