Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ένα είδος δημοψηφίσματος για την πολιτική της, ίσως αποδειχθεί καταλυτικός παράγοντας για το ξεκίνημα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων. Στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου το κυβερνών κόμμα είχε ταχθεί κατά της πολιτικοποίησης της αναμέτρησης, της μετατροπής της δηλαδή σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο, όπως ήθελε η αντιπολίτευση. Αλλάζοντας τακτική, επιχειρεί να συσπειρώσει την αποδιοργανωμένη εκλογική του βάση αλλά το εγχείρημα είναι παρακινδυνευμένο.Πρώτον, όπως προκύπτει και από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της Vprc που παρουσιάζει το Tvxs, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ δυσαρεστημένη από την πορεία της χώρας και θέλει την απαλλαγή της από τους όρους του μνημονίου. Πολιτικοποιώντας την αναμέτρηση, η κυβέρνηση δίνει στους πολίτες την δυνατότητα να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και με τη ψήφο τους.
Δεύτερον, η αλλαγή πορείας βάζει σε δοκιμασία τους ανεξάρτητους υποψηφίους που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές, τους οποίους εμπλέκει σε μια μετωπική πολιτική αντιπαράθεση. Στο διαφαινόμενο δεύτερο γύρο, τόσο για τον Γ. Καμίνη όσο και για τον Γ. Μπουτάρη, θα είναι τώρα πιο δύσκολο να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους άλλων υποψηφίων, όσο απωθητικές και αν είναι επιλογές όπως του κ. Κακλαμάνη ή και του κ. Γκιουλέκα. Το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει έτσι να χάσει εύκολα τη μάχη στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας αλλά και σε άλλους δήμους η περιφέρειες.
Τρίτον, ρίχνοντας στη μάχη τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να φορτώσει με μια πιθανή εκλογική ήττα τον κ. Παπανδρέου, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται λιγότερο φθαρμένος από τη κυβέρνηση του.
Ήταν ασφαλώς ανησυχητικά τα μαντάτα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έδειχναν στην Αττική τον Γ. Σγουρό να χάνει εύκολα τη μάχη από τον Γ. Δημαρά- διαγραμμένο για το μνημόνιο , μην ξεχνιόμαστε- κι άλλους αντάρτες να απειλούν την πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ στη Πάτρα και σε περιοχές που άλλοτε έλεγχε με ευκολία.
Αλλά τουλάχιστον, αν είχε επιμείνει στην γραμμή «άλλο το μνημόνιο, άλλο ο Καλλικράτης», κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να επαναλάβει το περίφημο «νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση» που είχε λανσάρει ο πατέρας του όταν έχασε τις δημοτικές εκλογές το 1982, ένα χρόνο μετά τον πρώτο εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ. Τέτοια διέξοδος τώρα δεν υπάρχει. Ο πανικός αποδεικνύεται κακός σύμβουλος, για μια ακόμα φορά.
Προφανώς η κυβέρνηση ποντάρει στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευθεί τα δικά της σοβαρά προβλήματα. Πράγματι η δημοσκόπηση της Vprc αλλά και άλλες έρευνες δείχνουν την ΝΔ να αποδοκιμάζεται περισσότερο από το ΠΑΣΟΚ και το ίδιο συμβαίνει με τα μικρότερα αντιπολιτευτικά κόμματα (με την εξαίρεση του ΚΚΕ που κερδίζει τη ψήφο διαμαρτυρίας αλλά, όπως δεν συμμετέχει, δεν μπορεί να αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι).
Αλλά το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να παραμείνει στην εξουσία απλώς ελλείψει αντιπάλου, αποτελεί σήμερα θανάσιμο λάθος. Η κρίση του πολιτικού συστήματος είναι πλέον βαθιά και όταν στις μετρήσεις των εκλογικών προτιμήσεων τα λευκά και η αποχή σχηματίζουν... κυβέρνηση με 41.2%, το προφίλ της κυβέρνησης δεν διορθώνεται ούτε με μικροπαροχές στους συνταξιούχους ούτε με τα συνηθισμένα μικροκομματικά παιχνίδια.
Αν η κυβέρνηση καταφέρει να επικυρώσει τη πολιτική της στις ερχόμενες εκλογές, θα είχε ασφαλώς κερδίσει μια κρίσιμη πολιτική μάχη και πολύτιμο χρόνο. Αν όμως, όπως σήμερα φαίνεται πιθανότερο, ηττηθεί στη πολιτική αναμέτρηση που η ίδια αποφάσισε να δώσει, η εκλογολογία που ήδη ξεκίνησε θα φουντώσει και, το κυριότερο, η νομιμοποίηση της θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Θα κληθεί τότε να απαρνηθεί το μνημόνιο, πράγμα απίθανο, να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή να παρακολουθεί την φθορά της που θα έχει επιταχυνθεί από τα εκλογικά αποτελέσματα.
Απο: www.tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου