Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η Ευρώπη στο θυσιαστήριο της λιτότητας

Λιτότητα, περικοπές, φτώχεια και συσσίτια από την Πορτογαλία μέχρι τη Βρετανία
του Νίκου Κυριακίδη
πηγή: ΑΥΓΗ



Τις πληγές της άνευ όρων υποταγής της στα δόγματα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, στη δικτατορία των αγορών και τις ψυχρές μονεταριστικές πολιτικές Βρυξελλών και Βερολίνου, μετρά μία προς μία πλέον η Ευρώπη, με τους πιο αδύναμους της κοινωνίας να πληρώνουν τις βαριές συνέπειες αυτής της ανιστόρητης επιλογής. Νέα μέτρα λιτότητας, περικοπές παροχών, φτώχεια και συσσίτια στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και τη Βρετανία δίνουν μια εικόνα της σημερινής Ευρώπης που ταιριάζει περισσότερο μ' εκείνη των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων της παρά με το κοινωνικά προηγμένο τμήμα της αναπτυγμένης Δύσης που γνώριζε μέχρι σήμερα ο κόσμος.

Ιταλία: Νέες περικοπές στη δημόσια Υγεία

Νέες περικοπές στον τομέα της δημόσιας Υγείας, ύψους 2-3 δισ. δολαρίων, εξετάζει η κυβέρνηση Λέτα για τον προϋπολογισμό του 2014, σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση στους αρμόδιους φορείς. «Αν εγκριθούν νέες οριζόντιες περικοπές, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ολόκληρο το σύστημα της δημόσιας υγείας στη χώρα μας", ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Υγείας στις ιταλικές εφημερίδες.
Την έντονη ανησυχία τους για τις σχεδιαζόμενες περικοπές εξέφρασαν και οι πρόεδροι των ιταλικών περιφερειών που συνδιαχειρίζονται τα δημόσια κονδύλια για την Υγεία. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα καλέσει όλους τους Ιταλούς να κινητοποιηθούν κατά της εξόφθαλμης αυτής αδικίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Λάτσιο -της ευρύτερης περιφέρειας της Ρώμης- Nικόλα Τζινγκρέτι.
«Κάποιοι θέλουν να παίξουν με το μέλλον μας. Είναι αδιανόητο να γίνεται ακόμη και απλή αναφορά στη δυνατότητα νέων περικοπών», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Νίκι Βέντολα, περιφερειάρχης της Απουλίας και επικεφαλής του κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία.

Ισπανία: Η φτώχεια χτυπά παιδιά και ΑμεΑ

Συμβούλιο της Ευρώπης και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την επιστροφή της ακραίας φτώχειας στην Ισπανία, φαινόμενο που πλήττει τις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας όπως τα παιδιά και οι ΑμεΑ.
Σε πρόσφατη έκθεσή του ο επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου Νιλς Μούιζνιεκς προειδοποιούσε ότι το 30,6% των φτωχών σ' αυτές τις πληθυσμιακές κατηγορίες θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που ενδέχεται να αποδειχθούν καταστροφικές για την ίδια τη χώρα.
«Τα παιδιά έχουν πληγεί κατά τρόπο δυσανάλογο από τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, την υγεία και την εκπαίδευση και η μείωση των οικογενειακών εισόδων έχει οδηγήσει ορισμένα παιδιά να ζουν στην ανέχεια και να έχουν επισιτιστικά προβλήματα», υπογραμμίζει το Συμβούλιο, του οποίου αποστολή παρατηρητών είχε επισκεφθεί την Ισπανία στις αρχές του φετινού Ιουνίου.
Ο επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του «για τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν οι περικοπές στις συνθήκες διαβίωσης των ΑμεΑ και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση», υπενθυμίζοντας πως στην κοινωνική αυτή ομάδα καταμετρώνται 3,8 εκατ. άνθρωποι στην Ισπανία. Την περασμένη εβδομάδα και η ανθρωπιστική οργάνωση Caritas της Καθολικής Εκκλησίας είχε προειδοποιήσει πως περισσότεροι από τρία εκατ. Ισπανοί ζουν με λιγότερα από 307 ευρώ τον μήνα.

Πορτογαλία: "Μαχαίρι" στις συντάξεις χηρείας

"Μαχαίρι" στις συντάξεις χηρείας βάζει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας σε μια κίνηση πανικού, παραδεχόμενη ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση "έκτακτης δημοσιονομικής ανάγκης". Οι συντάξεις χηρείας θα εξαρτώνται στο εξής από τα έσοδα του συνταξιούχου, αποφάσισε εκτάκτως την Κυριακή η κυβέρνηση Κοέλιο σ' ένα άκρως αμφιλεγόμενο μέτρο που οι εμπνευστές του διατείνονται ότι θα εξοικονομήσει 100. εκατ. ευρώ τον χρόνο, ωστόσο διαλύει κάθε ψευδαίσθηση ότι το πρόγραμμα της τρόικας πετυχαίνει τους "στόχους" του. Το μέτρο υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και θα ενταχθεί στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2014.
"Ευρισκόμενη σε κατάσταση δημοσιονομικής έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση επέλεξε ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης", δήλωσε τυπικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας. Οι μειώσεις θα αφορούν δικαιούχους συντάξεων χηρείας που έχουν εισόδημα άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα. Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Κυριακής επιχειρώντας να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος χαρακτηρίζεται από νέα σκληρά μέτρα λιτότητας 4 δισ. ευρώ που θίγουν δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Ο Πόρτας απευθύνθηκε στους Πορτογάλους για να τους καθησυχάσει διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν θα θιγούν οι συντάξεις των 600 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η "τρόικα Πορτογαλίας" αρνήθηκε να χαλαρώσει τον στόχο για έλλειμμα 4% το 2014, έναντι του 5,5% για εφέτος.

Βρετανία: Διανομή τροφίμων για πρώτη φορά μετά τον Β'ΠΠ.

Επισιτιστική βοήθεια στους Βρετανούς πολίτες που έχουν χτυπηθεί από τη φτώχεια και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών θα διανείμει εφέτος τον χειμώνα ο Ερυθρός Σταυρός σ' ολόκληρη τη Βρετανία, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Εθελοντές της οργάνωσης θα βρίσκονται σε 2.000 σούπερ-μάρκετ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου και θα καλέσουν τους πελάτες να δωρίσουν συσκευασμένα τρόφιμα μακράς διάρκειας όπως κονσέρβες, ζυμαρικά κ.ά. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα αναλάβουν να διανείμουν δύο βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, η FareShare και η Trussell Trust, σε οικογένειες και ιδρύματα που προσφέρουν συσσίτια.
Ο Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε να αναλάβει δράση λαμβάνοντας υπόψη την "αυξανόμενη ανάγκη" που συνδέεται με τη φτώχεια και την αδυναμία αγοράς τροφίμων, εξήγησε η Τζουλιέτ Μάουντφορντ εκ μέρους της οργάνωσης.
Η βρετανική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε διανείμει τρόφιμα σε πρόσφυγες και σε πλημμυροπαθείς στη βόρεια Αγγλία το 2009, αλλά έχει να διανείμει επισιτιστική βοήθεια σε εθνική κλίμακα από το 1945.
"Η πλειονότητα των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν σκέφτεται τον Ερυθρό Σταυρό, τον συσχετίζει με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κρίση που προκάλεσε. Δεν είχαμε ασχοληθεί ξανά με την επισιτιστική βοήθεια από εκείνη την περίοδο", επισήμανε εκπρόσωπος της οργάνωσης σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τη βρετανική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, 5 εκατ. άνθρωποι σε σύνολο πληθυσμού 63 εκατ. πλήττονται από τη φτώχεια στη Βρετανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: