Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η Βρέμη δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 
Του Παντελή Βαλασόπουλου

Η πόλη-κρατίδιο της Βρέμης είναι η πρώτη σε γερμανικό επίπεδο που βάζει φρένο στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας της και μάλιστα η απόφαση αυτή θα γίνει μέρος του τοπικού Συντάγματος. Αυτό αποφάσισε χθες το τοπικό Κοινοβούλιο της Βρέμης, που είναι το μικρότερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας, με μόνον μισό εκατομμύριο κατοίκους.


Η πρόταση έγινε και υπερψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, στηρίχθηκε από το κόμμα της Αριστεράς και καταψηφίστηκε από τους Χριστιανοδημοκράτες. Σύμφωνα με την πρόταση, στο μέλλον, σε κάθε περίπτωση δημόσιας περιουσίας του κρατιδίου της Βρέμης, πριν αυτή ιδιωτικοποιηθεί, θα πρέπει να διενεργείται δημοψήφισμα.

Η Βρέμη, μαζί με το Βερολίνο και κάποια άλλα κρατίδια της Γερμανίας, είναι υπερχρεωμένη. Εδώ και δεκαετίες επιβιώνουν χάρη στα κεφάλαια τα οποία εισπράττουν από τα πλούσια κρατίδια, όπως η Βαυαρία και η Βάδη-Βιρτεμβέργη, κάτι που προβλέπει το γερμανικό Σύνταγμα. Ομως εδώ και δύο χρόνια, τα πλούσια κρατίδια έχουν συνάψει συμμαχία και απαιτούν να σταματήσει η χρηματοδότηση των ελλειμματικών κρατιδίων. Ζητούν από τα φτωχά κρατίδια να προβούν σε σκληρές πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποίηση της περιουσίας τους.

Σε αυτές τις πιέσεις αντέδρασε το κρατίδιο της Βρέμης με τη χθεσινή του απόφαση, καθώς –όπως είπαν στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος– «στο παρελθόν είχαμε καταστροφικές εμπειρίες από την πώληση δημόσιας περιουσίας και ειδικά την πώληση των χιλιάδων διαμερισμάτων, τα οποία ανήκαν στο κρατίδιο».

Σε μεγάλης έκτασης ιδιωτικοποιήσεις, για να ανακάμψει δημοσιονομικά, είχε προχωρήσει και το κρατίδιο του Βερολίνου, την προηγούμενη δεκαετία και μάλιστα όταν το Βερολίνο κυβερνούσαν ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην Κομμουνιστών.

Ακόμη και η πύλη του Βρανδεμβούργου –το σύμβολο της πόλης- είχε ιδιωτικοποιηθεί για περιορισμένο διάστημα, αφού εταιρεία ηλεκτρονικών είχε αναλάβει την ανακαίνισή της, με αντάλλαγμα να διαφημίζεται εκεί. Ομως, ειδικά στον τομέα των διαμερισμάτων, τα οποία ανήκαν στο κρατίδιο και ιδιωτικοποιήθηκαν από Σοσιαλδημοκράτες και πρώην Κομμουνιστές, υπήρξε πολύ κακή εμπειρία, καθώς μετά την ιδιωτικοποίησή τους, οι τιμές των ενοικίων άρχισαν να αυξάνονται με πολύ γοργούς ρυθμούς, δημιουργώντας εντάσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια: