Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Στον Καιάδα οι εργαζόμενοι

πηγη: ΕΘΝΟΣ
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Iσχυρότατο σοκ υπέστησαν εκατομμύρια Ελληνες που είδαν στις τηλεοπτικές οθόνες ή στα περίπτερα, μαζί με τους αναγνώστες μας, το προχθεσινό πρωτοσέλιδο του "Εθνους" με τον συγκλονιστικό στη δωρικότητά του δραματικό τίτλο: "Στα 660 ευρώ ο πρώτος μισθός των εκπαιδευτικών". Δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Οντως, 660 ευρώ! Αυτό ορίζει το νέο μισθολόγιο Βενιζέλου για δημοσίους υπαλλήλους. Ενας πρωτοδιοριζόμενος καθηγητής τοποθετείται πάντα στην επαρχία. Αν ξοδέψει 250 ευρώ για νοίκι, πρέπει με 400 ευρώ να πληρώσει φως, νερό, τηλέφωνο, να φάει, να ντυθεί, να πάρει βιβλία για τη δουλειά του, να μετακινείται... Είναι απολύτως αδύνατον! Το όραμα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου για τον 21ο αιώνα είναι καθηγητές και δάσκαλοι που ρακένδυτοι και πεινασμένοι ζουν σε τρώγλες!
Απίστευτο μίσος κατά των εργαζομένων επιδεικνύει αυτή η κυβέρνηση. Είναι να απορεί κανείς. Ανάλογα με το υπουργείο που απασχολούνται, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν από 10% έως... 50% (!) των αποδοχών τους από την 1η Νοεμβρίου που θα εφαρμοστεί. Το καταλάβαμε: όταν η κυβέρνηση λέει "μεταρρυθμίσεις", εννοεί λεηλασία μισθών και συντάξεων.
Εφεδρεία ίσον απόλυση! Η κυβέρνηση εγκατέλειψε τα προσχήματα και την κοροϊδία. Το αναφέρει ρητά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών: "Η ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε νόμιμη συνέπεια"! Με το κόλπο της εφεδρείας όχι μόνο τρώει τουλάχιστον το 50% και ίσως πολύ περισσότερο του μισθού των εργαζομένων στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ (40% του μισθού συν όλα τα επιδόματα), αλλά τους τρώει κι από πάνω και το 50% της αποζημίωσης που θα τους έδινε αν τους απέλυε αμέσως, αφού με νόμο του ΠΑΣΟΚ η προαναγγελία της απόλυσης μειώνει μέχρι και 50% τη νόμιμη αποζημίωση!
Καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις ουσιαστικά η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα με δύο τεχνάσματα. Πρώτα πρώτα, καταργεί την "ευνοϊκή ρήτρα" που προβλέπει ότι υπερισχύει η καλύτερη για τον εργαζόμενη σύμβαση - πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επιχειρησιακή σύμβαση μπορεί να επικρατεί της κλαδικής. Δεύτερον, αναστέλλεται για μια διετία η υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις ομοειδείς επιχειρήσεις όταν έχουν υπογραφεί από το 51% των εργοδοτών, οπότε ο κάθε επιχειρηματίας κάνει ό,τι θέλει.
Διασπώνται τα συνδικάτα και καταργείται παράλληλα κάθε έλεγχος του περιεχομένου των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες πλέον δεν θα πηγαίνουν καθόλου στο Συμβούλιο Εργασίας ούτε καν για γνωμοδότηση. Τα δικαστήρια υποχρεούνται να εγκρίνουν τη συγκρότηση των επιχειρησιακών σωματείων (συχνά εργοδοτικών και διασπαστικών) μέσα σε μόλις δέκα (!) ημέρες. Επιπλέον, επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπογράφονται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν καν 21 εργαζόμενοι για να ιδρύσουν σωματείο. Αρκούν... 3 (!!!) εργαζόμενοι σε επιχείρηση με 5 υπαλλήλους για να συγκροτήσουν "ένωση" που θα υπογράφει επιχειρησιακές συμβάσεις.
Σφαγή και στις συντάξεις. Μείωση κατά 20% της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα - και μάλιστα μείωσή της κατά 40% αν ο συνταξιούχος είναι κάτω των 55 ετών. Μείωση από 15% έως 30% στο εφάπαξ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και μείωση κατά 30% των επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα που υπερβαίνουν το... αστρονομικό ποσό των 150 ευρώ!
Τίποτα δεν άφησε όρθιο η κυβέρνηση Παπανδρέου. Σπρώχνει με τρομερή ταχύτητα και χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις την οικονομία της Ελλάδας στην απερίγραπτη φτώχεια που είχε περίπου 50 χρόνια πριν - στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Εκατομμύρια Ελληνες θα δυστυχήσουν απερίγραπτα - και καλά εμείς οι μεγαλύτεροι που ως παιδιά προλάβαμε και ζήσαμε τη φτώχεια της εποχής εκείνης, όπου ακόμη και η διατροφή της οικογένειας ήταν καθημερινός αγώνας. Οι νέοι, όμως;
Στραγγαλίζει τους νέους αυτή η πολιτική. Συντρίβει τα όνειρά τους. Πετάει στα σκουπίδια την πιο μορφωμένη γενιά υψηλότατου επιπέδου που είχε ποτέ αυτή η χώρα. Πώς θα παντρευτούν και θα κάνουν παιδιά οι νέοι επιστήμονες των 660 ευρώ; Μας τρομάζει η σκέψη της βίας που θα γεννήσει αυτή η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: