Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;

Του Μανόλη Ντουντουνάκη
πηγή: ΑΥΓΗ

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε τη γερμανική επέλαση, ειρηνική κυριαρχία κατά άλλους, στην Ευρώπη. Τα χρήματα πια δεν έρχονται από την Αμερική, όπως μεταπολεμικά, αλλά από τη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, που απαιτεί «μεταρρυθμίσεις» προς όφελός της, και ζητεί «γην και ύδωρ» από τον φτωχό, υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο. Τα θέλουν όλα: οικόπεδα «φιλέτα», «πρώην» κραταιές επιχειρήσεις, έλεγχο της κρατικής μηχανής, "deals" για τις γερμανικές εταιρείες.
Στην Ελλάδα, μετά τον «ανίκανο» να αντισταθεί στις πιέσεις Γ.Α. Παπανδρέου, έχουμε το δίδυμο της συγκυβέρνησης με νεοφιλελεύθερη ατζέντα και πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των ξένων δανειστών. Ανήμποροι να αντιληφθούν το διακύβευμα, οδηγούν τη χώρα σε μισθούς Βαλκάνιων, σε εργασιακό μεσαίωνα, στη μεγαλύτερη ανεργία ανεπτυγμένης χώρας στον κόσμο, διαλύουν κάθε δομή κοινωνικού κράτους (υγεία - παιδεία - αυτοδιοίκηση), καλλιεργούν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και εγκαθιδρύουν αστυνομοκρατούμενο κράτος.
Γινόμαστε, κατά τα πρότυπα της Τουρκίας την προηγούμενη δεκαετία, η φθηνότερη ευρωπαϊκή χώρα μαζικού τουρισμού. Κραταιές, κρατικές και μη, επιχειρήσεις όπως οι τηλεπικοινωνίες, το νερό, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια, ο ορυκτός πλούτος της χώρας, παραδίδονται σε ξένες εταιρείες. Η αναιμική ανάπτυξη, που πιθανώς θα έρθει από το 2016, θα είναι ανάπτυξη για τους λίγους, τους ισχυρούς, τις ξένες εταιρείες. Παράλληλα όμως θα συνεχίζεται η φτωχοποίηση του λαού μας και πιθανώς θα εμφανιστούν ακόμα και φαινόμενα εκπόρνευσης της νεολαίας μας, όπως στη Ρουμάνια του Τσαουσέσκου.
Είναι αναγκαίο λοιπόν τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας να υπάρξει αντίσταση - αντίδραση στην ακολουθούμενη πολιτική. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό μήνυμα ενάντια στη λιτότητα, υπέρ της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους, υπέρ της Ευρώπης των λαών.
Στη χώρα μας προωθείται έντονα από τα ΜΜΕ η νεκρανάσταση της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Όλοι, όμως, ξέρουμε για τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, πλουτισμού και συναλλαγής που κυριάρχησαν στον χώρο της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς» και διάβρωσαν το σύνολο σχεδόν του στελεχικού δυναμικού της. Ακόμα όμως και τα ηθικά στελέχη δε συγκρούστηκαν με συμφέροντα, δεν δρομολόγησαν θεσμικές αλλαγές, δεν βγήκαν από το μονοπάτι που τους υπέδειξαν, όντες σε θέσεις ευθύνης.
Στη χώρα μας είναι επιτακτική ανάγκη η σύγκρουση με το παρελθόν και τους εκφραστές του, η προώθηση μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας, της χώρας και του λαού μας, η ειρηνική μεταρρύθμιση θεσμών και δομών του κράτους, ανάλογες εκείνων του Τρικούπη και του Βενιζέλου, και η σθεναρή αντίσταση - αντίδραση στις επιθυμίες των ξένων δανειστών μας.
Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης, επανίδρυση του κράτους, τομές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου, αλλαγές σε υγεία, παιδεία, αυτοδιοίκηση, μα πάνω απ' όλα χρειάζεται να ξανάρθει το χαμόγελο στα χείλη μας, η ελπίδα στην καρδιά μας, ότι μια νέα πορεία είναι εφικτή.
Μήπως πρέπει να πιστέψουμε ξανά όλοι ότι η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες;

Δεν υπάρχουν σχόλια: