«Κροκοδείλια δάκρυα από κάποιους, που δεν απασχολούν Ελληνες στα πλοία τους, για τους Ελληνες ναυτικούς και τη ναυτική εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γ. Βλάχος
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον χώρο της ναυτικής εκπαίδευσης ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) Γ. Βλάχος, μιλώντας στην τελευταία γενική συνέλευση της Ενωσης. Κατήγγειλε ότι οι σπουδαστές δεν βρίσκουν πλοίο για να κάνουν τα υποχρεωτικά εκπαιδευτικά ταξίδια τους, ενώ το κακό συνεχίζεται, όπως είπε, και όταν πάρουν το πρώτο τους δίπλωμα, αυτό του πλοιάρχου της Γ’ Τάξεως. Τότε δεν βρίσκουν ούτε δόκιμοι να μπαρκάρουν ή στην καλύτερη περίπτωση εξασφαλίζουν μπάρκο με τον βασικό μισθό.
Αναφερόμενος στις Δημόσιες Ναυτικές Ακαδημίες (ΑΕΝ) υποστήριξε ότι αυτές υπολειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις και λιγότερους ναυτοδιδάσκαλους λόγω έλλειψης χρημάτων. Αυτές οι ΑΕΝ που επανδρώνονται με αξιόλογους και φιλότιμους ναυτοδιδάσκαλους προσφέρουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, αναβαθμίζοντας παράλληλα και τις τοπικές κοινωνίες.
«Πάλι θ’ αποδώσουμε ευθύνες στο ΥΝΑ. Δεν μπορούμε ν’ ανεχτούμε άλλο την κοροϊδία σε βάρος των σπουδαστών που εισέρχονται στις ΑΕΝ με μια “βαλίτσα όνειρα” αντιλαμβανόμενοι μετέπειτα το μέγεθος του φαρισαϊσμού και της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί» σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Κροκοδείλια δάκρυα από κάποιους για τους Ελληνες ναυτικούς και τη ναυτική εκπαίδευση. Αυτοί οι κάποιοι δεν απασχολούν καθόλου (ή στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστους) Ελληνες στα πλοία τους. Κόπτονται όμως για τις τύχες των σπουδαστών».
Ο Γ. Βλάχος αναφέρθηκε επίσης στα επίσημα στοιχεία του ΥΝΑ βάσει των οποίων οι πρωτοετείς πλοίαρχοι που έχουν απορροφηθεί από τις ναυτιλιακές εταιρείες είναι το 82% των αντρών και το 37% των γυναικών σπουδαστών, υπολείπονται 95 αγόρια και 73 κορίτσια. Σ’ ένα μήνα όμως που θα βγουν και οι δευτεροετείς θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, καθώς, όπως ανέφερε ο Γ. Βλάχος, κάποιες εταιρείες ναυτολογούν ελάχιστους πρωτοετείς και καθόλου δευτεροετείς, γιατί δεν επιδοτούνται.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και οι ΑΕΝ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, η κυβέρνηση έχει δώσει το πράσινο φως για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης δικαιολογώντας την κίνηση αυτή με το επιχείρημα «ότι χρειάζονται περισσότεροι και καλύτερα καταρτισμένοι ναυτικοί και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
ch.papastath@efsyn.gr
27/05/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου