Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ψηφιακός κόσμος: Δημοκρατία τώρα

πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Εκκληση στον ΟΗΕ κορυφαίων συγγραφέων από όλο τον κόσμο

Ούτε ένας ούτε δύο. Ούτε πενήντα ούτε καν 100, αλλά 562 κορυφαίοι συγγραφείς από κάθε γωνιά του πλανήτη αποφάσισαν πως υπάρχει κάτι που τους ενώνει: η μάχη που οφείλουν να δώσουν προκειμένου να προστατευτούμε από τις μαζικές παρακολουθήσεις μέσω Διαδικτύου. Με αφορμή την υπόθεση Σνόουντεν και το απίστευτο σερί αποκαλύψεων που ακολούθησε, οι συγγραφείς ετοίμασαν και συνυπέγραψαν μια Διακήρυξη με την οποία ζητούν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να δημιουργήσει μια νέα διεθνή Συνθήκη σχετική με τα ψηφιακά μας δικαιώματα. Με αυτήν φιλοδοξούν να κατοχυρώσουν κατά κάποιον τρόπο την προστασία των πολιτών στην εποχή του Διαδικτύου.
Στον κατάλογο των συγγραφέων συναντά κανείς την αφρόκρεμα των γραμμάτων. Κατ’ αρχάς τους νομπελίστες: Ορχάν Παμούκ, Τ.Μ. Κουτσί, Ελφρίντε Γέλινεκ, Γκίντερ Γκρας, Τόμας Τρανστρέμερ. Και ακολουθούν οι: Τζούλιαν Μπαρνς, Ουμπέρτο Εκο, Toμ Στόπαρντ, Ντον ΝτεΛίλο, Μάργκαρετ Ατγουντ, Ιαν ΜακΓιούαν, Χανίφ Κιουρέισι, Αρουντάτι Ρόι, Ιρβιν Γουέλς, Καζούο Ισιγκούρο, Ρόντι Ντόιλ, Πολ Οστερ, Αμος Οζ, Νταβίντ Γκρόσμαν, Μιχαήλ Σισκιν, Μάρτιν Εϊμις, Χάρι Κούνζρου, Λοράν Γκοντέ, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, Ντέιβιντ Μαλούφ, Κολμ Τόιμπιν, Ετγκαρ Κέρετ, Ρίτσαρντ Φορντ, Πέτερ Εστερχάζι, Λουί ντε Μπερνιέρ, Τζένιφερ Ιγκαν, Τζιτ Θαχίλ, Τζον Ασμπερι, Λεονάρντο Παδούρα, Μαρί Νταριεσέκ, Κατρίν Μιγέ, Αρης Φιορέτος, Αλάα Αλ-Ασουάνι, Χαβιέρ Μαρίας, Αριελ Ντόρφμαν, Ντέιβ Εγκερς και άλλοι. Ανάμεσά τους και οι Ελληνες Πέτρος Μάρκαρης, Θανάσης Βαλτινός, Κώστας Ακρίβος, Nίνα Ράπτη, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μοδινός. Στα ονόματα προστίθενται συνεχώς δημιουργοί και από άλλους χώρους, όπως η Μπγιορκ και ο Νικ Κέιβ.
«Το κράτος, από τη φύση του, προτιμά πάντα την ασφάλεια από την ελευθερία. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η τεχνολογία τού έχει προσφέρει μεθόδους στις οποίες δεν μπορεί να αντισταθεί. Τρόπους μαζικής επιτήρησης που θα θαύμαζε ακόμα και ο Οργουελ», δήλωσε ο Ιαν ΜακΓιούαν. «Η διαδικασία είναι αδυσώπητη – εκτός αν βρούμε τρόπο να αντισταθούμε. Προφανώς, χρειαζόμαστε προστασία από την τρομοκρατία, αλλά όχι με κάθε κόστος».
Οι υπογράφοντες, που προέρχονται από 81 διαφορετικές χώρες, σημειώνουν στην επιστολή τους ότι η ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών να κατασκοπεύουν εκατομμύρια ανθρώπους μέσω των ψηφιακών επικοινωνιών μετατρέπει όλους σε πιθανούς υπόπτους, με ανησυχητικές επιπτώσεις για τον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες.
«Ενα άτομο υπό παρακολούθηση δεν είναι πλέον ελεύθερο» σημειώνουν. «Μια κοινωνία υπό επιτήρηση δεν είναι πλέον μια δημοκρατία που μπορεί να διατηρήσει οποιαδήποτε ισχύ. Τα δημοκρατικά μας δικαιώματα πρέπει να ισχύουν στον πραγματικό αλλά και τον εικονικό κόσμο».
Η επιστολή τους ήρθε μία μέρα μετά την ανάλογη κίνηση οκτώ κολοσσών της τεχνολογίας (Facebook, Twitter, Yahoo, Microsoft, Google κ.ά.). Απέστειλαν στον Μπαράκ Ομπάμα και στο Κογκρέσο επιστολή ζητώντας να προβούν σε νέες άμεσες μεταρρυθμίσεις και περιορισμούς στα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Πάντως από χθες μπορούμε όλοι να υπογράψουμε τη Διακήρυξη των συγγραφέων μπαίνοντας στη διεύθυνση change.org/surveillance

Επιμ.: Μ. Κουβέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: