πηγή: ΑΥΓΗ

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η σημερινή και οι Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου στέλνουν ένα μήνυμα, για την ανάγκη να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν μετά απο την φετινή άνοδο των επιδόσεων στις αφίξεις και τις εισπράξεις. Όμως η όποια ανάπτυξη είναι απαραίτητο να συνοδευτεί με προστασία των τοπικών κοινωνιών από τις επιπτώσεις της υπερ-συγκέντρωσης ξενοδοχειακών μονάδων και με σεβασμό στο περιβάλλον.
"Το μοντέλο του μαζικού – παραθεριστικού τουρισμού χρειάζεται να εξελιχθεί", τόνισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία τόνισε την ανάγκη να "επαναπροσδιορίζουμε το τουριστικό μας προϊόν και με γρήγορους ρυθμούς προχωράμε στην υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, που βασίζεται στην ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων στον τουρισμό". Σε κάθε περίπτωση αναφορικά με τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φέτος, η υπουργός αρκέστηκε να πει ότι "τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά". Η Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζει, πάντως, ότι "το 2014, επιβάλλεται να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς στην εξειδίκευση των στόχων που έχουμε θέσει και ο ελληνικός τουρισμός, με ενισχυμένο χαρακτήρα, να γίνει το όχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας".
Ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) γιορτάζει την παγκόσμια μέρα τουρισμού εξαγγέλλοντας πανελλήνιο διαγωνισμό με τίτλο «Δεκάλογος Τουριστικής Συνείδησης», ο οποίος απευθύνεται στους νέους σχολικής ηλικίας.
Ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, Γιώργος Τελώνης τονίζει ότι: "Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού δίνει το έναυσμα να σκεφτούμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην κοινωνική και οικονομική μας ζωή. Στόχος μας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και διαμόρφωση τουριστικής συνείδησης της νέας γενιάς, προκειμένου να συμβάλλει, μακροπρόθεσμα, στην ποιοτική και αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού". Οι όροι του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν προσεχώς και πλούσια δώρα θα συνοδεύσουν τα βραβεία-διακρίσεις, τα οποία θα δοθούν στους νικητές σε ειδική εκδήλωση.
Από την πλευρά της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) έδωσε στο μήνυμά της έμφαση στην ανάγκη περιβαλλοντικής αναβάθμισης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. "Πολιτεία, φορείς και τουριστικός κόσμος οφείλουμε από κοινού να αναπτύξουμε δράσεις και συνέργειες με αρχικό στόχο τη δημιουργία και ανάπτυξη υδατικής παιδείας και συνείδησης στους πολίτες και δη στα παιδιά μας, που αποτελούν το μέλλον αυτού του κόσμου", υπογραμμίζει στο μήνυμά της η Συνομοσπονδία.