Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ.

πηγή: TVXS
Να εγκρίνουν και τυπικά την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αποφάσισαν οι υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό θα δοθεί στη χώρα μας την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με πηγές από το ΥΠΟΙΚ, η δόση των 34,4 δισ. είναι πληρωτέα για την επόμενη Δευτέρα, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου θα εκταμιευθούν συνολικά 52,5 δισ., ποσό από τα οποία θα καλυφθεί και το κόστος επαναγοράς ομολόγων.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

«Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οποίο θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι αυτό (το πρόγραμμα), μαζί με τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμο δρόμο, στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμες να λάβουν επιπλέον μέτρα, εάν είναι απαραίτητο, για να διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σε αυτή τη βάση, τα κράτη μέλη εξουσιοδότησαν το EFSF να εκταμιεύσει την επόμενη δόση για ένα συνολικό ποσό 49,1 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις, 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την κάλυψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα καταβληθούν τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για την κάλυψη της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την εφαρμογή συγκεκριμένων οροσήμων του μνημονίου κατανόησης η οποία θα συμφωνηθεί με την τρόικα.

Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα βασίζονται στην ισχυρή προσήλωση που έχει επιδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, θα επιτρέψουν στην Ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι, με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς ένα μέλλον ευημερίας.

Παροτρύνουμε ισχυρά τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».


Ικανοποίηση από Σαμαρά - Στουρνάρα

Με ικανοποίηση αντέδρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην είδηση ότι το Eurogroup ενέκρινε τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ. «Οι θυσίες των Ελλήνων δεν πήγαν χαμένες» τόνισε και πρόσθεσε ότι «η αλληλεγγύη είναι ζωντανή». Από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επισήμανε ότι όπως αποδεικνύεται δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ και υπογράμμισε ότι «είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». 

Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια, ήταν το σχόλιο από πλευράς του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.



Το σχόλιο του γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τις δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά
πηγή: syn.gr
«Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού να παρουσιάσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του και την κυβέρνηση του ως "σωτήρες", πέφτει στο κενό και δεν πείθει κανέναν.

Η "τεχνητή δόση αισιοδοξίας" δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας από την ακραία μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, που μειώνει τα εισοδήματα, αυξάνει την ανεργία, επιτείνει την ύφεση και καταστρέφει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη. 

 Ο λαός, ωστόσο, με την ενεργή συμμετοχή του θα μετατραπεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων για αλλαγή πορείας, ώστε να μην βρισκόμαστε κάθε τόσο στο ίδιο έργο θεατές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: