Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ: Ανακοίνωση για τα όρια του οικισμού.

Αρ.Πρωτ.:  77                                                                                               Ύδρα, 8/4/2013
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ, κ. ΣΩΚΡΑΤΗ ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ, κ. ΞΗΝΤΑΡΗ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, 4/4/2013
Στη μέση ο γεν.γραμματέας ΥΠΕΚΑ, κ.Σωκράτης Αλεξιάδης, η κα Μαρία Ρεπούση βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ο γραμματέας του ΔΣ Υδρας Μανόλης Τσακίρης και ο σύμβουλος, πολιτικός μηχανικός, Γιάννης Βούλγαρης
Προχωράει δυναμικά η οριοθέτηση του  οικισμού της Ύδρας στα προ  του 1923 ιστορικά και κοινωνικά της  όρια. Έως σήμερα, δεν υπάρχει εγκεκριμένο όριο πόλης στο νησί, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε. υπ. αριθμ. 199/1988 και 100/1987 και 1180/1984 και 2425/1982, που έχουν κρίνει ανίσχυρο τον νόμο 947/1979, βάσει του οποίου υπήρχαν νομαρχιακές αποφάσεις.
Λόγω της  έκτακτης συνάντησης δεν κατορθώσαμε  να ενημερώσουμε όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας, αλλά και εκείνοι που ειδοποιήθηκαν δεν μπόρεσαν να παραστούν, παρά τη θέλησή τους, λόγω εκτάκτων ψηφοφοριών στη Βουλή. Η μόνη που κατάφερε να παραστεί ήταν η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κα Μαρία Ρεπούση.
Ο δήμος και οι φορείς του νησιού ενωμένοι, κυρίως επί δημαρχίας Στέφανου Λούλου για να είμαστε και ιστορικά συνεπείς, άρχισαν τον αγώνα  για να αποκτήσει η Ύδρα συγκεκριμένο σχέδιο πόλης, με την ένταξη της παλαιάς πόλης της Ύδρας και των εκατοντάδων ερειπίων που είχαν θεωρηθεί ως εκτός πόλης του νησιού. Το περασμένο και το τωρινό δημοτικό συμβούλιο κατέθεσαν την ίδια πρόταση, με τη διαφορά ότι η πρόταση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου ήταν ομόφωνη, ενώ στο περασμένο Δ.Σ. υπήρχαν δύο ακατανόητα «όχι» από την τότε αντιπολίτευση.

Οι ενωτικές προσπάθειες φορέων του νησιού και του δήμου πιάνουν τόπο σ’ αυτό το σημαντικό για την επανεκκίνηση της οικοδομής μέτρο. Ο γενικός γραμματέας μας ευχαρίστησε για την πολύτιμη βοήθειά μας στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ με φωτογραφικό υλικό και άλλα στοιχεία. Ο δήμος διέθεσε στο κλιμάκιο του ΥΠΕΚΑ, καθόλη την διάρκεια της πρόσφατης έρευνάς του στην Ύδρα, δύο συμβούλους, τον Λευτέρη Μαύρο και τον Γιάννη Βούλγαρη που βοήθησαν πολύ.
Στη συνάντηση αυτή δεν παρευρέθησαν ο δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Κοτρώνης και η αντιδήμαρχος κα Λουκία Λούλου, λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεών τους στο νησί. Για τους ίδιους λόγους δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και η κα  Αναστασία Μαυρομάτη.  Θα αναφέρουμε ονομαστικά τους βουλευτές που δεν μπόρεσαν να έρθουν, αλλά στηρίζουν με παρεμβάσεις τους στα αρμόδια όργανα την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την επίσπευση του προεδρικού διατάγματος για τη θέσπιση ορίων του οικισμού του νησιού μας. Και αυτοί είναι ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Κώστας Κατσαφάδος και ο τέως βουλευτής της Περιφέρειάς μας, Δημήτρης Καρύδης. Είμαστε βέβαιοι ότι στο μέλλον όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειάς μας θα στοιχηθούν στις προσπάθειες του δήμου και των φορέων του νησιού, για να αποκτήσει επιτέλους η Ύδρα σχέδιο πόλης.
Φίλες και φίλοι, η κατάσταση  της χώρας μας διαρκώς επιδεινώνεται, παρά τις όποιες προσπάθειες για το αντίθετο. Η απαξίωση των δημοκρατικών μας θεσμών από συγκεκριμένο χώρο μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Κυρίως μας ανησυχεί η συρρίκνωση των οικονομικών δεδομένων στους δήμους, που όπως είναι φυσικό έχει επηρεάσει δραματικά και τον δήμο μας. Ο υπερήφανος λαός μας υποφέρει από την ανεργία που έχει αλλάξει τραγικά τη ζωή του. Οι διαχρονικά υπεύθυνοι κάποτε πρέπει να πληρώσουν πολιτικά. Υποστηρίζουμε το κοινοβουλευτικό μας σύστημα από τις ανίερες επιθέσεις που του γίνονται. Η ενότητα δράσης όσων μπορούν να βοηθήσουν μέσα στον δήμο και έξω από αυτόν το νησί είναι απαραίτητη. Θεμιτές είναι οι διαφωνίες σε επί μέρους ζητήματα, όταν αυτές δεν έχουν προσωπικά κίνητρα ή στενά κομματικά, τοπικά παραταξιακά συμφέροντα. Δεν έχουμε περιθώρια για στείρες πολιτικές και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Πάνω από όλα η Ύδρα και ο λαός της. Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα όσια και τα ιερά του νησιού μας σε ξένα συμφέροντα, ιδιαίτερα το ιστορικό λιμάνι, από όπου άρχισε ο αγώνας για την παλιγγενεσία του Έθνους.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ»
ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΔΡΑΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ  ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: