πηγή: ΑΥΓΗ
Επιβεβαιώνεται από το facebook το κλείσιμο λογαριασμών στην Ελλάδα, στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής ταυτοποίησης των χρηστών του, χωρίς ωστόσο να δίνονται επαρκείς πληροφορίες για τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι λογαριασμοί και τον ακριβή αριθμό τους.
Νωρίτερα σήμερα απροσδιόριστος αριθμός χρηστών του facebook είδαν τους λογαριασμούς τους να διαγράφονται χωρίς προφανή λόγο.
Σύμφωνα με το indymedia trolls, ομάδες που λειτουργούσαν στην πλατφόρμα του facebook "και είχαν 3.700 μέλη έχουν απομείνει με 100 ενεργά μέλη και όλοι οι υπόλοιποι έχουν απενεργοποιημένο λογαριασμό. (Μπορεί εύκολα να το δει κάποιος που θα ξαναδημιουργήσει νέο λογαριασμό). Έχουν εξαφανιστεί ομάδες με δεκάδες χιλιάδες μέλη και αντιφασιστικό χαρακτήρα καθώς και έχουν κατέβει όλα σχεδόν τα προφίλ που θα μπορούσε να διαχειρίζεται κάποιος/α από αντιεξουσιαστικό χώρο". Η καταγγελία επαναλήφθηκε και στο Αθηναϊκό indymedia, αλλά και στο twitter. Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε βρήκαμε ότι πράγματι είχαν κλείσει λογαριασμοί χρηστών και ομάδων, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να εκτιμήσουμε την κλίμακα και τον ακριβή λόγο.
Σε επικοινωνία που είχε το www.avgi.gr με το γραφείο τύπου του facebook, στην Ιρλανδία, μας ενημέρωσαν ότι οι περισσότεροι λογαριασμοί έκλεισαν επειδή παραβίαζαν τον κανονισμό περί επωνυμίας, ήταν δηλαδή ψευδώνυμοι η ψεύτικοι. "Έχουμε βρει πως όταν οι χρήστες είναι επώνυμοι, μειώνονται οι πιθανότητες παρενόχλησης και εκφοβισμού άλλων χρηστών. Πρόκειται για παγκόσμιο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται ισότιμα σε όλο τον κόσμο" μας είπε στέλεχος του γραφείου τύπου, σχετικά, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έκλεισαν και λογαριασμοί από λάθος, αλλά τονίζουν ότι δεν προτίθενται να λογοκρίνουν όσους ασκούν κριτική σε χώρες, θρησκείες, πολιτικά κόμματα ή ιδέες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η συγκεκριμένη, όσον και άλλες ενέργειες του κοινωνικού δικτύου στρέφονται κατά της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την προστασία της ιδιωτικότητας. Στην επικοινωνία που είχαμε με το facebook δεν μας δόθηκε ο αριθμός των λογαριασμών που έκλεισαν, αλλά επιβεβαιώθηκε ότι το δίκτυο ζητάει ταυτότητες σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχει υποψία χρήσης ψεύτικης ταυτότητας κάποιου για λόγους ασφαλείας. Δεν διευκρινίζεται σε ποια νομική βάση μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να κρατάει αρχείο ταυτοτήτων χρηστών και πως μπορεί αυτά τα στοιχεία να χρησιμοποιούνται γεγονός που έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το www.avgi.gr συνεχίζει την έρευνα και θα επανέλθει με αναλυτικό θέμα.