Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΣτΕ λέει «ποτέ την Κυριακή»

πηγή: TVXS.GR

«Φρένο» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στο μέτρο των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές, κηρύσσοντας την υπουργική απόφαση αντισυνταγματική. Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση μετά την συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ το Νοέμβριο και αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του χρόνου.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ. Αριθμ. 30/2014 απόφαση της επιτροπής αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής των εμπόρων, καταστηματαρχών και ιδιωτικών υπαλλήλων με το σκεπτικό ότι θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη»και «δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Αντίθετα, οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι παραβιάζεται η υπερ-νομοθετικής ισχύος διεθνής σύμβαση της Γενεύης που καθιερώνει την Κυριακή ως ημέρα αργίας.
Οι δικαστές αναφέρουν ότι για να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος αριθμός των τουριστών τις Κυριακές, μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. , υπό τον όρο ότι δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, και δεν βρίσκονται εντός εκπτωτικών χωριών ή κέντρων.
Το σκεπτικό της απόφασης
Η Ολομέλεια έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των προσφευγόντων οι οποίοι επικαλούνταν ηθική αλλά και οικονομική βλάβη από το από το άνοιγμα των καταστημάτων.
Ηθική, γιατί στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται λόγος για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και της απόλαυσης του με την οικογένεια, καθώς και στο δικαίωμα της θρησκευτικής λατρείας, και οικονομική γιατί από τα στοιχεία και τις μελέτες που προσκομίσθηκαν προέκυψε ότι υπό το φως της παρούσας οικονομικής κρίσης το άνοιγμα τις Κυριακές θα επέφερε μάλλον ζημιές. Μάλιστα στο σκεπτικό της ίδιας απόφασης τονίζεται ότι η διοίκηση δεν προσκόμισε στοιχεία που να αντικρούουν τα όσα υποστηρίζονται από τους εμπόρους.
Οι δικαστές επικαλούνται στην απόφασή τους και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση τις Κυριακές, αλλά και στατιστικά στοιχεία από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για την απασχόληση εργαζομένων, την πορεία της κερδοφορίας κατά την λειτουργία των καταστημάτων την εβδόμη ημέρα, κλπ.
ΣΥΡΙΖΑ: Σημαντική νίκη
Ως σημαντική πρώτη νίκη των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών χαρακτηρίζει την απόφαση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης.
«Η κατάργηση της Κυριακής-αργίας στα καταστήματα, τους μόνους που ωφελεί είναι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, ενώ ζημιώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο εμπόριο, που τους διαλύει την εργασιακή, προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: