Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

«Όχι» των εκπαιδευτικών στη «λευκή εβδομάδα»

πηγή: left.gr

Ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν την αντίθεσή τους στην καθιέρωση της «λευκής εβδομάδας», όπως είναι γνωστός ο θεσμός της εαρινής ανάπαυλας που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, εξέδωσαν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των καθηγητών καλούν το υπουργείο Παιδείας να «αφήσει τα σχέδια για "λευκές εβδομάδες" και να πάψει γενικά να αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση και την "ανάπτυξη"».

«Η κυβέρνηση δείχνει να πιστεύει, ότι οι εργαζόμενοι δεν πάνε χειμερινές διακοπές επειδή τους λείπει ο… χρόνος και τους δεσμεύουν οι σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών τους. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική: δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δε μπορούν να φύγουν ούτε ένα Σαββατοκύριακο, γιατί η πολιτική της λιτότητας τους έχει τσακίσει και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Αυτό που κάνουν σήμερα οι ξενοδόχοι, θα μπορεί να το κάνει αύριο η οποιαδήποτε επιχειρηματική ομάδα, όταν κρίνει, ότι η μία ή άλλη πτυχή της σχολικής ζωής είναι εμπόδιο στην κερδοφορία της. Σήμερα είναι ο σχολικός χρόνος, αύριο το ωράριο του σχολείου ή το περιεχόμενο ενός μαθήματος που θα ενοχλήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της, η ΔΟΕ επισημαίνει, ότι «εκείνο το οποίο λείπει από τον ελληνικό λαό, λόγω των ανάλγητων και άδικων μνημονιακών πολιτικών, δεν είναι ο ελεύθερος χρόνος αλλά τα χρήματα», ενώ καλεί το υπουργείο Παιδείας «αν θέλει να αντιγράψει ευρωπαϊκές πολιτικές, να το κάνει για αυτές που είναι ουσιαστικές, που έχουν σχέση με τους οικονομικούς πόρους για την Παιδεία και όχι να διολισθαίνει σε ανούσιες και προκλητικές, με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, προτάσεις».

Η απόφαση για την «λευκή εβδομάδα» αναμένεται να ληφθεί αύριο από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: