Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Πράσινη Ενέργεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Απο:www.avgi.gr 
Του Αργύρη Μπούρα

Ολοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα με άφθονη ηλιοφάνεια που σε μερικές περιοχές της χώρας όπως τα Δωδεκάνησα μπορεί να φτάσει και τις 330 ημέρες τον χρόνο. Η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρος στον κόσμο στην εκμετάλλευση αυτού του πλεονεκτήματος αφού το 1982 εγκατέστησε τον πρώτο Φωτοβολταϊκό (ΦΒ) σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη στο νησί της Κύθνου ισχύος 100kWp (κιλοβάτ). Στον σταθμό αυτόν εκπαιδεύτηκαν για χρόνια δεκάδες επιστήμονες από την Ευρώπη και την Αμερική όταν η τεχνολογία αυτή ήταν ακόμη άγνωστη σε τέτοια κλίμακα.
Από τότε πολλά έχουν συμβεί και ερχόμαστε τώρα 30 χρόνια μετά, ουραγοί στην εκμετάλλευση της αστείρευτης αυτής μορφής ενέργειας να «πιάσουμε» τους στόχους που έχουμε ως χώρα υπογράψει για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να μην χρειαστεί να πληρώσουμε την εποχή του μνημονίου και άλλα πρόστιμα.


Μερικά από τα πλεονεκτήματα της παραγωγής ενέργειας με την χρήση ΦΒ στοιχείων είναι:
• Η παραγωγή ενέργειας μπορεί να γίνει παντού αρκεί να υπάρχει ηλιοφάνεια.
• Μπορούν να ενσωματωθούν πολύ εύκολα σε κτίρια και σε χώρους που είναι σήμερα ανεκμετάλλευτοι χωρίς να αλλοιώνουν την αισθητική ή να επηρεάζουν την λειτουργικότητα του κτιρίου που εγκαθίστανται.
• Η παραγωγή και διασπορά των ΦΒ συστημάτων μπορεί να είναι τέτοια ώστε να βοηθούν στην σταθεροποίηση του σύστημα της ΔΕΗ αφού θα υπάρχουν μικρά «εργοστάσια» ενέργειας διάσπαρτα σε πολλά σημεία της χώρας και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα που έχουν και την μεγαλύτερη κατανάλωση.
• Με την εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων σε κτίρια μειώνονται οι απώλειες του συστήματος της ΔΕΗ που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μεγάλη απόσταση από τις περιοχές παραγωγής (Κοζάνη, Φλώρινα) και τις περιοχές υψηλής κατανάλωσης (Αττική, Βοιωτία). Μάλιστα για το 8μηνο του 2010 οι απώλειες σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Ηλεκτρικού Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) έφτασαν το 3%.
Η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία και το τροποποιημένο πρόγραμμα «ΦΒ σε στέγες» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες αλλά και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να εγκαταστήσουν σε κτίρια, των οποίων έχουν την ιδιοκτησία, ΦΒ συστήματα για την παραγωγή και πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα «ΦΒ σε στέγες» τα διασυνδεδεμένα ΦΒ συστήματα δηλαδή αυτά που διοχετεύουν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ έναντι 0,55Ευρώ την κιλοβατώρα (kWh) μπορεί να είναι μέγιστης εγκατεστημένης ισχύος:
• 10kWp (κιλοβάτ) για την ηπειρωτική χώρα, τα διασυνδεδεμένα με το σύστημα νησιά και την Κρήτη
• 5kWp (κιλοβάτ) για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Έτσι αυτή τη στιγμή θα μπορούσαν οι Δήμοι ή οι νέες περιφέρειες να εγκαταστήσουν διασυνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ ΦΒ συστήματα:
• στο δώμα ή τη στέγη των κτιρίων τους,
• στα στέγαστρα βεραντών
• στις προσόψεις των κτιρίων
• στα σκίαστρα
• στους βοηθητικούς χώρους των κτιρίων, όπως είναι οι αποθήκες και οι χώροι στάθμευσης
Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ και στην πώληση αυτής, καθιστά μία τέτοια επένδυση αποσβέσιμη πολύ σύντομα και λόγω αυτού χρηματοδοτούμενη ως και 100% της αξίας της από τις τράπεζες παρόλη την κρίση. Υπάρχουν βέβαια και ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε φορέα μπορούν να ενισχύσουν τέτοιες δράσεις.
Επιπλέον η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και αυτόνομα ΦΒ συστήματα (δηλαδή να μην πωλείται η παραγόμενη ενέργεια αλλά να χρησιμοποιείται από αυτή) σε κτίρια:
• Για την κάλυψη αναγκών απομονωμένων εγκαταστάσεων της πχ γεωτρήσεων.
• Για την κάλυψη αναγκών φωτισμού των κτιρίων στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια που της ανήκουν.
• Για την λειτουργία ανεμιστήρων οροφής στα δημόσια κτίρια αντί των ενεργοβόρων κλιματιστικών.
• Για την φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών ή ακόμη και μικρών ηλεκτροκίνητων οχημάτων (πχ ηλεκτρικών σκούτερ της Δημοτικής Αστυνομίας) όπως γίνεται σε άλλες χώρες του κόσμου.
Οι χρήσεις της ΦΒ τεχνολογίας είναι ατελείωτες. Αν η τοπική αυτοδιοίκηση αγκαλιάσει με σχέδιο και όρεξη την ΦΒ τεχνολογία τότε θα υπάρξει «τεχνογνωσία χρήσης», εμπιστοσύνη στις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας και ανακάλυψη νέων αναγκών που θα μπορούσαν να καλυφθούν από αυτή.
Ας να μην ξεχνάμε πως κάπως έτσι δηλαδή με διστακτικότητα, αντιμετωπίζονταν και η τεχνολογία των ηλιακών θερμοσιφώνων στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τώρα η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως «γλυτώνοντας» περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο κιλοβατώρες (kWh) το χρόνο από την χρήση των ηλιακών θερμοσιφώνων.
Σε λίγα χρόνια το ίδιο θα γίνει και με τα Φωτοβολταϊκά συστήματα. Άλλωστε όπως είδαμε και στην αρχή ήμασταν και σ’αυτό πρωτοπόροι. b

Δεν υπάρχουν σχόλια: