Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το Ακτοπλοϊκό Πρόβλημα της Ύδρας και πάλι στο προσκήνιο ....

«ΕΝΩΣΗ ΥΔΡΑΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ»

Ύδρα, 5 Νοεμβρίου 2009

Προς:Υπουργό Οικονομίας,
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,
κ. Λούκα Κατσέλη

Κοινοποίηση :
Ιερά Μητρόπολη Ύδρας,Βουλευτές Α’ Πειραιά & Νήσων,Νομαρχία Πειραιά,Νέα Υδραϊκή Πνοή,Φωνή της Ύδρας,Νέα Πειραιά και Σαρωνικού,Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς.

Θέμα: «Το Ακτοπλοϊκό Πρόβλημα της Ύδρας»

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή ο Σύλλογός μας επιθυμεί να σας ενημερώσει για τις διαστάσεις του προβλήματος της μη δρομολόγησης συμβατικών πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά προς το λιμάνι της Ύδρας και να ζητήσει και την δική σας συνδρομή για την επίλυση του. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωσή μας ασχολείται με αυτό το θέμα. Αποδέκτες των από 10/11/04, 27/09/05 και 12/06/08 ανάλογων επιστολών μας υπήρξαν και οι πρώην Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Κεφαλογιάννης και κ. Βουλγαράκης. Δυστυχώς καμία προσπάθεια των προκατόχων σας δεν έλυσε το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει γίνει πολυδιάστατο γιατί δεν αφορά μόνο τις συνέπειες που προκαλεί η μη δρομολόγηση συμβατικού πλοίου, αλλά και τα αρνητικά επακόλουθα που προκαλούν τόσο οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων των μη συμβατικών, όσο και ο περιορισμένος αριθμός δρομολογίων τους σε περιόδους αιχμής.

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για το νησί μας είναι σοβαρές και αισθητές σε όλους. Πλήττεται άμεσα η τουριστική κίνηση του Νησιού μας, μειώνεται δραστικά η αγοραστική δύναμη των δημοτών μας, αλλά περιορίζεται και το Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της «ελευθερίας της μετακινήσεως». Ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής από Πειραιά στην Ύδρα, μια απόσταση δηλαδή 72 μιλίων (36+36), στοιχίζει 52,00 Ευρώ, σε όλα τα μη-συμβατικά πλοία της μοναδικής Εταιρίας, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, και μάλιστα ανεξάρτητα από την παλαιότητα των πλοίων αυτών.

Οι Υδραίοι φοιτητές, παρόλη την έκπτωση που τους δίνεται έχουν φτάσει σε σημείο να μην επισκέπτονται το σπίτι και τους γονείς τους για να αποφύγουν να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ τα δύο δρομολόγια, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με μειωμένο εισιτήριο για τους μόνιμους κατοίκους Ύδρας, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση.

Σημειωτέον ότι τον περσινό Χειμώνα αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν το νησί να παραμένει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση μερικές φορές περισσότερο και από μια εβδομάδα, επειδή τα προγραμματισμένα δρομολόγια των μη συμβατικών πλοίων δεν πραγματοποιούνταν λόγω καιρικών συνθηκών, οι οποίες -καιρικές συνθήκες- δεν θα δικαιολογούσαν την διακοπή δρομολογίου ενός συμβατικού πλοίου. Η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των κατοίκων, τη μετακίνηση των οποίων πολλές φορές έκαναν επιβεβλημένη λόγοι υγείας ή και ακόμα μεταφοράς νεκρών, ήταν μεγάλη. Η αγανάκτηση και η δυσαρέσκειά τους ήταν διάχυτη οποτεδήποτε θιγόταν το θέμα. Την κατάσταση κάνει πιο ανησυχητική το γεγονός ότι η Ύδρα δεν διαθέτει ελικοδρόμιο, το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει την αερομεταφορά ασθενών.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το συμβατικό πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι του γειτονικού Πόρου καθημερινά, ενώ η ιδιαιτερότητα της Ύδρας -λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας τροχοφόρων- δεν την καθιστά ιδιαίτερα κερδοφόρα για την ένταξη της στα σχέδια δρομολογίων των συμβατικών πλοίων. Αυτή η ιδιαιτερότητα όμως, η οποία έχει προβάλει την Ελλάδα παγκοσμίως, δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στην ισότιμη αντιμετώπιση του τόπου μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι η Ύδρα, το Νησί με την ανεκτίμητη προσφορά στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, δικαιούται ένα καθημερινό δρομολόγιο συμβατικού πλοίου. Μόνο τότε οι Υδραίοι θα αισθανθούν ότι η Ελληνική πολιτεία τους εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες στην ελεύθερη μετακίνηση, στην ελεύθερη πρόσβαση στην δημόσια υγεία και ίσες ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, αγαθά τα οποία στην εποχή μας θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα από όλους τους πολίτες.

Κυρία Υπουργέ,
Οι κάτοικοι του Νησιού μας πέρσι έφτασαν σε τέτοιο σημείο αγανάκτησης, ώστε αναγκάστηκαν να κλείσουν το λιμάνι της Ύδρας για δύο μέρες για να διαμαρτυρηθούν. Η Ένωσή μας πήρε δυναμικά μέρος σε αυτή την διαμαρτυρία.
Ευελπιστούμε ότι θα δείξετε κατανόηση και θα συμβάλλετε στην επίλυση αυτού του προβλήματος, το οποίο κρίνεται υψίστης σημασίας για το Νησί μας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος:Κουκουδάκης Γεώργιος-Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων
Ο Α’Αντιπρόεδρος:Καρδιασμένος Παναγιώτης-Οικονομολόγος
Η Γενική Γραμματέας:Γεωργία Μαραγκού-Νομικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: