Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΙΑΜΥ : Δελτίο τύπου - Eκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου Ύδρας.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, στο πλαίσιο της έκθεσης "Ανθίβολα εκ του ανεσπέρου φωτός, Σχέδια για εικόνες και εκκλησίες από τους Χιονιάδες στην Ύδρα" που φιλοξενεί στο χώρο του και την οποία διοργάνωσε σε συνεργασία με τους Φίλους των Ανθιβόλων, πραγματοποίησε κατά το διήμερο 21-22 Μαΐου 2014 εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των δύο Δημοτικών Σχολείων και του Γυμνασίου Ύδρας.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν από τις Βυζαντινολόγους κ.κ. Μαρία Νάνου και Ανδρομάχη Κατσελάκη, οι οποίες ευχαρίστως αποδέχτηκαν τη σχετική πρόταση της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου–Μουσείου Ύδρας, κ. Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου, ενώ τη σχετική μουσειοσκευή παραχώρησε ευγενώς -κατόπιν αίτησης του ΙΑΜΥ- η Βιβλιοθήκη & το Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι κυρίες Νάνου και Κατσελάκη αφού υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά τους μαθητές στο χώρο της έκθεσης, μέσα από ερωταποκρίσεις και δημιουργικό διάλογο έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά αφενός να αντιληφθούν τη σημασία της εικόνας στη ζωή των πιστών και αφετέρου να προσεγγίσουν την τεχνική κατασκευής της βυζαντινής εικόνας και τον καθοριστικό ρόλο του ανθιβόλου-σχεδίου εργασίας του βυζαντινού ζωγράφου στην επίπονη και συχνά χρονοβόρα αυτή διαδικασία. Ειδικότερα, μέσω των παλαιότερων και εντυπωσιακών πραγματικά ανθιβόλων των Χιονιαδιτών ζωγράφων οι νεαροί μαθητές έμαθαν να διακρίνουν τα είδη των ανθιβόλων (έκτυπο και διάτρητο), τις παραλλαγές τους (χρωματισμένα, με ιδιόγραφες οδηγίες χρωμάτων), τη δυσκολία αλλά και τη σημασία παραγωγής τους, τη χρήση τους στην κατασκευή και την φιλοτέχνηση ιερών εικόνων και τοιχογραφιών.
Ακολούθησε η διεξοδική παρουσίαση των φάσεων κατασκευής της βυζαντινής εικόνας με εποπτικό και ψηφιακό υλικό από τη σχετική μουσειοσκευή του Λαογραφικού Κέντρου Κίτσου Μακρή. Έτσι τα παιδιά μπαίνοντας στο ρόλο του βυζαντινού ζωγράφου-αγιογράφου κατασκεύασαν τα δικά τους ανθίβολα και επιχρωματισμένα σχέδια και εντυπωσίασαν όλους με τη δημιουργική τους διάθεση και φαντασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: