Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ποτέ την Κυριακή !


πηγή: Left.gr
Τεράστιες αντιδράσεις, τόσο από τους εμπορικούς συλλόγους όσο και τους εργαζόμενους, έχει ξεσηκώσει η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να καταργήσει την κυριακάτικη αργία.

Το σύνολο σχεδόν των εμπλεκόμενων στο εμπόριο φορέων (εργαζόμενοι, βιοτέχνες, έμποροι) καταδικάζει την απόφαση του κ. Χατζηδάκη, η οποία ωφελεί, απροκάλυπτα, αποκλειστικά τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές, κατά το συνήθειο άλλωστε της τρικομματικής κυβέρνησης. 

Αντιδράσεις των εργαζομένων 

Μεγάλοι χαμένοι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι  καθώς το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο, μεγαλύτερη εκμετάλλευση και ξεζούμισμα τους.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας σχολιάζει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές ως "ανόητο εφεύρημα", τονίζοντας επιπλέον ότι "οι υπουργοί Χατζηδάκης και Σκορδάς αποφάσισαν αυθαίρετα".
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας: Ανόητο εφεύρημα το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές

Η Αυτόνομη Παρέμβαση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα δίνει "όλα στους μεγάλους εργοδότες", αφού αυτή η απόφαση έχει "καθαρή στόχευση τη δημιουργία συνθηκών ασφυξίας στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να κλείσουν και στη συνέχεια να ανακατανεμηθεί ο υπάρχων (και πλέον συρρικνωμένος λόγω Μνημονίου) τζίρος σε όφελος των μεγάλων." Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, "οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο και με μισθούς εξαθλίωσης", ενώ "θα αποστερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στη κοινωνική δράση."
Αυτόνομη Παρέμβαση: Όλα στους μεγάλους εργοδότες

"Τελειωτικό χτύπημα για την αγορά" θα είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, σύμφωνα με τον τομέα Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας. "Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας συνιστά όχι μόνο οικονομική αλλά πρώτιστος πολιτισμική ανατροπή", υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι "οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι μικρομεσαίοι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα". Επιπλέον, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι αν αυτή η απόφαση εφαρμοστεί, θα αποτελέσει Κεκρόπορτα για τη συνολική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ανεξαρτήτως κλάδου.

Αντιδράσεις και από τον εμπορικό κόσμο

Αντίθετη με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για τη λειτουργία των μικρών (έως 250 τμ) καταστημάτων τις Κυριακές, δηλώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
   
Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για «πειραματισμούς των "γενίτσαρων" της Τρόικας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης» και υποστηρίζει ότι η απόφαση αυτή «θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, τόσο του κέντρου της Αθήνας όσο και των περιφερειακών και συνοικιακών αγορών της κάθε μικρής και μεγάλης πόλης της χώρας».
   
Κατά την ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε περίοδο βαθειάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν τον τρόπο και τη ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.
   
«Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει. Ως τελικό αποτέλεσμα, θα είναι ανοιχτά τα «Malls» και τα εκπτωτικά χωριά (που ως γνωστόν νοικιάζουν χώρους κάτω των 250 τμ) αλλά κλειστοί μικροί έμποροι -και για πάντα», υποστηρίζει και καταλήγει: «Όποιοι ανοίγουν τέτοια θέματα και μάλιστα σε περίοδο ύφεσης, πρέπει να είναι έτοιμοι και για τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της εμμονής τους. Ώρες λειτουργίας υπάρχουν αρκετές, χρήματα δεν υπάρχουν στις τσέπες των καταναλωτών. Οι ανοιχτές Κυριακές θα εξασφαλίσουν ότι και τα ελάχιστα διαθέσιμα που μένουν θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν με μεγάλη διασπορά και σε χώρους κάτω των 250 τμ», τονίζει η ΕΣΕΕ.

Με ειρωνικό τρόπο σχολίασε  και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ )τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για λειτουργία των μικρών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
   
«Επιτέλους μια πρόταση που δίνει χρόνο στους 1.300.000 ανέργους άρα και χωρίς εισόδημα "καταναλωτές", στους 100.000 μικρομεσαίους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, στους υποαπασχολούμενους και στους υπόλοιπους που θα υποστούν τις συνέπειες του νέου Φορολογικού νομοσχεδίου, να περιφέρονται στην αγορά για "shopping therapy"», αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ και προσθέτει:
   
«Προτάσεις όπως αυτές που διατύπωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων υπερίπτανται της πραγματικότητας ή υπηρετούν το Δόγμα: "Να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες Μικρές επιχειρήσεις. Να περιορισθεί έτσι και ο Ανταγωνισμός. Να ενταθεί ο συγκεντρωτισμός, η περαιτέρω ολιγοπώληση της αγοράς και η χειραγώγηση των τιμών, ώστε να αυξηθεί η βιωσιμότητα και παραγωγικότητα στις μεγάλες εναπομένουσες επιχειρήσεις"». (Πηγή: e-typos.com)

"Αδιαπραγμάτευτη" χαρακτηρίζουν την κυριακάτικη αργία, σε ψήφισμά τους, οι έμποροι της Κρήτης, τονίζοντας επιπλέον ότι "με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης υπογράφει τη θανατική ποινή των μικρών καταστημάτων στις κωμοπόλεις, τα κεφαλοχώρια και τα χωριά της Κρήτης, επισπεύδει την εξόντωση των μικρών καταστημάτων των εμπορικών κέντρων και σφραγίζει την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων εμπόρων που θα ισοπεδωθούν οικονομικά, σωματικά και ψυχολογικά κάτω από το ασήκωτο βάρος του ανταγωνισμού". Οι κρητικοί έμποροι αναρωτιούνται επίσης αν "αυτό που λείπει από την αγορά είναι οι περισσότερες ώρες λειτουργίας των καταστημάτων ή τα χρήματα" και αν "με την ανεργία στο 27%, με μισθούς πείνας που δεν αρκούν ούτε για τα απαραίτητα αγαθά διαβίωσης, οι καταναλωτές χρειάζονται τις Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα". Κλείνοντας το ψήφισμα ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι, ως πρώτη αντίδραση τους, "τα καταστήματα στην Κρήτη θα είναι ανοικτά μόνο την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012".

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντίθετοι στο μέτρο

Η απόφαση προκάλεσε και ενδοκυβερνητική έριδα, αφού η ΔΗΜΑΡ δηλώνει αντίθετη στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Σε μια ανακοίνωση με αντιπολιτευτικό ύφος, η κατά τα άλλα συγκυβερνώσα ΔΗΜΑΡ δηλώνει ότι "δεν βοηθάει το εμπόριο, τον εμπορικό κόσμο και τους εργαζομένους". 

Αντίστοιχη της ΔΗΜΑΡ σε ύφος και η στάση του ΠΑΣΟΚ. Ο Εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, αναρωτιέται σε δηλώσεις του, πώς κατέληξε ο Υπουργός σε αυτήν την απόφαση, δίχως πρώτα να έχει διαβουλευθεί με τους φορείς της αγοράς. "Η χαμηλή κίνηση της αγοράς στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από τις ώρες λειτουργίας, αλλά οφείλεται αυτή κυρίως την περίοδο στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης", πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι "εάν η κυβέρνηση επιμείνει στο πλαίσιό της, είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμφωνήσει" και αφήνοντας τους πολίτες να αναρωτιούνται για το αν το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει ή όχι στην κυβέρνηση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την απόφαση

Την κάθετη διαφωνία του με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με δηλώσεις των Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη Β΄ Αθήνας και υπευθύνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου για το Υπουργείο Εργασίας και Γιώργου Σταθάκη, υπεύθυνου τομέα ανάπτυξης κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ.

"Η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για κατάργηση της «Κυριακής-αργίας» ωφελεί για μια ακόμα φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες. Ζημιώνει όχι μόνο τους εμποροϋπάλληλους, που τους αναστατώνει την οικογενειακή και προσωπική ζωή και τους διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν οικονομικά και λειτουργικά να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο και οδηγούνται σε μαζικά νέα λουκέτα, αυξάνοντας έτσι και την ανεργία. 

Αυτά που λείπουν από τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους για να ψωνίσουν, δεν είναι οι πρόσθετες ώρες και ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά τα χρήματα λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας και του σφαγιασμού των μισθών και των συντάξεών τους,  που επέφερε και συνεχίζει να τους επιφέρει η εφαρμογή των συνεχιζόμενων μνημονίων της καταστροφής", δήλωσε ο Δ. Στρατούλης.

Η ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη του προσχέδιου νέου Αγορανομικού Κώδικα αποκαλύπτει την πλήρη άγνοια των πραγματικών συνθηκών εντός των οποίων δραστηριοποιείται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Το κύμα λουκέτων που σαρώνει τον εμπορικό κόσμο της χώρας δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Αντιθέτως, οφείλεται απολύτως στη πλήρη απουσία ρευστότητας στην αγορά, την πληθώρα δυσβάσταχτων και κοινωνικά άνισων φορολογικών μέτρων και πάνω από όλα στις χιλιάδες απολύσεις, στις μειώσεις μισθών και στην διογκούμενη σε πρωτοφανή επίπεδα ανεργία που συρρικνώνει την τελική κατανάλωση. Η υποτιθέμενη ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μέσα από την «άδεια» να λειτουργούν οι εμπορικές επιχειρήσεις τις Κυριακές αγνοεί το προφανές γεγονός ότι από την εξαγγελλόμενη ρύθμιση του ωραρίου δεν επωφελούνται παρά μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν την ρευστότητα στην παρούσα φάση να πράξουν κάτι τέτοιο και άρα αποκλείεται ο μεγαλύτερος όγκος των ΜμΕ της χώρας.

Η εμμονή της κυβέρνησης, πέραν του ότι παραβλέπει το προηγούμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε την περσινή απόπειρα παραβίασης της κυριακάτικης αργίας, είναι ενδεικτική της ιδεολογικής της εμμονής στην αντίληψη ότι κάθε μορφή απελευθέρωσης των αγορών αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Οι ιδέες αυτές δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Το 27% της επίσημης καταγεγραμμένης ανεργίας, οι χιλιάδες απολυμένοι, οι νέοι που δεν καταφέρνουν ποτέ να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και οι μικροεπιχειρηματίες που κλείνουν τα καταστήματα τους είναι η απόδειξη του ότι η σημερινή ύφεση δεν μπορεί να αποδοθεί σε στρεβλώσεις της αγοράς αλλά στις πολιτικές των μνημονίων", σχολίασε ο Γ. Σταθάκης.

Και η εκκλησία αντίθετη

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τη διαφωνία του με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εξέφρασε και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με δηλώσεις του: "Ασχολούμαστε όλο με αριθμούς και ξεχνάμε την ψυχή μας. Πότε οι έμποροι θα δουν τα παιδιά τους, πότε θα δουν τις οικογένειές τους, πότε θα ξεκουραστούν και θα πάρουν δύναμη;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: