Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Τα νησιά αντιστέκονται στην κρίση


πηγή: "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ"
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Η γήρανση του πληθυσμού, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλό ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, η υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, καθώς και η υποβάθμιση του εδάφους, του τοπίου και του δομημένου περιβάλλοντος είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νησιά της χώρας.
Παρά τις σοβαρές αυτές δυσκολίες, οι οικονομίες των νησιών του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, των Ιόνιων Νησιών και της Κρήτης φαίνεται πως «αντιστάθηκαν» καλύτερα στην κρίση απ” ό,τι αυτές άλλων περιοχών της χώρας, λόγω της ανθεκτικότητας του διεθνούς τουρισμού.
Ακόμα και η ανεργία, παρά την αύξηση -ιδιαίτερα στην Κρήτη- στις νησιωτικές περιφέρειες, παραμένει χαμηλότερη από τον εθνικό μέσο όρο.
Ωστόσο, δύο είναι οι τομείς που επλήγησαν σοβαρά στα νησιά από την κρίση: ο εσωτερικός τουρισμός και η οικοδομή. Το πόσο σοβαρό είναι το «χτύπημα» στον εσωτερικό τουρισμό των νησιών φαίνεται πεντακάθαρα από τα στοιχεία της ακτοπλοϊκής κίνησης τα τρία τελευταία χρόνια.
Το υψηλό κόστος μετακίνησης, οι αυξημένες τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με τη μείωση των εισοδημάτων, συνιστούν απειλή τόσο για τις νησιωτικές κοινωνίες, όσο και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Το 2011 μετακινήθηκαν με τα πλοία της ακτοπλοΐας προς τη νησιώτικη χώρα 1.617.000 λιγότεροι επιβάτες απ” ό,τι το 2008.
Σημαντική υπήρξε όμως και η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, λόγω της επικρατούσας ύφεσης. Χαρακτηριστικά από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 στην Κρήτη εκδόθηκαν 2.526 οικοδομικές άδειες, ενώ από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012 στην Κρήτη εκδόθηκαν 1.731 οικοδομικές άδειες, σημειώθηκε δηλαδή μείωση 31,5%.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου για τη νησιωτική πολιτική 2014-2020, με αφορμή τη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στον ΟΛΠ.
Στη διάρκεια της ημερίδας ο γ.γ. Αιγαίου Γ. Σπιλάνης παρουσίασε τα βασικά σημεία της σχεδιαζόμενης πολιτικής, η οποία έχει ορίζοντα μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες για τον ελληνικό νησιωτικό χώρο που θέτει η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι: ποιοτικά νησιά, πράσινα νησιά, νησιά ίσων ευκαιριών.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας, εξήγγειλε την προώθηση δύο νομοθετικών παρεμβάσεων σε σχέδιο νόμου που θα αναρτηθεί μέσα στην εβδομάδα στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.
Η πρώτη αφορά την εφαρμογή «ρήτρας νησιωτικότητας». Πρόκειται για έναν μηχανισμό αξιολόγησης και ελέγχου με τον οποίο κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα εξετάζεται ως προς τις επιπτώσεις της στον νησιωτικό χώρο και, όπου είναι εφικτό, θα προτείνονται παρεμβάσεις.
Η δεύτερη αφορά τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, με ευρεία εκπροσώπηση των πολιτικών και παραγωγικών φορέων των νησιών μας. Πρόκειται για ένα όργανο που θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στα νησιά, αλλά και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών.

ch.papastath@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: