Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ / ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 23 Ιουνίου 2010 
Επίσκεψη  αντιπροσωπείας του  Ελληνικού Δικτύου  Μικρών Νησιών στο  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση  του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Σταυρακάκη


Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από  τις 21 έως τις 23 Ιουνίου 2010, μετά από  πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του  ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Επιτροπής  Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργου Σταυρακάκη. Στόχος της ενημερωτικής επίσκεψης ήταν να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του Δικτύου να ενημερωθούν για βασικές διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με Ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τα μικρά νησιά. 
Στο πλαίσιο  της επίσκεψης, τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής  Περιφερειακής Ανάπτυξης όπου ο Γιώργος Σταυρακάκης παρουσίασε σχέδιο γνωμοδότησης, στην οποία είναι εισηγητής, για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.
Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τον τρόπο  λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για το κοινοβουλευτικό τους έργο καθώς και για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Στο πλαίσιο  της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους  της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα που αφορούν την ανάπτυξη των μικρών νησιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν  ειδικότερα στην Ελλάδα. Συζήτηση έγινε επίσης για το μεταφορικό ισοδύναμο καθώς και για την θέση της "νησιωτικότητας" στο πλαίσιο της Περιφερειακής Πολιτικής μετά το 2013. 
Τέλος, τα μέλη της αντιπροσωπείας συμμετείχαν  σε εκδήλωση-τηλεοπτική εκπομπή που  διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και  Δημοκρατών του ΕΚ, με θέμα την "Περιφερειακή Ανάπτυξη στην Ευρώπη"  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης, Συλβάνα Ράπτη και Σπύρος Δανέλλης, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης καθώς και μαθητές από το Λύκειο Σητείας. Η εκδήλωση μεταδόθηκε διακαναλικά στην Ελληνική Περιφέρεια και πολίτες της είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα προς τους Ευρωβουλευτές. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός και κατά τη διάρκειά της τέθηκαν ερωτήματα και από δημοσιογράφους περιφερειακών καναλιών μέσω ζωντανών συνδέσεων.
Στην  αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δικτύου  Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, ο Δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης, η Δήμαρχος Χάλκης Ελένη Παναγή και ο Δήμαρχος Αλοννήσου Παναγιώτης Βλάικος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλάμου Γρηγόρης Κόμητας, ο Αντιδήμαρχος Πόρου Δημήτρης Μορόπουλος, ο Πρόεδρος ΔΣ Κέας  Γεώργιος Ευγενικός, Ο Πρόεδρος Κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων Γεώργιος Τζιάφας, ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αγκιστρίου Χρήστος Τζάνος, αιρετοί εκπρόσωποι από τα Νησιά, Παναγιώτης πρωτοψάλτης και Ιωάννης Καραβουσάνος (Κύθηρα), Κάλη Χατζηγιαννάκη εκπρ. προγράμματος Περιβάλλοντος Σκύρου,
Ενώ σημαντική  ήταν και η εκπροσώπηση της  Ύδρας. Την αποτελούσαν οι: π. Ακίνδυνος Δαρδανός ΓΑΕ Μητρόπολης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γεώργιος Μειντάσης και Παναγιώτης Μαρκαντώνης, η εκδότρια της Εφημερίδας Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ κα Ελένη Χριστοδούλου και η Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Ύδρας Μαρίντη Βαρέλια.
Κατά  τη συνεδρίαση των μελών του ΕΔΜΝ με την αντιπροσωπεία  της Περιφερειακής Ανάπτυξης ο Πρόεδρος του ΕΔΜΝ Ελευθέριος Σ Κεχαγιόγλου κατέθεσε το κείμενο της Διαβούλευσης για την Υδρα, όπως εχει διαμορφωθεί εως σήμερα και εχει σκοπό την ωρίμανση σημαντικών και καινοτόμων εργων για το νησι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: