Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου από τη χθεσινή εκδήλωση ανάδειξης και προβολής της δωρεάς στο Μουσείο, με κειμήλια του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Στα πλαίσια  των Κουντουριωτείων 2012, εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του ήρωα των Βαλκανικών Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ύδρα με ξεχωριστή επιτυχία  παρουσία όλης σχεδόν της ηγεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας παρουσίασε, με στόχο την προβολή, της σημαντικής δωρεάς με κειμήλια-προσωπικά ενθυμήματα του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη την οποία έκανε προς το ΙΑΜΥ η κ. Ανδρομάχη( Μάντυ) Κουντουριώτη, χήρα του συνώνυμου εγγονού του Ναυάρχου και π. Κυβερνήτη του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ Παύλου Θ. Κουντουριώτη.


Σημαντικό φωτογραφικό υλικό από προσωπικές-οικογενειακές  στιγμές της ζωής του πρώτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και  διατελέσαντος Αντιβασιλέα Ναυάρχου  Παύλου Κουντουριώτη, σημαντικό αρχειακό υλικό, η ιδιόχειρη διαθήκη του, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα για το θάνατό του από σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής, προσωπικά του αντικείμενα όπως εξαρτήματα στολών του, πηλίκια, επωμίδες, αμφιμασχάλια, μπαστούνια, καπέλα περιπάτου, βούρτσες, μαντήλια, προσωπικά του ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, ακόμη και οι μπομπονιέρες του γάμου του, εκτίθενται από εχθές στις αίθουσες του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού  Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, ο Αρχηγός του Στόλου αντιναύαρχος Κων/νος Μαζαράκης –Αινιάν, ο Διοικητής Φρεγατών αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Κονιδάρης, ο Διοικητής ΔΔΜΝ αντιναύαρχος Παναγιώτης Ελληνιάδης, ο Κυβερνήτης της φρεγάτας «Κουντουριώτης» πλοίαρχος Νικόλαος Αγγελόπουλος, ο Κυβερνήτης του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας και πλήθος άλλων αξιωματικών τα μέλη της οικογενείας Κουντουριώτη κ.κ. Ανδρομάχη Κουντουριώτη (δωρήτρια) και Δανάη Στεφάνου, ο Δήμαρχος Ύδρας Άγγελος Κοτρώνης, η Αντιδήμαρχος  Λουκία Λούλου,  ο Πρόεδρος  του Δημ. Συμβουλίου  Παναγιώτης Μαρκαντώνης,  ο Γραμματέας  Μανώλης Τσακίρης, ο αιδεσιμολογιότατος  π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης, ο π. Δήμαρχος Ύδρας Κ.  Αναστόπουλος και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια  παρουσίασης της δωρεάς μίλησε η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου επισημαίνοντας  τη σημασία τέτοιων δωρεών για τη μουσειακή πραγματικότητα , αντιφώνησε η δωρήτρια κ. Μάντη Κουντουριώτη και ο Δήμαρχος Ύδρας Άγγελος Κοτρώνης.  Σαν επισφράγισμα δόθηκαν εκ μέρους του ΙΑΜΥ αναμνηστικά δώρα : στην κ. Κουντουριώτη μεταξοτυπία του ζωγράφου-ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση με θέμα το αρχοντικό Κουντουριώτη, και στον ΑΓΕΝ ασημένιο ομοίωμα του υδραίικου πλοίου «Άρης» του Αναστασίου Τσαμαδού.

Ακολούθως,  την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης των κειμηλίων στον 1ο όροφο του κτιρίου έκοψαν η κ. Μάντη Κουντουριώτη και ο Αρχηγός Στόλου κ. Μαζαράκης-Αινιάν ακολούθησε δε ξενάγηση των επισήμων και του κοινού στην έκθεση από τη διευθύντρια του ΙΑΜΥ Ντίνα Αδαμοπούλου.

Η ηγεσία του Ναυτικού μπροστά στην καρδιά του Ανδρέα Μιαούλη. 


Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά από εξαρτήματα στολών του Παύλου Κουντουριώτη. 

ο Αρχηγός Στόλου Κωνστ. Μαζαράκης-Αινιάν και η δωρήτρια Μάντη Κουντουριώτη εγκαινιάζουν την έκθεση του ΙΑΜΥ με τα ενθυμήματα του Παύλου Κουντουριώτη
Προσφορά αναμνηστικού δώρου στον ΑΓΕΝ Ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη.

Προσφορά αναμνηστικού δώρου από την Ντίνα Αδαμοπούλου στην Μαντη Κουντουριώτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: