Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οργή εκφράζει η ΓΣΕΕ για τα φαινόμενα υπονόμευσης της εθνικής σύμβασης εργασίας

Οργισμένη η αντίδραση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για τις απόπειρες υπονόμευσης της ΕΓΣΣΕ πριν «καν η κυβέρνηση τολμήσει να νομοθετήσει πρόβλεψη»


Απο: www.tvxs.gr


Βολές κατά συνδικαλιστών που υπέγραψαν

Οργισμένη η αντίδραση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για τις απόπειρες υπονόμευσης της ΕΓΣΣΕ πριν «καν η κυβέρνηση τολμήσει να νομοθετήσει πρόβλεψη»   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Έντονα και οργισμένα αντέδρασε η ΓΣΕΕ, μετά τη δημοσιοποίηση της σύμβασης που υπογράφηκε ανάμεσα στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας Ελλάδος (ΟΜΥΠΑΕ) και της εταιρίας «G4S SECURE SOLUTION SA», η οποία εκτελεί έργο φύλαξης για λογαριασμό του ΗΣΑΠ.


Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία, αλλά και επιστολές της στα εμπλεκόμενα Σωματεία χαρακτηρίζει επαίσχυντη τη σύμβαση, για την οποία θεωρεί ότι υπονομεύει το θεσμό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και απαιτεί την ακύρωσή της.

Για «τυπογραφικό λάθος» μιλά τώρα η ΟΜΥΠΑΕ, χωρίς όμως να πείθει την ΓΣΕΕ που προτρέπει τους υπογράφοντες συνδικαλιστές να «αφήσουν τα κόλπα. Αν έστω και των υστέρων θέλουν να διορθώσουν το "λάθος τους", οφείλουν να απαλείψουν άμεσα τη Παράγραφο ΙΙ, του Άρθρου 2 αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων».

Όπως αναφέρει στην σκληρή ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ: «Βρέθηκαν "πρόθυμοι συνδικαλιστές" πριν καν η Κυβέρνηση τολμήσει να νομοθετήσει πρόβλεψη του επικαιροποιημένου μνημονίου για κατίσχυση των Επιχειρησιακών Συμβάσεων έναντι της κλαδικής και της Εθνικής ΣΣΕ, να υπογράφουν σύμβαση κατώτερη αυτών. Αυτή η επαίσχυντη σύμβαση δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα καθώς ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι καλύπτονται από την κλαδική Σύμβαση και την ΕΓΣΣΕ» αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι στην Επιχειρηματική Συλλογική Σύμβαση, που αφορά τον κλάδο των εταιρειών υπηρεσιών ασφαλείας και έγινε γνωστή από δημοσιεύματα, προβλέπεται ότι ο νόμιμος μισθός των εργαζομένων με την ειδικότητα του προσωπικού ασφαλείας, που έχουν προϋπηρεσία από 1-3 χρόνια θα είναι 640 ευρώ, ενώ η συλλογική σύμβαση Εργασίας προβλέπει ότι οι βασικές αποδοχές των εργαζομένων της κατηγορίας αυτής είναι 739,56 ευρώ.

Αναφέρεται, επίσης, ότι για να λάβουν ο εργαζόμενοι τις αποδοχές που προέβλεπε η συλλογική σύμβαση, θα πρέπει να συμπληρωθούν «7 ημέρες φύλαξης με κυλιόμενες βάρδιες», να εργασθούν δηλαδή 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ακόμη στην παράγραφο ΙΙ του άρθρου 2 της σύμβασης, αναφέρεται ότι αυτή συμφωνείται «κατ' εφαρμογήν του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ».

Την απάλειψη της συγκεκριμένης παραγράφου απαιτεί με έντονο τρόπο η ΓΣΕΕ και καταλογίζει ευθύνες και στους συνδικαλιστές που έχουν υπογράψει τη σύμβαση.

«Αποτελεί πρόκληση όταν το ζήτημα των συμβάσεων βρίσκεται στην "κλίνη του Προκρούστη" να σπεύδουν συνδικαλιστές να υπογράφουν τον "ακρωτηριασμό" τους και μάλιστα αναφερόμενοι σε σχετική πρόβλεψη του μνημονίου ΠΡΙΝ ΚΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ σπεύσει να την ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ (!!). Όταν μάλιστα γι' αυτό το θέμα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εκφραστεί δημοσίως και προς την Τρόϊκα για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ρύθμιση» τονίζει η ΓΣΕΕ.

«Καλούμε την ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΟΜΥΠΑΕ) να ανακαλέσει, να ακυρώσει και να καταγγείλει αυτή την επαίσχυντη "σύμβαση". Την Διοίκηση του ΗΣΑΠ ΑΕ να μην αποδειχτεί και να μην εφαρμόσει αυτή την παράνομη "σύμβαση" και την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, να την επιστρέψει ως απαράδεκτη και παράνομη» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μελετά περιπτώσεις για τις οποίες θα προβλέπεται η υπογραφή Επιχειρησιακών Συμβάσεων με αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής σχετική ρύθμιση.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έχει εκφραστεί δημοσίως και προς την Τρόικα για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ρύθμιση, ενώ σε δηλώσεις της η Υπουργός κ. Λούκα Κατσέλη έχει αναφέρει ότι τέτοια ρύθμιση μπορεί να εισαχθεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκονται σε κίνδυνο.

Τυπογραφικό λάθος

Σε «τυπογραφικό λάθος» αποδίδει το σωματείο των εργαζόμενων σε εταιρία «security», την αναγραφόμενη αμοιβή υπάλληλων με μισθό χαμηλότερο της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε.

Όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ σε υστερόγραφο, «την ώρα έκδοσης του δελτίου Τύπου της ΓΣΕΕ έσπευσαν οι υπογράφοντες συνδικαλιστές να μιλήσουν περί τυπογραφικού λάθους. Ας αφήσουν τα κόλπα. Αν έστω και των υστέρων θέλουν να διορθώσουν το "λάθος τους", οφείλουν να απαλείψουν άμεσα τη Παράγραφο ΙΙ, του Άρθρου 2 αυτής της επαίσχυντης συμφωνίας υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων».

Η επιστολή της ΓΣΕΕ

Επιστολή έστειλε η ΓΣΕΕ στο Σωματείο Υπαλλήλων και στο Σωματείο Εργαζομένων της G4S και στην ΗΣΑΠ ΑΕ για το θέμα της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Όπως αναφέρει η επιστολή:

«Περιήλθε σε γνώση μας από τον τύπο ότι τα σωματεία σας συμβλήθηκαν σε επιχειρησιακή ΣΣΕ, με την οποία συμφωνήθηκαν όρια αποδοχών κατώτερα από τα θεσμοθετημένα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θέτει εκ του νόμου τα κατώτατα όρια προστασίας των εργαζομένων.»

»Στο αποτέλεσμα δε αυτό καταλήξατε στο πλαίσιο των συλλογικών σας διαπραγματεύσεων με τη συμβαλλόμενη εργοδοτική εταιρία, χωρίς την ελάχιστη πρόνοια να εξαντλήσατε τα εργαλεία που είχατε στη διάθεσή σας (πχ την προκήρυξη απεργίας ή την προσφυγή στον ΟΜΕΔ), εάν και εφόσον υπήρχε διαπιστωμένη αποτυχία των διαπραγματεύσεων και θέλατε να λύσετε τη συλλογική σας διαφορά υπέρ της διασφάλισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων σας.»

»Η συλλογική αυτονομία επιβάλλει το σεβασμό της συνδικαλιστικής δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, εφόσον αυτή ανταποκρίνεται στο θεμελιώδη καταστατικό τους σκοπό, που είναι αποκλειστικά η διασφάλιση και προώθηση των εργασιακών, οικονομικών, συνδικαλιστικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.»

»Σε καμία όμως περίπτωση δεν οφείλεται σεβασμός, αλλά απόλυτη και καθαρή καταδίκη, σε πράξεις συνδικαλιστικής δράσης που βάλλουν ευθέως και συγγνωστά στο γενικό συλλογικό συμφέρον όλων των εργαζομένων.»

»Τέτοια πράξη αποτελεί η υπογραφή της εν λόγω επιχειρησιακής ΣΣΕ, σε χρόνο που γνωρίζατε ότι γινόταν μεγάλος αγώνας για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ και τη διασφάλιση του θεμελιώδους ρόλου της για την προστασία όλων των εργαζομένων.»

»Εάν και εφόσον σας ασκούνταν πιέσεις για την υπογραφή «μνημονιακής» επιχειρησιακής ΣΣΕ με όρους δυσμενέστερους από τα κατώτατα όρια προστασίας της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., τουλάχιστον οφείλατε να αντιμετωπίσετε τις παράνομες εργοδοτικές πιέσεις με όρους δημοσιότητας και να ενώσετε τη φωνή και τη δύναμή σας με τους αγώνες του συνόλου του συνδικαλιστικού Κινήματος για την προστασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ.»

»Η ευθύνη και το χρέος αποτελεσματικής διασφάλισης και προστασίας των εργαζομένων που εκπροσωπείτε, οι οποίοι βάλλονται από την εργοδοτική αυθαιρεσία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εργολαβικών αναθέσεων, είναι μεγάλη και επιβάλλει την άμεση ακύρωση των παράνομων μισθολογικών όρων της επιχειρησιακής ΣΣΕ που υπογράψατε.» καταλήγει η επιστολή.

ΣΥΡΙΖΑ: «χρησιμοποιούν τον κλάδο ως λαγό»

Ο Δημ.Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «η κυβέρνηση, η τρόικα και βιομήχανοι αξιοποίησαν, για να υπονομεύσουν και να καταργήσουν τον κατώτερο εγγυημένο μισθό, "στο ρόλο του λαγού" το χώρο των επιχειρήσεων security, οι οποίες έχουν πάρει μέχρι τώρα το βραβείο της αντεργατικής συμπεριφοράς και ωμής παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και του Συντάγματος».

»Ασύδοτοι και αδίστακτοι εργοδότες οχυρωμένοι πίσω από το μνημόνιο και το νόμο 3845/2010, που επιτρέπει οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις να αποκλίνουν έναντι των κλαδικών ή της ΕΓΣΣΕ, και με τον εκβιασμό των απολύσεων άνοιξαν ήδη τον δρόμο για την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού των 740 ευρώ, με επιχειρησιακή σύμβαση στην G 4S Secure Solutions sa, που έχει αναλάβει το έργο φύλαξης του ΗΣΑΠ, η οποία προβλέπει εισαγωγικό μηνιαίο μισθό 640 ευρώ.»

»Οι εργαζόμενοι πρέπει να "στεγανοποιήσουν" τη "μαύρη τρύπα" που άνοιξε αυτή η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση, να την ακυρώσουν το ταχύτερο δυνατόν και να εντείνουν τους αγώνες τους για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το μνημόνιο και από τις κυβερνητικές πολιτικές που "κλέβουν το ψωμί του εργάτη από το τραπέζι».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: